Als je last hebt van een spastische/prikkelbare darm

Wat houdt een spastische darm in?
Bij een spastische darm zijn de darmen extra gevoelig voor prikkels. De darmen trekken vaker samen waardoor men last krijgt van pijnlijke krampen,ook is het ontlastingspatroon anders dan bij "normale" darmen. Sommige mensen krijgen last van obstipatie afgewisseld met diarree en sommige mensen hebben bijna altijd last van obstipatie of diarree. De darmen reageren gevoeliger op bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen, de klachten zijn per persoon verschillend. Een spastische darm hebben is geen ziekte maar een vervelende aandoening die verder niet schadelijk voor het lichaam is.De klachten op een rijtje:
- buikkrampen/pijn
- overgevoelig reagerende darmen bij bepaalde voedingsmiddelen/kruiden
- obstipatie eventueel afgewisseld met diarree ( of andersom )
- opgeblazen gevoel
- winderigheid
- slijm bij de ontlasting
Oorzaken:
De oorzaak van een spastische darm is nog niet bekend. Wel staat vast dat stress en voeding een belangrijke factor zijn bij het hebben van klachten. Wanneer iemand last heeft van stress en spanningen zullen de klachten vaak verergeren. Tegenwoordig eten mensen veel meer producten die minder vezelrijk zijn en vaak al kant en klaar en bewerkt zijn. Hierdoor lunnen ook klachten ontstaan.Hoe wordt de diagnose vastgesteld?
De huisarts zal naar uw klachten luisteren en naar uw buik kijken en luisteren (wat drukken om te kijken of er ergens pijnklachten zitten). Vaak wordt er een bloedonderzoek gedaan om te controleren of er ergens een ontsteking zit. Bij een spastische darm wordt er niks aantoonbaars in het bloed gevonden, wanneer men voor de zekerheid naar het ziekenhuis wordt gestuurd voor extra onderzoek zal ook daar niks gevonden worden. De diagnose wordt dan ook op basis van de klachten door de huisarts vastgesteld en eventueel bevestigd door het ziekenhuis.Wanneer naar de huisarts?
Is een van onderstaande van toepassing, neem dan contact op met uw huisarts:- langer dan 2 weken diarree
- bij bloed in de ontlasting
- bij een gewichtsverlies van 3 kg of meer in een maand tijd zonder dieet
- als er darmkanker in de familie voorkomt
- bij pijn laag in de buik
- als de klachten ontstaan na gebruik van medicijnen
- als het dagelijkse functioneren eronder lijdt
- als u zich ernstige zorgen maakt
- als de verstopping na gebruiken van bulkvormers en laxeermiddelen niet overgaat
- bij koorts of temperatuurverhoging
Wat kan je er zelf aan doen:
- dieet: vezelrijk en gevarieerd eten
- veel bewegen,dit stimuleert de darmwerking
- veel drinken,vocht is nodig om de ontlasting zacht te maken
- vezelpreparaten gebruiken,vezels stimuleren de darmbeweging (dus bij obstipatie) drink er veel bij!
- u kunt probiotica kopen zoals yakult en activia voor een goede darmwerking
- vermijd stress en spanningen
- lactulose gebruiken bij obstipatie (verkrijgbaar bij drogist en apotheek)
- aeropax kunt u bij drogist en apotheek kopen bij winderigheid en opgeblazen gevoel (geen bewezen werking!)
- paracetamol tegen buikpijn en pijnlijke krampen
Wat kan de huisarts betekenen?
De huisarts kan een aantal medicijnen voorschrijven:- duspatal (mebeverine) : tegen de buikkrampen (nog geen bewezen werking)
- diclofenac(o.a voltaren) : tegen buikpijn
- bulkvormers (metamucil,volcolon,fibervorm etc...): dit zijn een soort vezelpreparaten op recept voor zachtere ontlasting
- vochtbinders (movicolon,legendal,transipeg etc) : deze middelen houden vocht vast in de darmen waardoor de beweging in de darmen gestimuleerd word
- laxeermiddelen (bisacodyl en sennapeulen etc) ook vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek : deze middelen kunnen alleen kortdurende gebruikt worden en zijn zeker geen eerste keuze bij obstipatie aangezien ze de darmwand op den duur kunnen beschadigen waardoor deze lui wordt en dus niet meer zonder laxeermiddelen kan! overleg eventueel met uw arts
- anti-diarree middelen (loperamide=diacure en imodium) ook vrij verkrijgbaar bij apotheek en drogist : deze middelen zorgen dat de ontlasting wat vaster word. gebruik ook deze middelen niet te lang en het liefst na overleg met uw arts!
Kortom het hebben van een spastische ofwel prikkelbare darm is erg vervelend!