De voortekenen van de bevalling

De voortekenen van de bevalling De meeste vrouwen bevallen met een zwangerschap tussen de 37 en 42 weken. Enkele dagen voordat de bevalling daadwerkelijk begint, zijn er al verscheidene voortekenen.

Nesteldrang

Enkele weken voor de bevalling krijgt de vrouw een onweerstaanbare drang om het hele huis op zijn kop te zetten.
Alles wordt gepoetst en gewassen, geschrobd en ontsmet. Er zijn maar weinig vrouwen die geen nesteldrang vertonen; dit is dus heel normaal en natuurlijk bepaald. Wel is er vaak verschil in de mate van nesteldrang: bij de een is het nauwelijks zichtbaar terwijl de ander het hele huis op de kop zet.

Voorweeën

Tot enkele weken voor de bevalling kan de vrouw last hebben van voorweeën, ook wel harde buiken genoemd. Hoe meer de bevalling nadert, hoe sterker en pijnlijker zo ook kunnen aanvoelen. Voorweeën zijn te herkennen aan het feit dat ze niet in frequentie of sterkte toenemen, dit in tegenstelling tot echte weeën. Bij een eerste zwangerschap kunnen voorweeën vaak aangezien worden voor echte weeën. Het zal dan ook niet de eerste keer zijn dat een verloskundige vanwege voorweeën wordt opgeroepen. De zwangere vrouw leert al snel het verschil tussen voorweeën en echte weeën.

Slijmprop

De slijmprop sluit gedurende de zwangerschap de baarmoedermond af, zodat infecties minder snel binnen dringen. Vaak verliest de vrouw de slijmprop enige dagen vóór de bevalling, maar dit kan ook tot twee weken daarvoor zijn, of zelfs tijdens de bevalling. Het verliezen van de slijmprop is hoe dan ook een teken dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten. Soms gaat het verliezen van de slijmprop gepaard met wat bloedverlies.

Bloedverlies

Bloedverlies moet altijd gemeld worden aan de verloskundige. Vlak voor de bevalling kan er wat bloedverlies optreden door het openen van de baarmoedermond. Breng de verloskundige tijdig op de hoogte, zij zal willen weten hoe lang je al bloedverlies hebt, de hoeveelheid en of je weeën hebt. Bloedverlies in een zwangerschap jonger dan 37 weken, moet zo spoedig mogelijk gemeld worden. Bloedverlies in combinatie met de slijmprop, is geen reden tot ongerustheid.

Vruchtwater

Het breken van de vliezen heeft als gevolg dat het vruchtwater weg loopt: het voelt aan als een plas die je niet kunt ophouden.
Het vruchtwater kan in één grote plas weglopen of met hele kleine druppeltjes. Er wordt steeds nieuw vruchtwater aangemaakt, dat ook weer weg loopt, een kraamverband houdt de kleding schoon en droog. Wanneer het vruchtwater een groene kleur heeft, bel dan onmiddellijk de verloskundige: de kans is groot dat de baby het benauwd heeft en in het vruchtwater heeft gepoept. In verband met de kans op infecties zal de baby binnen 24 uur na het breken van de vliezen geboren moeten worden. Wanneer de vliezen eenmaal gebroken zijn, is het niet verstandig om nog geslachtsgemeenschap te hebben.

Weeën

Het begin van de weeën voelt aan als een menstruatie-achtige kramp, die vaak nog niet wordt opgemerkt. Ze lijken op voorweeën, maar zetten door en komen steeds regelmatiger terug. Later worden de krampen sterker en is er echt regelmaat in, de weeën zijn nu duidelijk herkenbaar. Wanneer de weeën om de vijf minuten komen, is het tijd om de verloskundige te bellen.
© 2011 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De bevalling herkennenDe bevalling herkennenNa negen maanden zwangerschap zou het zover moeten zijn: de bevalling. Soms kondigt de bevalling zich al iets eerder aan…
De fasen van de bevallingDe fasen van de bevallingOngeveer 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. 10 % van de bevallingen begint met het breken van de vliezen…
De bevalling komt op gang: de eerste verschijnselenDe bevalling komt op gang: de eerste verschijnselenNa negen maanden zwangerschap kijken de meeste vrouwen wel uit naar de bevalling ofwel het moment dat ze verlost worden…
Veel bloedverlies tijdens de bevallingVeel bloedverlies tijdens de bevallingEen beetje helderrood bloedverlies verliezen tijdens de bevalling is normaal. Wanneer je meer dan 1 liter bloed verliest…

Zwangerschapstest: gebruik en werkingZwangerschapstest: gebruik en werkingEen zwangerschapstest biedt zekerheid over een eventuele zwangerschap. Een zwangerschapstest kan worden afgenomen met ur…
Kolfapparaten vergelijken, kolfapparaat kopen of huren?Je wilt gaan kolven, maar welk kolfapparaat moet je kiezen? Je kunt een kolfapparaat kopen of huren. Deze keuze hiertuss…

Reageer op het artikel "De voortekenen van de bevalling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 17-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!