Revalidatieverlof tijdens ziekenhuisopname

Ziekenhuizen streven ernaar om patiënten de juiste zorg, op het juiste moment en op de juiste plaats te geven. Een aantal ziekenhuizen kent daarom het systeem van zogenaamd revalidatieverlof. Revalidatieverlof is verlof terwijl de ligperiode in het ziekenhuis nog niet is beëindigd. Het is daarmee een soort proefverlof om na te gaan of de patiënt de thuissituatie al aankan.

Doel van revalidatieverlof

Tijdens het revalidatieverlof gaat de patiënt een of enkele dagen terug naar huis om te ervaren hoe hij of zij de thuissituatie beleeft. Het doel van het revalidatieverlof is om de patiënt zo goed mogelijk voor te bereiden op het definitieve ontslag uit het ziekenhuis. Tevens kan aan de hand van de thuiservaringen worden bezien welke zorg na de ziekenhuisopname noodzakelijk is en kunnen eventueel in het ziekenhuis aangeleerde dingen thuis worden geoefend of worden toegepast.

Lijst van handelingen

De patiënt verricht tijdens het verlof zoveel mogelijk handelingen, zoals die beschreven zijn in een door het ziekenhuis opgestelde lijst, die de patiënt meekrijgt. De uitgebreide lijst van handelingen dient tijdens het verlof door de patiënt van aantekeningen te worden voorzien. Voor eventuele vragen kan de patiënt tijdens het verlof 24 uur per dag contact opnemen met de afdeling waar de patiënt tot aan het verlof werd verpleegd.

Doorspreken lijst van handelingen met patiënt

Door de lijst van handelingen zo volledig mogelijk in te vullen ontstaat een totaalbeeld van alle thuisbelevingen. Na terugkomst van het verlof worden in het ziekenhuis de handelingen uitvoerig doorgesproken met een verpleegkundige. Naast de informatie die ontstaat door de invulling van de lijst door de patiënt zelf kunnen ook de familie of anderen die de patiënt thuis hebben begeleid toelichting geven.

Overzicht van handelingen

De handelingen van de lijst hebben betrekking op een groot aantal dagelijkse gebeurtenissen van opstaan tot slapen gaan. Daarbij moet duidelijk worden aangegeven of de patiënt die handelingen zelfstandig kan verrichten of dat gehele of gedeeltelijke hulp noodzakelijk is of dat zelfs bepaalde handelingen in het geheel niet kunnen worden verricht.

Per rubriek betreffen de handelingen

Rond opstaan

Zelfstandig uit bed komen en naar de badkamer gaan. Omgaan met toiletartikelen (openen en sluiten) en kraan aan en uit zetten. Wassen, drogen, scheren, tandenpoetsen en haren kammen.

Aankleden

Kleding aan/uitdoen. Kousen en schoenen aan/uitdoen. Genoteerd dient te worden in welke mate de handelingen al dan niet zelfstandig gedaan kunnen worden.

Toilet

Aangeven van noodzaak. Zelfstandig naar toe gaan. Toiletgang al dan niet met hulp. Kan ’s nachts al dan niet zelfstandig naar toilet gaan.

Eten en drinken

Benodigdheden verzamelen voor ontbijt en lunch. Tafeldekken, koffie en thee zetten. Zelf brood smeren en snijden. Zelf koken of (voor een deel) afhankelijk.

Beweeglijkheid

Lopen met of zonder hulpmiddelen. Kan traplopen. Kan rolstoel rijden.

Vrijetijdsbesteding

Kan al dan niet één uur alleen thuis zijn, tv en telefoon bedienen, visite ontvangen, activiteiten bedenken en uitvoeren.

Emoties en gedrag

Patiënt voelt zich zeker of onzeker. Conditie is goed of zwak. Het uiten van emoties gaat makkelijker of moeilijker dan voorheen.

Cognitie

Patiënt kan bijvoorbeeld lopen en praten tegelijk. Het tempo van het uitvoeren van de activiteiten is al dan niet gelijk aan voorheen. Kan gesprekken al dan niet goed volgen.

Ervaring en definitieve thuiskomst

Tot slot dient op de lijst te worden aangegeven hoe het verlof is ervaren en welke zaken geregeld moeten worden voor een definitieve thuiskomst.
© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, ik mag uit het ziekenhuis, maar red het thuis nog nietHelp, ik mag uit het ziekenhuis, maar red het thuis nog nietFijn als een mens na een ziekenhuisopname weer genoeg hersteld is om het medisch centrum te verlaten. Maar wie helpt mij…
Verwerken van een ziekenhuisopnameVerwerken van een ziekenhuisopnameEen ziekenhuisopname is voor een kind een ingrijpende gebeurtenis. Hoe ingrijpend merkt u vaak pas na ontslag uit het zi…
PAAZ: psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuisPAAZ: psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuisEen opname in een psychiatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis (PAAZ) is voor veel patiënten minder stigmatiserend…

Behandelmethoden van kankerBehandelmethoden van kankerEr zijn verschillende soorten behandelmethoden voor elke vorm van kanker die je maar kunt bedenken. Wat voor soort behan…
Gezondheid: Zon, huid en kankerGezondheid: Zon, huid en kankerHet lijkt inmiddels een drie-eenheid en helaas gaat die vlieger nogal eens op. Het melanoom, waar we het in dit geval ov…
Bronnen en referenties
  • Bron: Revalidatie verloflijst Ziekenhuis Bernhoven
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 12-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.