Wanneer de verloskundige bellen?

Wanneer de verloskundige bellen? De verloskundige of vroedvrouw is gespecialiseerd in zwangerschap en bevalling. Ze begeleidt iedere normaal lopende zwangerschap en is aanwezig bij de bevalling zonder complicaties. In andere gevallen verwijst de verloskundige door naar een gynaecoloog. Veel zwangere vrouwen zijn onzeker: wanneer moet je de verloskundige bellen? Je belt om een eerste afspraak te maken, soms bij harde buiken, bloedverlies, bij het breken van de vliezen en/of bij weeën.

De verloskundige of vroedvrouw

Een verloskundige (oude benaming: vroedvrouw) is gespecialiseerd in zwangerschap en bevalling. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder de verloskundige en begeleidt ze de zwangere vrouw van het begin tot het eind. Ook de eerste weken na de bevalling ondersteunt de verloskundige (in mindere mate) de jonge moeder. De verloskundige begeleidt een normaal verlopende zwangerschap en begeleidt de normale bevalling. Zodra er zich problemen tijdens de zwangerschap voordoen verwijst de verloskundige door naar een gynaecoloog. Ook een bevalling met complicaties wordt door de verloskundige overgedragen aan een gynaecoloog.

Wanneer voor het eerst naar de verloskundige?

Zodra je weet dat er sprake is van een zwangerschap, kan je al bellen met de verloskundige om een afspraak in te plannen. De eerste afspraak zal rond de 8e/9e zwangerschapsweek plaatsvinden. Vanaf 6 weken zwangerschap kan er al een echo gemaakt worden. Dit zal dan een inwendige echo betreffen. Vanaf 8 weken zwangerschap is de foetus groot genoeg om via een uitwendige echo zichtbaar gemaakt te worden. Vrouwen die al eens eerder een miskraam hadden, krijgen vaak eerder een afspraak ingepland.

Regelmatig op controle

Iedere zwangere vrouw komt regelmatig op controle bij de verloskundige. Tijdens een controleafspraak wordt het gewicht en de bloeddruk van de zwangere vrouw opgemeten en genoteerd. Ook wordt regelmatig de bloedsuikerspiegel en het ijzergehalte gecontroleerd. Daarnaast vinden er soms urinetesten plaats. De groei van de baby en de baarmoeder wordt nauwlettend gevolgd. Ook de hartslag van de baby wordt bij vrijwel ieder bezoek met een doptone beluisterd. Daarnaast bespreekt de verloskundige voedingsgewoontes en klachten met de zwangere.

De frequentie waarmee je de verloskundige bezoekt hangt af van de zwangerschapsduur. Tot 24 weken zwangerschap bezoek je eenmaal per maand de verloskundige. Tussen de 25 en 30 weken zwangerschap kom je elke 3 weken. Tussen de 31 en 36 weken zwangerschap wordt je elke twee weken verwacht. Daarna staat je afspraak iedere week ingepland.

Wanneer bellen met de verloskundige?

Bellen met de verloskundige doe je alleen wanneer dit een reden heeft. De verloskundige heeft het ontzettend druk en is niet in de gelegenheid voor een gezellig praatje. Heb je vragen die kunnen wachten, schrijf ze dan op en neem ze bij je volgende bezoek mee. Voor het volgende kan je de verloskundige wel bellen:
  • Je hebt dringende vragen omtrent de zwangerschap die niet kunnen wachten tot je volgende afspraak
  • Je maakt je ongerust of bezorgd over de zwangerschap of het verloop ervan
  • Je verliest bloed
  • Je voelt de baby niet meer bewegen
  • De vliezen zijn gebroken en je maakt je hier ongerust over
  • Je hebt vroegtijdige weeën
  • Je hebt regelmatige (een uur lang) weeën die langer dan een minuut aanhouden en elke 5 minuten terugkomen

En als de vliezen zijn gebroken?

Wanneer de vliezen overdag breken kan je de verloskundige hiervan op de hoogte stellen. Ze zal een aantal vragen stellen en zal later weer contact met je opnemen. Het kan ook zijn dat je zelf eerder contact met haar moet opnemen, bijvoorbeeld doordat de weeën elkaar snel opvolgen. Wanneer de vliezen 's nachts breken is het beter om de volgende ochtend contact op te nemen met de verloskundige. Vaak is dit tussen 8 en 9 uur in de ochtend. Je kunt wel in de nacht bellen wanneer de vliezen breken en de weeën om de 5 minuten komen, of wanneer het vruchtwater niet helder van kleur is.

Harde buiken

Regelmatig kan je last hebben van harde buiken. Deze beginnen vaak al vanaf de 20e zwangerschapsweek. De buik spant zich samen en oefent en traint de baarmoeder en de bevalling. De laatste weken gaan harde buiken vaker over in oefenweeën. Dit zijn lichte weeën die onregelmatig op komen zetten. Je belt de verloskundige wanneer harde buiken met regelmaat komen en/ of pijnlijk zijn. Ook bel je wanneer harde buiken gepaard gaan met bloedverlies.

Koorts

Een beetje koorts (verhoging) is niet ernstig. Langdurige of hoge koorts kan een miskraam of voortijdige bevalling opwekken. Bel bij hoge op langdurige koorts altijd met de verloskundige voor advies.

Andere redenen om te bellen

Vóór een zwangerschapsduur van 37 weken bel je de verloskundige wanneer de vliezen breken, je bloedverlies hebt, (hoge) koorts hebt, rugpijn of buikpijn met vochtverlies hebt of je ongerust maakt. Vanaf 37 weken zwangerschap bel je bij weeën, het breken van de vliezen of problemen hiermee of bloedverlies. Je hoeft niet te bellen voor harde buiken die onregelmatig zijn of voor het verliezen van de slijmprop.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Harde buiken. Onschuldig of kan het kwaad?Harde buiken. Onschuldig of kan het kwaad?Tijdens je zwangerschap kun je te maken krijgen met harde buiken. Maar waarom krijg je deze? En kan het kwaad? Harde bui…
De fasen van de bevallingDe fasen van de bevallingOngeveer 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. 10 % van de bevallingen begint met het breken van de vliezen…
De ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerIn week 34 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2200 gram en is bijna 43 centimeter lang. In aanleg is de baby klaar…
De voortekenen van de bevallingDe voortekenen van de bevallingDe meeste vrouwen bevallen met een zwangerschap tussen de 37 en 42 weken. Enkele dagen voordat de bevalling daadwerkelij…

Ochtendmisselijkheid of reisziekte? De Sea-Band helpt!Zwangere vrouwen hebben vaak de eerste drie maanden last van (ochtend)misselijkheid. Andere mensen en kinderen hebben la…
Een vaag lijntje op de zwangerschapstest, wat betekent dat?Een vaag lijntje op de zwangerschapstest, wat betekent dat?Je bent (bijna) over tijd en test of je mogelijk zwanger bent. Na een paar minuten kun je het resultaat op je zwangersch…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verloskundige
  • http://www.kindjeopkomst.nl/groei-en-ontwikkeling/verloskundige/verloskundige
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.