Een vaag lijntje op de zwangerschapstest, wat betekent dat?

Een vaag lijntje op de zwangerschapstest, wat betekent dat? Je bent (bijna) over tijd en test of je mogelijk zwanger bent. Na een paar minuten kun je het resultaat op je zwangerschapstest aflezen, en als het moment daar is zie je slechts een heel vaag of dun lijntje. Wat zegt dit nu eigenlijk? Ben je zwanger, of niet? Lees verder om meer te weten te komen over een zwangerschapstest, hCG en zwanger worden.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Zwangerschapstesten heb je in verschillende soorten en maten. Sommige testen geven met twee (meestal roze of blauwe) lijntjes aan dat je zwanger bent, zoals de goedkoopste test van de Kruidvat, andere testen laten dit zien middels een kruisje of Smiley, zoals de Predictor test. Ondanks dat je met bepaalde testen iets eerder kunt testen dan vanaf je verwachte menstruatie dag (ook wel NOD genoemd) en de manier waarop het resultaat wordt weergegeven, verschillen zwangerschapstesten onderling niet veel van elkaar. Ze meten namelijk allen de hCG-waarde (een soort hormoon dat wordt aangemaakt tijdens zwangerschap) in de urine van een vrouw. Ook al zijn er dus testen op de markt waarmee vrouwen al vroeg kunnen testen of ze zwanger zijn of niet, wordt het gebruik ervan afgeraden. Vrij veel 'zwangerschappen' eindigen namelijk al voor de verwachte menstruatiedatum. Het beste is daarom om te testen vanaf de eerste verwachte menstruatie dag. Bij het testen kan het beste ochtendurine worden gebruikt, aangezien de urine dan het meest geconcentreerd is en het hormoon hCG het beste te meten zal zijn.

Een vaag of dun lijntje

Het advies is dus om te testen vanaf de verwachte menstruatie dag. Toch betekent dit niet dat de uitslag in het geval van zwangerschap direct heel duidelijk hoeft te zijn. Veel vrouwen die (voor het eerst) testen hebben moeite om de uitslag goed af te lezen, want wat zegt die uitslag nou precies? Een uitslag die veel twijfels kan oproepen, is een vaag en/of dun lijntje na het afnemen van een zwangerschapstest. Soms is het lijntje nauwelijks waarneembaar. Toch duidt een lijntje (vaag, maar wel duidelijk aanwezig) meestal wel op een zwangerschap. Het betekent alleen wel dat er nog maar zeer weinig hCG in de urine waarneembaar is, hetgeen kan betekenen dat de zwangerschap nog erg pril is. Soms is het mogelijk dat een zwangerschapstest een dun, vaag lijntje laat zien terwijl er geen sprake is van een zwangerschap. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat:
  • Het resultaat van de test te laat (na de verstreken tijd) wordt afgelezen
  • Er sprake is van een zogenaamd 'indroogstreepje'
  • Een vrouw hCG in haar lichaam heeft terwijl ze niet zwanger is (dit komt maar heel zelden voor)
Een duidelijk lijntje, hoe vaag ook, is meestal wel te onderscheiden van een zogenaamd 'indrooglijntje'. Een indrooglijntje is meestal pas te zien na de verstreken tijd, en is soms veel dunner en anders van kleur dan de 'controlestreep'.

Twijfel over de uitslag

Bij twijfel over de uitslag van een zwangerschapstest geldt maar één advies: wacht nog een aantal dagen, en test dan opnieuw. Vrouwen met een kinderwens vinden dit soms erg lastig; het afwachten. Toch is het nodig om een duidelijk resultaat af te kunnen lezen. Rond de verwachte menstruatiedatum begint het lichaam hCG aan te maken, de hoeveelheid hCG zal gedurende de eerste weken van de zwangerschap snel toenemen. Een aantal dagen na de verwachte menstruatie datum zal de test beter kunnen meten of er hCG in de urine te vinden is.

Negatieve test

Vrouwen die rond hun verwachte menstruatie een negatieve test in handen hebben, kunnen er in de meeste gevallen van uitgaan dat zij niet zwanger zijn. Er zijn echter een aantal uitzonderingen mogelijk waarbij toch sprake kan zijn van een zwangerschap:
  • Er wordt te vroeg getest
  • De eisprong heeft later plaatsgevonden waardoor ook later getest kan worden
  • De urine is teveel verdund waardoor hCG niet meetbaar is
  • De aanwijzingen in de bijsluiter zijn niet goed opgevolgd
Er zijn verhalen bekend van vrouwen die in een aantal keren negatief testten en uiteindelijk toch zwanger bleken, toch gebeurt dit maar zelden. Bij sommige vrouwen duurt het langer (om welke reden ook) voordat het hCG waarneembaar is. Wie na een aantal testen en het uitblijven van de zwangerschap nog steeds negatief test, kan het beste een afspraak maken met de huisarts.
© 2014 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zwangerschapstestDe zwangerschapstestMet een zwangerschapstest kan snel worden vastgesteld of je zwanger bent. Er zijn verschillende zwangerschapstesten te k…
Een vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstest kan veel oorzaken hebben zoals medicijngebruik, hormonen of zeep.…
Hoe werkt de digitale zwangerschapstest van Clearblue?Hoe werkt de digitale zwangerschapstest van Clearblue?De digitale zwangerschapstest van Clearblue is een zwangerschapstest die niet met vage streepjes werkt, maar die je eenv…

Wanneer de verloskundige bellen?Wanneer de verloskundige bellen?De verloskundige of vroedvrouw is gespecialiseerd in zwangerschap en bevalling. Ze begeleidt iedere normaal lopende zwan…
Voedsel bij zwangerschapVoedsel bij zwangerschapWanneer je zwanger bent is het belangrijk om op je voeding te letten. Sommig eten kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren…
Bronnen en referenties
  • www.zwangerschapspagina.nl
  • www.wikipedia.nl
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.