Tropische ziekte in Europa door de tijgermug
De exotische tijgermug is gevaarlijk en een echt plaagdier. We weten dat de tropische mug heel enge ziekten kan overbrengen, maar denken dan aan landen die ver weg liggen. Maar ook Nederland, dat pas in 1970 het predicaat malariavrij kreeg, moet weer oppassen. De exotische tijgermug rukt op. In Brabant is het Centrum Monitoring Vectoren op drie plaatsen in Noord-Brabant begonnen met de bestrijding. Let op de plotselinge symptomen van ziek zijn door de tijgermug. Door zijn kleur is de tijgermug eerder een zebramug: zwart wit. Let op de chikungunya en het West Nijlvirus. De tijgermug wordt al regelmatig in Nederland (Oss, Weert, Montfoort) waargenomen.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen waarschuwt voor de vele gevaarlijke muggen die ook in Europa worden aangetroffen. Ze veroorzaken gele koorts, dengue en de West-Nijlziekte. Opgepast dus.
Malaria is niet ver weg
Pas in 1970 kreeg Nederland het predicaat malariavrij. Niet lang geleden, en met een verdere klimaatverandering lijkt een terugkeer niet ver weg. Wereldwijd worden momenteel meer dan 200 miljoen mensen in de wereld besmet met
malaria. Ook ziektes als
gele koorts en dengue of
knokkelkoorts worden door een mug overgebracht en maken vele slachtoffers.
De exotische tijgermug en de chikungunya
In maart 2005 stonden de kranten vol van
chikungunyakoorts. In de Réunion was sprake van een grote epidemie. Tot eind januari 2006 werden enkele duizenden gevallen per week gemeld. Het hele eiland, ook de hogere gebieden, was door de epidemie getroffen. Na een beet van een besmette mug, kan de ziekte onopgemerkt blijven. Chikungunya is een virale infectieziekte en lijkt op knokkelkoorts. Normaal gesproken komt deze ziekte vooral voor in Afrika, het Indische subcontinent en Zuidoost-Azië. De symptomen zijn zeer herkenbaar en vervelend, maar zelden levensbedreigend:
- Ernstige artritis.
- Gewrichtspijnen.
- Plotseling opkomende rillingen en koorts
- Hoofdpijn.
- Misselijkheid en braken.
- Huiduitslag.
- Puntbloedingen en gezwollen handen en/of voeten.
- Gebrek aan eetlust.
- Bloedend tandvlees.
Verspreidingsgebieden chikungunya
We zien chikungunya in vele verstedelijkte gebieden in tropische landen, maar ook Italië. In het bijzonder gaat het om landen als:
- Benin.
- Burundi.
- Cambodja.
- Kameroen.
- Centraal-Afrikaanse Republiek.
- Comoren Reunion.
- Congo.
- Filippijnen.
- Gabon.
- Guinee.
- India.
- Indonesië.
- Italië.
- Kenia.
- Laos Thailand.
- Madagaskar.
- Malawi.
- Maleisië.
- Mauritius.
- Mayotte.
- Myanmar.
- Nigeria.
- Oeganda.
- Oost-Timor.
- Pakistan.
- Senegal.
- Seychellen.
- Singapore.
- Soedan.
- Sri Lanka.
- Taiwan.
- Tanzania.
- Vietnam.
- Zimbabwe.
- Zuid-Afrika.
Symptomen ziekte tijgermug
Binnen 4 à 7 dagen openbaren met een plotselinge en hoge koorts en hevige spier- en gewrichtspijnen aan armen en benen. Dit alles kan vele weken aanhouden. Vooral bij kinderen kan het ook leiden tot relatief onschuldige bloedingen aan het tandvlees of de neus. Het geeft koorts, uitslag en ernstige reumatische pijnen. Er is geen vaccin of preventieve behandeling voor. Hoewel veel minder ernstig als een ziekte als malaria, kan men overlijden als de weerstand minder goed is. Vooral ouderen lijken kwetsbaar.
De exotische tijgermug en Italië
Hoewel het chikungunyavirus afkomstig is uit Zuid-Oost Azië, wordt het inmiddels ruimschoots in vooral Italië waargenomen. Medio 2007 werden enkele honderden door de ziekte getroffen. Elf mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Eén is er overleden. Niet echt onschuldig dus, ook al willen overheden en de toeristenindustrie ons dat graag doen geloven. Wat het nog benauwender maakt, is dat de dat de zwart-wit gestreepte veroorzaker van de ziekte, de tropische tijgermug, ook al in België is waargenomen.
De klimaatverandering en een tropische ziekte in Europa
Het chikungunyavirus is waarschijnlijk naar het Westen gekomen via toerisme of vervoer van goederen. Ernstiger is het dat de tijgermug hier kan overleven en oprukt naar het Noorden. Ernstiger is het dat het chikungunyavirus ook bij ons kan worden overgebracht. De vraag is wat een verdere klimaatopwarming ook in dit opzicht nog kan betekenen. Minister Klink van Volksgezondheid nam een paar jaar terug het probleem al zeer serieus. Hij liet onderzoeken of de tijgermug werkelijk meekomt met wegtransporten uit Zuid-Europa en bereidde een onderzoek voor naar de aanwezigheid van tijgermuggen bij de import van autobanden. Inmiddels is duidelijk dat de mug ook met de autobanden meekomt.
