Psychische stoornissen - Soorten van geestesziekte

Psychische stoornissen - Soorten van geestesziekte Volgens de moderne indeling zijn de meest voorkomende vormen van mentale ziekten angststoornissen, stemmingsstoornissen, psychotische stoornissen, eetstoornissen, impulscontrole, verslavingsstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Een korte samenvatting van de symptomen.

Angststoornissen

Deze worden gekenmerkt door een overmatige reactie van angst voor bepaalde situaties. Mensen met angststoornissen kunnen een versnelde hartslag voelen, trillen en zweten bij het in contact komt met de bron van hun angst. Enkele voorbeelden van angststoornissen zijn gegeneraliseerde angststoornis, obsessief-compulsieve stoornis, paniekstoornis, sociale angststoornis en posttraumatische stressstoornis.

Stemmingsstoornissen

Deze zijn van invloed op de manier waarop mensen emoties ervaren over een periode van tijd. Het is normaal dat we een diversiteit aan emoties ervaren op verschillende momenten in ons leven, maar mensen met stemmingsstoornissen hebben misschien het gevoel chronisch verdrietig te zijn of gewoon manisch. Stemmingsstoornissen zijn onder andere depressie en bipolaire stoornis.

Psychotische stoornissen

Psychotische stoornissen zijn een verstoring van de manier waarop mensen denken en de werkelijkheid waarnemen. Mensen met psychotische stoornissen hebben vaak last van hallucinaties en waanideeën, zoals het horen van stemmen of het geloven dat iemand achter hen aan zit. Voorbeelden van psychotische stoornissen zijn schizofrenie en waanstoornis. Soms kunnen de symptomen van een psychotische stoornis het gevolg zijn van drugsgebruik of een fysiek hoofd- of hersenletsel.

Eetstoornissen

Deze houden een verstoord eetgedrag in en de opvattingen over eten en gewicht. Mensen met een eetstoornis hebben vaak een onrealistisch lichaamsbeeld en een obsessie met het bereiken van dit ideaal. Een eetstoornis kan gaan om het eten van te veel- en het eten van te weinig voedsel, of het teug uit te braken om gewicht te verliezen. Veel voorkomende eetstoornissen zijn anorexia en boulimie.

Impulscontrole en verslaving stoornissen

Deze worden gekenmerkt door het geven van impulsen en het aangaan van een gedrag dat schadelijk kan zijn voor de patiënt en voor anderen. Mensen kunnen verslaafd zijn aan een specifiek gedrag of aan stoffen. Verslavingsaandoeningen zijn onder andere alcoholisme, gokverslaving en seksuele verslaving.

Persoonlijkheidsstoornissen

Deze zijn van invloed op iemands houding op een zodanige wijze dat hun persoonlijkheid negatieve invloed heeft op verschillende aspecten van hun leven, zo kan het werk en sociale relaties beïnvloeden. Ze kunnen extreme vormen vertonen van bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zoals ongewoon introvert, of overgevoelig zijn voor kritiek. Voorbeelden van persoonlijkheidsstoornissen zijn antisociale persoonlijkheidsstoornis, narcistische persoonlijkheidsstoornis en borderline persoonlijkheidsstoornis.

Minder vaak voorkomende vormen van mentale ziekte

Dit zijn onder andere dissociatie stoornissen, somatoforme stoornissen, seksuele stoornissen en vele anderen. Dissociatie stoornissen leiden tot een vervorming van het bewustzijn en geheugen. Somatoforme stoornissen zijn psychologische omstandigheden waarin mensen lichamelijke symptomen verkrijgen zonder bekende oorzaak. Seksuele stoornissen kunnen gesplitst worden tussen ongepaste seksuele verlangens en gedrag, en geslachtsidentiteitsstoornis, die controverse heeft voor de behandeling van transseksualiteit recent een nieuwe kijk op de zaak gegeven. De manier waarop we de vormen van psychische aandoeningen categoriseren is voortdurend in beweging, en aandoeningen vallen niet altijd zo netjes in de categorieën die er bestaan. Nu de psychologie meer en meer leert over de aard van psychische aandoeningen, kan de manier waarop men de soorten van psychische stoornissen classificeert aanzienlijk veranderen in de toekomst.
© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychische stoornissen: oorzaak, diagnose en behandelingPsychische stoornissen: oorzaak, diagnose en behandelingEr zijn vele verschillende psychische stoornissen. Ook zijn er vele verschillende oorzaken van psychische stoornissen. W…
Psychiatrische visiesPsychiatrische visiesDe psychiatrie kent 3 visies over hoe een psychiatrische stoornis te verklaren is; de biologische-, psychologische- en s…
De gevolgen van psychische mishandeling en verwaarlozingDe gevolgen van psychische mishandeling en verwaarlozingKinderen die in hun jeugd psychisch mishandeld zijn of emotioneel verwaarloosd kunnen voor het leven getekend zijn. Zij…
Alcohol en drugsAlcohol en drugsAlcohol en drugs worden ook wel psychoactieve stoffen genoemd. Het zijn middelen die leiden tot verandering in je psychi…

Het verloop van de ziekte van MénièreHet verloop van de ziekte van MénièreDe ziekte van Ménière gaat gepaard met duizelingen en tijdelijke gehoorvermindering. Het is een sluimerende ziekte genoe…
Voorkomen van alzheimerVoorkomen van alzheimerJarenlang hebben verschillende organisaties verkondigd dat er niks te doen is om alzheimer te voorkomen. Iedereen hoopte…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Handicap_%28medisch%29#Verstandelijke.2Fmentale_handicap
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.