Muggenbeet, doodziek door stekende muggen

Muggenbeet, doodziek door stekende muggen De ernst van een muggenbeet moet u vooral niet onderschatten. Al lange tijd kennen we de stekende exotische muggen, die ziekten overbrengen als malaria, knokkelkoorts, het West Nijl virus, en de gele koorts. U kunt ook allergisch zijn voor een muggenbeet. Daar is weer een nieuwe variant bij gekomen. Het tripe E virus. Amerika is inmiddels berucht vanwege de muggenbeet. In Nederland vinden we steeds meer uitheemse en exotische muggen, zoals de tijgermug, en een zachte winter belooft wat dat betreft weinig goeds. Ook het het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen waarschuwt. Inmiddels is er al een supermug waargenomen.

Exotische muggenbeet

Voor vele vakantiebestemmingen krijgt u een vaccinatie schema en adviezen mee. Regelmatig gaat het ook, om bescherming en adviezen over muggenbeten. Logisch, want muggen kunnen geduchte ziekte overbrengers zijn. Denk aan bijvoorbeeld de ziekte malaria. Maar ziektes, overgebracht door muggen, zijn dichterbij dan u wellicht vermoedde. Zo vertoeft de tijgermug als mogelijke nieuwe ziekteverwekker al in ons land en kon u een paar decennia geleden in Nederland ook al malaria oplopen. Het Rijksinstituut voor Milieu Hygiëne onderzoekt de zaak, en vele andere onderzoeksinstituten in de wereld. Het klimaat warmt op, en allerlei virussen worden resistenter. Alertheid is dus volop geboden.

Nieuwe supermug brengt ziektes beter over in Nederland

Er is in ons land al een supermug waargenomen, een kruising tussen de gewone huismug en de molestusmug. Het enge is dat deze kruising dol is op bloed van zoogdieren zoals de mens, terwijl bij de huismug mensenbloed maar bijvangst is. De vrees is dat deze supermug zo ook veel gemakkelijker in ons land ziektes kan overbrengen.

Bron: WikiImages, PixabayBron: WikiImages, Pixabay

De exotische mug in de VS

Als u op internet zoekt naar vereiste inentingen voor de VS, zult u ze niet of sporadisch vinden. Ik ben ze nog niet tegengekomen. Toch is er nu al een paar jaar een zeer gevaarlijk virus, het triple E virus. Triple E virus staat voor EEE virus, ofwel Eastern Equine Encephalitis. U treft het aan in het Oostelijk deel van de VS. Het maakt ernstig zieken onder de mens, paarden en bepaalde vogels. De kans op dood of coma is groot. De kans dat een besmet persoon dood gaat is 35%.

Doodziek door exotische tijgermug

De tijgermug kan allerlei ziektes veroorzaken: de West Nijlziekte, knokkelkoorts of dengue, de gele koorts, encefalitis. Het is altijd ernstig.

Triple E virus

Het EEE virus wordt op mensen overgebracht door een geïnfecteerde mug. De cyclus van besmetting wordt in stand gehouden door muggen en vogels. Nogal wat muggen in de VS kunnen drager zijn, maar de belangrijkste is de Culiseta Melanura. Bekende overbrengers van de ziekte op de mens zijn de Aedes, Coquillettidia, en de Culex soorten.

Symptomen triple E virus

Na drie tot tien dagen openbaren zich bij het triple E virus de symptomen. Eerst komt een griep, gevolgd door hersenontsteking, coma en dan helaas de dood.

De behandeling

En dat is nog het ergste: er is momenteel geen enkele behandeling voor. Wel is er een preventieve injectie tegen equines, zonder zeker te zijn dat de bescherming afdoende zal zijn. Het enige wat men kan doen is opnemen in een ziekenhuis, en goed verzorgen. Er is veel aan gelegen om complicaties te voorkomen, maar het verloop van de ziekte is per geval onzeker. Wie het overleeft, kan er ook nog permanente neurologische schade aan overhouden. Beter is het natuurlijk, om muggenbeten te voorkomen, maar de agressieve muggen in de VS bijten ook overdag. Dus zal ook dat nog niet zo simpel zijn.

Michael Nicholson in coma

Op 8 oktober 2007 werd bijvoorbeeld bekend dat huisschilder Michael Nicholson, ziek terug kwam van een vakantie in de VS. Hij bleek daar besmet te zijn met het tripe E virus. De laatste dag van augustus werd hij ziek, net na zijn thuiskomst. Binnen twee dagen was hij bewusteloos.

Tijgermug heeft zich definitief in Nederland gevestigd

De tijgermug heeft zich, zoals al werd gevreesd, in Nederland gevestigd. Twee instanties meldden dit en dat betekent met een zachte winter niet veel goeds betekent voor de mens, zeker niet als het klimaat de komende jaren verder opwarmt:
  • De European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).
  • De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Slot

Steeds meer zijn er ook in ons land meldingen van de tijgermug. Een vervelende goed herkenbare en tekende mug waarvan we flink ziek kunnen worden. En wat voor ziektes gaat de nieuwe supermug ons brengen? Oppassen geblazen dus.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan je in Nederland ziek worden van een muggenbeet?Kan je in Nederland ziek worden van een muggenbeet?De inheemse Nederlandse muggen brengen geen ziekten over, maar af en toe zien we in Nederland ook exotische muggen zoals…
Tropische ziekte in Europa door de tijgermugTropische ziekte in Europa door de tijgermugDe exotische tijgermug is gevaarlijk en een echt plaagdier. We weten dat de tropische mug heel enge ziekten kan overbren…
Tijgermug  een invasieve exoot en plaagdierTijgermug een invasieve exoot en plaagdierDe tijgermug is een invasieve exoot in Nederland. Het beestje komt van oorsprong in Azië voor, maar breidt zijn leefgebi…
Ook RIVM houdt tijgermug in de gatenOok RIVM houdt tijgermug in de gatenDe tijgermug rukt al jaren steeds verder op in Europa. En daarmee de kans op tropische ziektes in Europa. Daarom stelde…

Amyotrofische Lateraal ScleroseAmyotrofische Lateraal Sclerose is een zeldzame neuro-musculaire aandoening met een snel beloop. Dat betekent dat het ee…
Hypertensie: hoge bloeddrukHypertensie: hoge bloeddrukEén op de vijf mensen heeft last van een hoge bloeddruk. De medische benaming voor een hoge bloeddruk is Hypertensie. Ho…
Bronnen en referenties
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 06-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.