De Gender Reveal Party: Onthulling van het geslacht

De Gender Reveal Party: Onthulling van het geslacht Om de komst van een baby te vieren worden allerlei feestjes georganiseerd. De baby shower, om de aanstaande moeder voor te bereiden op het moederschap en het kraamfeest voor als de kleine er is zijn in Nederland al populair, maar de Gender Reveal Party is nog een vrij nieuw fenomeen. In Amerika maken ze van alles een feestje en kennen ze de Gender Reveal Party of Gender Party al enige jaren. Sinds 2013 wint ook in Nederland de Gender Party populariteit. Vroeger was het ongebruikelijk, maar tegenwoordig willen aanstaande ouders graag het geslacht van hun ongeboren kindje te weten komen. Als de ongeboren baby 20 weken oud is, wordt er vaak een echo gemaakt om te kijken of alles goed is. Veel aanstaande ouders willen ook het geslacht van hun baby weten, wat rond de 20ste week voor het eerst te zien is. Of er een voorkeur is voor een bepaald geslacht of niet, het is altijd leuk om je familie en vrienden te laten weten wat de ongeboren baby voor geslacht heeft. Dit kan doormiddel van een Gender Reveal Party, wat in Nederland ook wel geslachtsonthullingsfeest wordt genoemd.

Er zijn twee manieren om het feest te geven. Je kunt zelf het geslacht tijdens de 20-weken echo te weten komen en vervolgens je familie inlichten op je georganiseerde feest, maar je kunt er ook voor zorgen dat je zelf het geslacht nog niet te weten komt en ook pas op het feest wordt verrast. Dit kan doormiddel van de onthullingstaart, die een traditie is op de Gender Reveal Party.

Onthullingstaart

Het belangrijkste moment op een Gender Reveal Party is het moment dat het geslacht van de baby bekend wordt gemaakt. Dit moment gebeurt traditioneel gezien bij het aansnijden van de taart. De feestelijke taart die speciaal voor de party wordt gemaakt is voorzien van een gekleurde vulling. Als de baby een meisje wordt is de vulling van de taart roze en als de baby een jongen wordt is de vulling blauw. Aan de buitenkant van de taart is nog niks te zien van deze vulling. Pas als de aanstaande ouders de taart aansnijden kan aan de vulling het geslacht worden afgelezen. Dit aansnijden gebeurt dan ook meestal onder luid applaus van de genodigden. De aanstaande ouders die het geslacht al weten, laten een taart maken met de vulling naar kleur van het geslacht van de baby. Ouders die het geslacht liever ook pas te weten komen op het feest zelf, kunnen van de arts die de echo heeft gemaakt een briefje meekrijgen met het geslacht erop. Als ze vervolgens het briefje zonder het te bekijken aan de bakker overhandigen, maakt hij of zij een taart met de juiste vulling.

Andere manieren van onthullen

Andere manieren om het geslacht te onthullen zijn de vulling in kleine cupcakes aan te passen aan het geslacht van de baby. Je kunt dan alle gasten een eigen cupcake geven. Als jullie er tijdens een afgesproken moment gezamenlijk in bijten, weet iedereen tegelijk het geslacht van het ongeboren kindje. Deze manier van onthullen is ook te doen met gevulde koekjes.

Tegenwoordig zijn er nog veel meer creatieve ideeën om het geslacht van de baby te onthullen. Denk bijvoorbeeld aan een doos gevuld met gasballonnen in roze of blauw die je opent op het moment suprême. Of een piñata die je stuk slaat vol met roze of blauwe snoepjes. Ook een confetti popper gevuld met blauwe of roze confetti is een veel gebruikt idee.

Ouders die hun andere kinderen bij de onthulling willen betrekken kunnen hun kleintjes t-shirts aan laten trekken met 'ik krijg een broertje' of 'ik krijg een zusje erop'.

Spelletjes op het feest

Om het feest leuk en gezellig te maken kun je spelletjes doen op de Gender Reveal Party. Het is natuurlijk ontzettend leuk om te weten wat jouw familieleden en vrienden denken dat het gaat worden. Laat ze daarom op allerlei manieren duidelijk maken welk geslacht zij denken dat de ongeboren baby heeft. De gasten kunnen bijvoorbeeld de kleur van hun kleding erop aanpassen. Ook kun je buttons maken waarop staat bij welk team zij horen, het team dat denkt dat het een meisje wordt of het team dat denkt dat het een jongen wordt. Of laat ze op een bord aanstrepen voor wat voor geslacht ze gaan.

Op het feest kun je uitzoeken aan de hand van de Chinese kalender wat voor geslacht de baby krijgt. Ook kun je de gasten laten raden naar de naam van de baby. Dit kan je natuurlijk nog niet onthullen, maar wie weet doe je nog een aantal leuke ideeën op.

Aankleding van het feest

Het leukste is om het feest aan te kleden in roze en blauw. Denk aan ballonnen, slinger en vlaggetjes, maar ook aan eten in de kleuren roze en blauw. Koop blauwe en roze limonade en schenk dit aan de gasten. Zorg ook voor genoeg borden, bekers en bestek in de kleuren roze en blauw of misschien als je dit pas later wil aandragen als het geslacht al bekend is in de kleur van het geslacht van de baby. Mocht je een filmpje of foto's hebben van de echo kun je deze natuurlijk tijdens het feest laten zien op de televisie of een computer.
© 2014 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeestZwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeestWe kunnen wel stellen dat anno 2018 de zwangerschap van een vrouw en de geboorte van een baby goed worden gevierd. Net a…
Implanteerbare hartritme monitorWanneer mensen al langere tijd last hebben van onverklaarbaar flauwvallen of duizeligheid, kan er een hartritme monitor…
Gender fluid, het wisselende geslachtBaggy jeans, rokjes, topjes, sweaters, alles is te vinden in je kledingkast. Maar niet alleen je kledingsmaak verschilt…
Polyamorie, polyromantisch en panseksueelBij de term geaardheid wordt snel gedacht aan hetero-, homo- of biseksueel. Echter, er zijn nog talloze andere minder be…

Zwanger en sushiZwanger en sushiSushi wordt vaak afgeraden voor zwangere vrouwen. Dit is erg jammer omdat sushi juist erg gezond kan zijn voor de zwange…
Zwanger en zoetstoffenZwanger en zoetstoffenOver zoetstoffen gaan veel verhalen te ronde. Er komen steeds weer nieuwe zoetstoffen op de markt en van sommige zoetsto…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MarcTheShark1287, Pixabay
  • http://mommytobe.nl/lifestyle/baby-gender-reveal-party/
  • http://www.creatingreallyawesomefreethings.com/gender-reveal-party-ideas/
  • http://verrassingsfabriek.nl/een-genderparty-versus-jongen-of-meisje-feest/
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.