Gevaarlijke ziektes

Gevaarlijke ziektes Epidemieën zijn weer op komst, nieuwe ziektes breiden zich uit. Slechts een aantal mensen zijn beschermd tegen deze ziektes. Wie zich niet laat inenten, riskeert zijn leven. Hoe u de ziekte krijgt, wat de symptomen en risico’s zijn en wie zich moet laten inenten, leest u hier.

Ziektes die u niet hoeft te krijgen

Difterie

Hoe krijg ik de ziekte?: De overdracht gaat van mens tot mens door bijvoorbeeld hoesten of niezen. Gevaar van aansteken is in vele tropische gebieden en Oost-Europese landen.
Symptomen en risico’s: Keelpijn, klachten bij slikken, strot zwelt op, men krijgt weinig lucht. In het ergste geval worden de hersenen of het hart beschadigd Zonder gelijk behandeling aan te gaan, kan deze ziekte dodelijk zijn.
Wie moet zich laten inenten?: Iedereen. De inenting tegen Difterie moet alle 10 jaren genomen worden.

Tekenencefalitis / TBE (Tickborne encefalitis)

Hoe krijg ik de ziekte?: Door een tekenbeet. Meer dan 90% van de slachtoffers krijgen het virus tijdens de vrije tijd.
Symptomen en risico’s: Koorts, hoofdpijn, hersenvliesontsteking, ruggenmergontsteking met blijvende verlammingen en concentratiestoornissen. Kan in 10% van alle gevallen dodelijk aflopen.
Wie moet zich laten inenten?: Iedereen die in op reis gaan in regio’s waar deze ziekte voorkomt en die veel in de natuur verblijven.

Baarmoederhalskanker

Hoe krijg ik de ziekte?: Door onveilig vrijen. De kankerbevattende stof HPV wordt hierbij overgedragen.
Symptomen en risico’s: In het beginstadium zijn er geen klachten, een uitstrijkje van de baarmoederhals (PAP-test) is daarom zo belangrijk. De ziekte kan dodelijk zijn.
Wie moet zich laten inenten?: Alle meisjes van 12 tot 17 jaar. Tot nu toe is het onduidelijk of ook oudere vrouwen van de inenting profiteren.

Griep / Influenza

Hoe krijg ik de ziekte?: Het influenza virus wordt door niezen en hoesten overgebracht, van mens tot mens.
Symptomen en risico’s: Hoge koorts, hoofdpijn, hoesten, complicaties zoals longontsteking, ontsteking aan hartspier.
Wie moet zich laten inenten?: Iedereen boven de 60, medisch personeel en mensen net diabetes of ziekte aan hart en bloedsomloop. De inenting dient elk jaar tijdens de herfst genomen te worden.

Hepatitis A

Hoe krijg ik de ziekte?: De leverontsteking wordt door drankjes of voeding, die met Hepatitis A virus besmet zijn, veroorzaakt. Bijvoorbeeld mosselen, leidingwater, ijs, ongeschild fruit.
Symptomen en risico’s: Bloedsomloopproblemen, maag-darmklachten, diarree, moeheid, huid en ogen worden geel. De ziekte kan meerdere maanden duren.
Wie moet zich laten inenten?: Iedereen, die in de risicogebieden reizen: Zuid- en Oost-Europa, de tropen.

Hepatitis B

Hoe krijg ik de ziekte?: Het virus bevindt zich in lichaamsvloeistoffen, die overgedragen wordt door seksueel- of bloedcontact.
Symptomen en risico’s: Het verloop is zwaarder dan Hepatitis A en de ziekte kan chronisch worden. Het kan leverkanker of leverziekte tot gevolg hebben.
Wie moet zich laten inenten?: Alle kinderen vanaf de derde levensjaar, medisch personeel, chronische zieken, homoseksuele, drugsafhankelijke.

Kinkhoest

Hoe krijg ik de ziekte?: De bacteriën worden door de lucht, bijvoorbeeld door hoesten of niezen, overgedragen. Vooral zuigelingen zijn vatbaar.
Symptomen en risico’s: Lichte koorts, verkouden, na ongeveer 2 weken begint het hoesten tot verstikkingsaanvallen en komt het gevaar van ademstilstand om de hoek kijken. Deze ziekte kan een dodelijke afloop hebben.
Wie moet zich laten inenten?: Alle kinderen en jongeren, mensen die nauw contact met zuigelingen hebben.

Polio

Hoe krijg ik de ziekte?: Polio kan door de lucht of door voeding overgedragen worden. Ook in vakantielanden als Afrika of Azië is het virus weer op komst.
Symptomen en risico’s: In het begin zijn er griepsymptomen, daarna wordt het zenuwensysteem aangetast (hersenvliesontsteking), Polio kan tot blijvende verlammingen leiden en zelfs tot de dood leiden.
Wie moet zich laten inenten?: Iedereen. Niet ingeënte reizigers kunnen de virus mee importeren en een nieuwe polio ‘golf’ veroorzaken.

