Implanteerbare hartritme monitor

Wanneer mensen al langere tijd last hebben van onverklaarbaar flauwvallen of duizeligheid, kan er een hartritme monitor (Reveal of Confirm) worden geïmplanteerd. Hierdoor kan er vastgestelt worden of een hartritmestoornis de oorzaak is.

Wat is een implanteerbare hartritme monitor?

Een Reveal is een apparaatje dat de grootte heeft van een usb-stick. Het wordt aangebracht onder de huid linksboven in de borstkast. Dit apparaat houdt het hartritme in de gaten en bij een afwijkend hartritme wordt het opgeslagen.

Bij de Reveal krijgt de patiënt een activator. Dat is een afstandsbediening waarmee u uw eigen hartfilmpje kan maken tijdens een aanval of klacht. Door de afstandsbediening te activeren wordt het hartritme tot een minuut ervoor opgeslagen. De Reveal heeft een beperkt geheugen waardoor er slechts een aantal keren opgeslagen kan worden. Wanneer u al een aantal keer heeft opgenomen en denkt dat er iets te zien is op de Reveal, kunt u het laten uitlezen in het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt er een apparaat voor de Reveal gehouden, buiten de borst, wat dan de gegevens naar de computer zendt. Via de computer wordt het dan als een hartritmestrook uitgeprint.

De operatie

De ingreep vindt plaats in een operatiekamer. Wanneer de operatie uitgevoerd wordt moet de patiënt nuchter zijn. Enige tijd voor de operatie wordt er antibiotica toegediend bij de patiënt. In de operatiekamer wordt de patiënt gevraagd om de borst te ontbloten en dan wordt er bekeken wat de beste plek is in de borstkas voor het implantaat. Bij een patiënt met weinig vet is het erg lastig om een goede plek te kunnen vinden, daardoor kan de plaats soms iets afwijzen van wat er van tevoren is vermeld.

Tijdens de ingreep ligt de patiënt op zijn rug op de onderzoekstafel. Als de plaats bepaald is wordt het gedesinfecteerd en komt de patiënt onder steriele doeken te liggen. De patiënt krijgt een plaatselijke verdoving en maakt vervolgens een kleine snee in de huid om het implantaat in te brengen. De ingreep zou ongeveer een half uur moeten duren. De wond wordt gedicht door middel van onderhuidse oplosbare hechtingen. Na de operatie krijgt de patiënt nog een keer antibiotica. Als de operatie goed is verlopen kan de patiënt binnen enkele uren naar huis. Het is mogelijk dat er een infectie in de wond onstaat, als dit gebeurt moet de patiënt zo snel mogelijk weer contact opnemen met het ziekenhuis. De patiënt kan dan ontsmettende gaasjes krijgen die de wond weer desinfecteert. De Reveal kan maximaal 3 jaar blijven zitten, daarna moet hij vervangen worden indien nodig.

Hoe werkt de activator?

Als de patiënt last heeft van hartkloppingen, duizeligheid of een andere aanval is het tijd om de afstandsbediening te gaan gebruiken. Hij legt de activator met de onderkant op de plaats van het implantaat en drukt dan op het 'hartje' op de activator. Er gaat nu een groen lampje branden, dat betekent dat de Reveal aan het opnemen is. De patiënt kan met het ziekenhuis bellen als hij graag wil dat het uitgelezen wordt. Na een aantal keer opgenomen te hebben moet het geheugen weer gewist worden zodat er weer nieuwe opnames gemaakt kunnen worden.

Hier volgen enkele gebruiksadviezen voor de activator:
  • Laat hem niet vallen en ga er zorgvuldig mee om.
  • Stel de activator niet bloot aan lage temperaturen.
  • Zorg dat de activator niet nat wordt.

Leven met een Reveal

Als u een Reveal heeft zijn er een aantal dingen waar op gelet moet worden. Zo kunt u het beste niet dichter dan 30 cm bij een inductiekookplaat in de buurt komen. Het magnetische veld kan zorgen voor storing van het opgenomen materiaal. Dit geldt ook voor detectiepoorten. De patiënt krijgt een pasje waarmee aangetoond kan worden dat hij een Reveal geïmplanteerd heeft gekregen. Dit pasje dient hij altijd bij zich te dragen. Die kan dan worden getoond bij een detectiepoort of als de patiënt medische zorg nodig heeft. Het is ook belangrijk om in medische situaties altijd te melden dat u een Reveal heeft.
© 2009 - 2024 Vivere87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Event recorder bij hartritmestoornisEvent recorder bij hartritmestoornisEen event recorder wordt ingezet bij een hartritmestoornis en wanneer blijkt dat een eerder onderzoek met een holter (ho…
Cardioversie helpt bij hartritmestoornisCardioversie helpt bij hartritmestoornisHartritmestoornissen kunnen nare klachten veroorzaken, en in het ergste geval leiden tot een hartinfarct of hartstilstan…
Ritmestoornis, hartritmestoornisRitmestoornis, hartritmestoornisHartritmestoornis, ritmestoornis, hart, gevaarlijk, symptomen. Een hartritmestoornis kan weinig klachten veroorzaken en…
Elektro-cardioversie, behandeling voor hartritmestoornissenElektro-cardioversie, behandeling voor hartritmestoornissenHartritmestoornissen kunnen plotseling optreden en kunnen allerlei klachten veroorzaken. Er kan geprobeerd worden om de…

Help ik heb blaasontsteking, wat nu?Blaasontsteking, pijnlijk en erg vervelend. In dit artikel leest u mijn ervaringen met blaasontsteking, en kunt u mijn t…
Zwangerschap: hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie)Zwangerschap: hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie)Circa 10 tot 15% van de zwangere vrouwen krijgt last van een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit wordt ook we…
Vivere87 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.