De voorzorgsmaatregelen tegen het chikungunyavirus
In de Réunion gelden al enige tijd zeer strenge maatregelen, waaronder een verplichte melding bij de gezondheidsinstellingen en de verplichting om de mug met bestrijdingsmiddelen te verdelgen. In Italië en daarboven is men wat gemakzuchtiger, omdat de piek vanzelf over zou gaan, wanneer de weersomstandigheden in het najaar verslechteren. Maar dit is natuurlijk geen garantie, dat het niet binnenkort of komende voorjaar verhevigd de kop op zal steken. U kunt zelf ook een paar maatregelen nemen, als u in gebied komt waar het chikungunya virus heerst. Bedek uw huid goed en smeer het in de daarvoor bestemde middelen. Een goede klamboe kan ook zeer effectief zijn. Bovendien is bekend dat muggen niet houden van tocht. Daarmee kunt u in uw hotelkamer gelukkig ook rekening houden.
Exotische tijgermug enorme plaag in Venetië
In juni 2010 was er een enorme plaag van tijgermuggen in Venetië. De bevolking is gevraagd om vleermuizenkasten te plaatsen. Vleermuizen kunnen immers elk elke nacht weer een paar duizend muggen opeten, maar of dat voldoende zal zijn om daarmee een epidemie te voorkomen is nog maar de vraag. Een waar gevaar voor de volksgezondheid.
Het West Nijlvirus en symptomen
Het West Nijlvirus behoort tot de Flavivirussen, die ook verantwoordelijk zijn voor knokkelkoorts en gele koorts. Dit virus wordt overgebracht op mensen en zoogdieren door geïnfecteerde muggen, in het bijzonder de tijgermug. De incubatietijd
varieert van twee tot veertien dagen. Maar niet iedereen wordt als hij besmet is ook ziek. Anderen kun juist erg ziek worden van het West-Nijl virus. Bekende symptomen kunnen zijn:
- Koorts;
- Hoofdpijn;
- Pijn;
- Huiduitslag op de romp;
- Braken;
- Opgezette lymfeklieren;
- Stijve nek;
- Spierzwakte;
- Tremoren;
- Verminderd bewustzijn;
- Stuipen;
- Hersenontsteking;
- Hersenvliesontsteking;
- Desoriëntatie;
- Coma;
- Verlamming;
- Overlijden.
Waar is de exotische Tijgermug in Nederland
De tijgermug rukt nu ook steeds verder op in Nederland. Gevaarlijk want een tijgermug kan maar liefst 20 virussen bij zich dragen. Nederland blijkt voor deze exoot een prima leefgebied te zijn: veel stilstaand water en een redelijk gematigd klimaat. Het begint inmiddels zulke vormen aan te nemen dat ook het
RIVM de tijgermug in de gaten houdt.
Bestrijding tropische mug in Brabant
Het Centrum Monitoring Vectoren is op 29 juli 2010 op drie plaatsen in Noord-Brabant begonnen met de bestrijding van drie exotische muggensoorten. Het gaat om muggen en larven van de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse bandenmug en de Gele koortsmug. Uit het buitenland weten we dat deze muggen ziekten kunnen overbrengen op mensen en dieren. Het is de bedoeling dat deze muggen geen kans krijgen om zich in Nederland te vestigen. Maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag. De tijgermug huist hier, zoals aangegeven, namelijk al langer. In 2013 zien we de tijgermug weer in eigen land. Hij is in juli 2013 waargenomen in Oss, Weert, Montfoort, en in de periode 2014-2020 op meer plekken in Nederland. Het ligt voor de hand dat de tijgermug zich inmiddels verder door ons gehele land verspreidt.
Slot
Zo krijgt het RIVM het wel erg druk met de actuele q-koorts, Mexicaanse griep, en de gevolgen van de tijgermug. Ook
Schiermonnikoog kan hier inmiddels volop over mee praten. Dat belooft nog wat voor Nederland, zeker als ons klimaat merkbaar gaat opwarmen. In 2020 werd de tijgermug ook aangetroffen in Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard. Zelfs de gele koorts mug werd in de Haarlemmermeer gevonden (Schiphol).
Reacties
Marije Schouten, 06-09-2019
Zijn er al gevallen bekend in Nederland van mensen die ziek zijn geworden van een steek van de tijgermug, zonder dat ze in een tropisch land zijn geweest?
Reactie infoteur, 02-07-2020
Beste Marije Schouten.
