Wanneer vertellen dat je zwanger bent?
Je bent zwanger. Je hebt er lang naar uitgekeken of het is sneller gegaan dan je dacht. Je kunt er ontzettend blij mee zijn of je voelt twijfels. Toch moet je het nieuws gaan vertellen. Allereerst aan je partner. Je ouders, je schoonouders, je broers en/of zussen behoren het ook te weten. Daarnaast je goede vriendin of vriend. En tenslotte je werkgever en collega's. Maar wanneer ga je het vertellen? Het nieuws breng je vaak in een bepaalde volgorde. Je partner het eerst. Daarna volgt de rest.
Aan wie vertel je het?
Je bent zwanger. Het kan gepland zijn of geheel onverwachts. Je kunt er blij mee zijn, maar ook twijfels hebben. Toch kan je dit nieuws niet voor jezelf houden. Als eerste stel je je (eventuele) partner op de hoogte van de zwangerschap. Daarnaast je ouders, broers/zussen, je beste vriendin of vriend en uiteraard je werkgever. Voor een goede begeleiding tijdens de zwangerschap is het nodig dat je huisarts en een verloskundige op de hoogte is van je zwangerschap. De
verloskundige begeleidt een normaal lopende zwangerschap en bevalling. Wanneer er complicaties optreden zal de verloskundige je doorverwijzen naar een gynaecoloog.
Wanneer vertel je het aan je partner?
Je partner behoort als eerste te weten dat je zwanger bent. Als er ten minste sprake is van een partner. In de meeste gevallen is dit wel zo. Je hebt samen de
zwangerschapstest gedaan of je doet dit alleen. Laat je partner direct weten wat de uitslag van de test is. Het is niet gewenst om het nieuws eerst aan een ander dan je partner te vertellen. Je partner wordt tenslotte vader! Vaak is er wel een leuke manier om te vertellen dat hij vader wordt. Bijvoorbeeld door het geven van een boek of cadeau waaruit blijkt dat hij vader wordt. Maar samen de test doen blijft toch de meest gangbare manier.
De ouders vertellen
De ouders en schoonouders zijn vaak de tweede (naast een goede vriend(in)) die het te weten komen. Het probleem met ouders en schoonouders is vaak dat ze enthousiast en trots zijn en het nieuws al een dag later op straat ligt. Wanneer je het verteld is persoonlijk. De ervaring leert dat stellen die hun eerste kind rijgen het vaak direct na de positieve test vertellen. Bij een volgende zwangerschap wordt er vaak wat langer gewacht, mede omdat stellen eerder op de hoogte zijn van de risico's. In de helft van alle zwangerschap eindigt deze al voor de 4 weken in een miskraam. Ook stellen die al eerder een miskraam kregen, wachten liever wat langer met vertellen. Vaak wordt gewacht tot aan de eerste echo, tussen de 6 en 8 weken zwangerschap.
Vaak wordt het nieuws gewoon direct verteld, soms wordt de positieve zwangerschapstest overhandigd. Ook is het mogelijk het nieuws in de vorm van een cadeau over te brengen, bijvoorbeeld een T-shirt met opdruk. Wanneer er al een kind in het gezin aanwezig is, wordt het nieuws soms via dit kind aan opa en oma overgebracht. Het is netjes om zowel ouders als schoonouders het nieuws op één en dezelfde dag te brengen. Op deze manier hoort de een het niet via de ander.
Je goede vriendin
Soms wil je het je goede vriendin al eerder vertellen dan je ouders of schoonouders. Wanneer je ervan op aan kan dat je vriendin of goede vriend het niet doorvertelt, vormt dit geen probleem. Een goede vriendin staat vaak ook anders tegenover jou dan je ouders. Vaak is het een leeftijdsgenoot waar je ook nog eens alles mee deelt. In uitzonderlijke gevallen weet de goede vriendin het nieuws zelfs al eerder dan de partner. Wanneer je hier voor kiest, is het handig dat de partner/ je man hier geen weet van heeft. Je kunt hem hier namelijk mee kwetsen. De goede vriendin kan je het nieuws al vrij snel vertellen: zij zal je bijstaan in goede maar ook in slechte tijden. Ouders doen dit ook, maar vaak op een andere manier. Ze delen zowel het goede als het slechte nieuws eerder met de buitenwereld, iets dat niet altijd op prijs wordt gesteld. We gaan hier uit van zijn algemeenheid: er zijn natuurlijk altijd andere situaties.
De werkgever en collega's
Je bent verplicht de werkgever op de hoogte te stellen van de zwangerschap. Wettelijk ben je verplicht uiterlijk drie weken voordat je zwangerschapsverf ingaat, dit aan de werkgever te melden. Maar het staat netjes om dit veel eerder te doen. De werkgever is verplicht rekening te houden met je zwangerschap tijdens het werk. Wanneer de werkgever niet op de hoogte is van jouw zwangerschap, valt hem niets te verwijten wanneer jij te zwaar werk moet doen. Bovendien is het voor de werkgever fijn om het eerder te weten. Vervanging regelen ten tijde van jouw verlof kost ook tijd. Je mag onder werktijd naar de verloskundige voor een controleafspraak. Dit kost je geen verlofuren.
Je collega's vertel je het vaak nadat je werkgever het weet. Doe je het eerder, dan is de kans groot dat je werkgever het via je collega's krijgt te weten. Alleen wanneer één van je collega's tevens je beste vriendin is, kan je het haar vertellen. Vertrouw erop dat ze het nieuws niet met anderen deelt voordat je het zelf hebt verteld.
Facebook en andere social media
De meeste mensen zijn vrij actief op social media zoals Facebook, Twitter of andere 'kringen'. Zorg ervoor dat iedereen in je directe omgeving al op de hoogte is van je zwangerschap. Het via internet te moeten horen is niet leuk voor je naasten. Pas wanneer de belangrijkste personen in je leven het nieuws persoonlijk gehoord hebben, kan je het delen via het internet. Dit kan je rechtstreeks doen of door het plaatsen van een foto van je buik, een babywiegje of de kinderwagen. Ook foto's van de echo of de zwangerschapstest doen het goed. Vaak stromen de reacties al snel binnen. Houdt er rekening mee dat niet iedereen even enthousiast reageert. Er zijn altijd mensen die niks met baby's hebben, jaloers zijn of geen tijd hebben om te reageren.