Mazelen

Hoe krijg ik de ziekte?: Het hoogaanstekende virus wordt door de lucht verspreid. Hoesten, niezen, spreken.
Symptomen en risico’s: Koorts, hoesten, na ongeveer 3 dagen verschijnt er uitslag achter de oren, hals, gezicht, schouders. In enkele gevallen treden zware complicaties op, wat tot de dood leidt.
Wie moet zich laten inenten?: Iedereen. De inenting is tegen mazelen, bof en rode hond.

Bof

Hoe krijg ik de ziekte?: Deze ziekte wordt overgebracht door hoesten en niezen.
Symptomen en risico’s: Koorts, geen honger, opzwellen van speekselklieren. Risico’s: slechthorendheid, doofheid. Een mogelijk gevolg van deze ziekte is onvruchtbaarheid.
Wie moet zich laten inenten?: Iedereen. De inenting is tegen mazelen, bof en rode hond.

Rode Hond

Hoe krijg ik de ziekte?: De Rode Hond wordt overgebracht door hoesten, niezen en spreken.
Symptomen en risico’s: Hoesten, verkouden, lichte koorts, 2 tot 3 dagen uitslag over het hele lichaam. Zwangere vrouwen hebben een hoog risico! De Rode Hond kan de embryo zwaar beschadigen.
Wie moet zich laten inenten?: Iedereen. De inenting is tegen mazelen, bof en rode hond.

Meningokokken

Hoe krijg ik de ziekte?: Door nauw contact, door bijvoorbeeld zoenen, maar ook door hoesten en niezen. De bacterie kan een ernstige hersenvliesontsteking veroorzaken. In een paar uur kan Meningokokken tot de dood leiden.
Symptomen en risico’s: Hoge koorts, onverdraagbare hoofdpijn, vlekken op de huid, stijve nek.
Wie moet zich laten inenten?: Alle kinderen en jongeren.

Pneumokokken

Hoe krijg ik de ziekte?: Pneumokokken zijn bacteriën, die door bijvoorbeeld hoesten verspreid wordt en verschillende ziektes veroorzaakt. Bijvoorbeeld long- en hersenvliesontsteking.
Symptomen en risico’s: Symptomen van griep, steken in de borst, ademnood. Een pneumokokken ziekte kan binnen 48 uur tot de dood leiden. Vooral kinderen en ouderen zijn vatbaar.
Wie moet zich laten inenten?: Alle kinderen en volwassenen boven de 60 jaar.

Waterpokken

Hoe krijg ik de ziekte?: De overdraging vindt plaats door de lucht, hoesten, niezen en spreken.
Symptomen en risico’s: Koorts, blaasjes, jeuk. Kinderen ondervinden vaak geen complicaties tijdens de waterpokken. Voor volwassenen zijn de waterpokken levensgevaarlijk: longontsteking en hersenvliesontsteking.
Wie moet zich laten inenten?: Alle kinderen, niet ingeënte jongeren van 9 tot 17 jaar, vrouwen met een kinderwens, medisch personeel.

Tetanus

Hoe krijg ik de ziekte?: De verwekkers van tetanus bevinden zich op de bodem en dringen via een wond in het bloed binnen.
Symptomen en risico’s: Hoofdpijn, lusteloosheid, krampen en verlammingsverschijnselen over het hele lichaam. Elk derde slachtoffer stikt.
Wie moet zich laten inenten?: Iedereen. De inenting moet elk 10 jaar vernieuwd worden.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bof (parotitis epidemica/dikoor)Bof (parotitis epidemica/dikoor)Bof is een besmettelijk ziekte. De bof komt het meest bij kinderen voor. Er wordt ook gevaccineerd bij kinderen tussen d…
Vaccinaties zijn belangrijkVaccinaties zijn een bescherming voor je lichaam. Vaccinaties helpen je lichaam immuun te maken voor bepaalde ziektes. D…
Vaccinatie voor je babyBijna ieder kind in Nederland wordt ingeënt tegen bepaalde, gevaarlijke ziektes. Dit wordt ook wel vaccineren genoemd. D…
Op reis: infectieziektenHet is erg belangrijk om jezelf te beschermen tegen infectieziekten. Deze komen namelijk niet alleen in tropische oorden…
Ook RIVM houdt tijgermug in de gatenOok RIVM houdt tijgermug in de gatenDe tijgermug rukt al jaren steeds verder op in Europa. En daarmee de kans op tropische ziektes in Europa. Daarom stelde…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.