Gevallen van een in Nederland opgelopen tropische ziekte door de tijgermug, zijn nog niet openbaar gemaakt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Was Daniel, 22-07-2019
Ben momenteel juist gestoken door een tijgermug, schrok even toen ik het te zien kreeg dat dit een tijgermug was. Verblijf momenteel in zuid Spanje, heb net alles genoteerd om dit op te volgen, hopelijk zijn niet alle muggen drager van het virus?
Hoe groot is het risico dat er nare gevolgen kunnen optreden? Wat dien ik verder te ondernemen?
Reactie infoteur, 23-07-2019
Beste Was Daniel,
Niet alle muggen hoeven inderdaad drager te zijn, maar het blijft opletten. U kunt de irritatie verzachten (koud kompres, Aloë Vera of Calendula). Niet krabben! Krijgt u er hevig last van, dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Kim, 24-08-2018
Hallo
Ik ben momenteel 6 weken zwanger en hebben paar maand geleden ( lang voor zwangerschap ) een reis geboekt naar Kreta. Binnen week en half is het zover maar vroeg me af of het wel veilig is om nu naar daar te reizen?
Reactie infoteur, 27-08-2018
Hallo Kim,
Op delen van Kreta zijn er veel muggen met alle risico's van dien. Deet gebruiken tijdens een zwangerschap wordt in het algemeen afgeraden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Karin, 12-08-2018
Ik ben net een week terug uit Italië. Heb daar een allergische reactie op een tijgermug gehad. Huiduitslag, jeuk, brandend gevoel, pijn. Allerlei medicijnen gehad, na 2 dagen in Nederland ben ik nu verkouden, pijn mijn keel, hoesten, warm hebben en pijn mijn rug. Zou dat nog van de tijgermug kunnen zijn?
Reactie infoteur, 13-08-2018
Beste Karin,
Dat kan inderdaad door de tijgermug komen. Het beste gaat u even langs de huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Sarah, 04-07-2017
We gaan binnenkort op vakantie naar Corfu in Griekenland. Ik heb gehoord dat je daar ook risico loopt op tijger muggenbeet. Om geen risico te lopen, welk zalf, spray is hier goed voor?
Reactie infoteur, 02-07-2020
Beste Sarah,
Hoewel er meerdere sprays zijn en vaak deet wordt aangeraden, zijn deze middelen vaak ook niet ongevaarlijk voor de mens zelf.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ann, 03-02-2016
Hallo!
Ik heb zelf vorig jaar als voedingsbron gediend op 1 avond van ik denk wel 50 muggenbeten tijdens de schemer op Corfu aan het water (havengebied). Pas nu bedenk ik me dat ik me de dagen erna wat ziek voelde, overgegeven heb. Thuis in NL enorm moe, spierpijn etc. Ook was 1 been destijds daar wat dik, maar ik verweet dit aan stoten aan een rots! In bed vanwege diarree en weer door. Het was immers vakantie. Vandaag de dag dus door de molen omdat ik maar diarree blijf houden en mijn nek niet goed kan buigen, hoofdpijn/tandpijnaanvallen etc.
Nooit aan de muggenbeten gedacht als mogelijke oorzaak. Ik zal dit eens aankaarten! De beten zijn nog steeds zichtbaar! Zo pijnlijk waren ze! Is dit een mogelijk verband?
Groeten van Anne
Reactie infoteur, 02-07-2020
Hallo Ann,
Zeker, vaak vergeten mensen de muggenbeten als ze weer thuis zijn, maar je neemt de infectie gewoon mee naar huis.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Petra van Thuijl, 31-03-2013
Wij zijn weer van plan naar Italie op vakantie te gaan maar zouden graag weten in welke tijd de tijgermug daar voorkomt. Is dat ook in het voorjaar rond mei/juni?
Vorig jaar waren we in augustus daar en zijn werkelijk plat gestoken door deze agressieve mug.Bijna overspannen terug gekomen van de constante alertheid die deze plaag van je vraagt,
Reactie infoteur, 02-07-2020
Beste Petra van Thuijl,
Dat hangt ervan af. De eitjes van de tijgermug blijven ook in stand bij temperaturen tot min 15 graden Celsius en komen uit als de temperatuur omhoog gaat en er genoeg water is. Als er een periode van warm weer is, kunt u er al enorm last van krijgen. Ook in het voorjaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ester1976, 08-05-2009
Ik woon aan de Rotte en Zevenhuizerplas en ben al 5 keer een Tijgermug tegen gekomen.
Is het handig om dat ergens te melden?
Reactie infoteur, 02-07-2020
Beste Ester1976,
Ik weet dat het RIVM de gevolgen van de tijgermug in ons land onderzoekt. Ze zijn er nu druk met corona, maar vast ook geïnteresseerd in je melding, tel: (030) 274 91 11.
Zie ook het artikel:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/9123-ook-rivm-houdt-tijgermug-in-de-gaten.html
of
https://dier-en-natuur.infonu.nl/insecten-en-ongedierte/8557-ook-schiermonnikoog-is-zeer-kwetsbaar-voor-de-mug.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw