Geslacht weten bij 12 weken zwanger? NUB- en Schedel-theorie
Wanneer je 20 weken zwanger bent, is het mogelijk om te weten te komen of je zwanger bent van een jongetje of een meisje. Niet iedereen wil het weten, maar veel vrouwen toch wel. Het is handig voor de inrichting van de kinderkamer en voor het kopen van kleren. Maar vanaf de 12e week kan je al weten welk geslacht je ongeboren kindje heeft, als je maar goed oplet.
Geslachtsontwikkeling foetus
Een man en een vrouw brengen een zaadcel en een eicel bij elkaar. Vanaf het moment van de eerste bevruchting is het geslacht van het kind al bepaald. Een vrouw heeft de chromosomen XX en een man heeft XY. Bij de bevruchting geeft iedere ouder één chromosoom door. De combinatie hiervan bepaalt het geslacht van het kind. Tot de eerste negen à tien weken van de zwangerschap ontwikkelen mannelijke en vrouwelijke embryo's zich hetzelfde.
De NUB-theorie
De NUB-theorie (nub is Engels voor 'bobbel') kijkt naar het uitsteekseltje wat bij zowel bij jongetjes als bij meisjes tussen hun benen groeit in de eerste weken. Wanneer een foetus ongeveer 11 weken is, begint het uitsteekseltje zich bij een jongetje te ontwikkelen tot een penis, terwijl het bij een meisje zich juist ontwikkelt tot een clitoris met daar omheen de schaamlippen. Het kindje maakt zelf de geslachtshormonen aan die hierop invloed uitoefenen.
Wanneer een foetus zo'n 12 weken oud is, maar voor 14 weken oud, is het mogelijk om aan de hand van de NUB te zien of je een jongetje of een meisje krijgt. Bij beiden ziet de NUB er nog hetzelfde uit, maar ze wijzen in een andere hoek omhoog. Bij een jongetje wijst de NUB meer omhoog (een hoek van ongeveer 30 graden), terwijl de NUB bij een meisje meer evenwijdig loopt aan haar ruggengraat.
Om dit te kunnen zien, moet de baby tijdens de echo wel in de juiste houding liggen. Hij of zij moet plat op de rug liggen, met de beentjes opgetrokken en het liefst op met de rechterkant naar voren. Zo is het uitsteekseltje het beste zichtbaar. Op 12-weken-echo's is de voorspelling bij 75% van de kinderen juist, een week later is het zelfs in 95% van de gevallen.
De meeste verloskundigen weten wat de NUB-theorie is en je kunt aan hen vragen of ze een foto willen maken die werkt voor deze theorie. Dan moet je kindje natuurlijk wel meewerken.
De Schedel-theorie
Mocht je met de NUB-theorie nog niet helemaal zeker zijn van het geslacht van je ongeboren kindje, dan kan je ook kijken naar de schedel-theorie. De schedels van jongens en meisjes zijn namelijk niet hetzelfde.
Bij meisjes is een duidelijk voorhoofd te zien en bovenaan gaat het hoofd 'ineens' naar achter. Bij jongens in het voorhoofd wat minder hoog, maar gaat het al schuin naar boven. De overgang naar de bovenkant van het hoofd is daar geleidelijker. Er zijn nog wat kleine andere verschillen. Zo is de schedel van een jongetje vaak wat robuuster dan dat van een meisje.
De Schedel-theorie is niet bewezen en klopt maar in ongeveer 50% van de gevallen. Zelfs bij volwassenen is het niet zo dat van alle schedels met 100% zekerheid gezegd kan worden of het van een man of een vrouw is. Veel mensen doen het af als een bakerpraatje of als zwangerschaps-onzin. Andere vrouwen zweren juist bij deze theorie en er zijn zelfs specialisten die om hun mening gevraagd kunnen worden.
De beste manier?
De beste manier blijft toch het afwachten van de 20-weken-echo. Mocht je het met één van de twee bovenstaande theorieën toch goed geraden hebben, kan het natuurlijk gewoon toeval zijn.