Ritmestoornis, hartritmestoornis

Ritmestoornis, hartritmestoornis Hartritmestoornis, ritmestoornis, hart, gevaarlijk, symptomen. Een hartritmestoornis kan weinig klachten veroorzaken en ongevaarlijk zijn, maar kan ook grote klachten veroorzaken met groot gevaar voor het leven. De gevaarlijkste ritmestoornis aan het hart is het fibrilleren in de hartkamers. Hoe ontstaat een ritmestoornis en hoe herken je deze?

Wat is een ritmestoornis?

Met een ritmestoornis wordt een stoornis in het normale hartritme bedoeld. Het wordt daarom ook wel eens een hartritmestoornis genoemd. Het hart heeft een bepaalde frequentie en regelmaat. Wanneer een van deze beide verstoord raakt, dan kan gesproken worden van een ritmestoornis. Een ritmestoornis kan onschuldig zijn, maar kan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Wat is een normaal hartritme?

Een gemiddeld hartritme ligt rond de 80 slagen per minuut. Dit heeft een marge naar boven en naar beneden toe. Alles tussen de 60 en 100 slagen per minuut wordt als normaal beschouwd. Toch kan het voorkomen dat iemand een hoger of een lager hartritme heeft, zonder dat dit de gezondheid aantast. Het hartritme kan tijdelijk omhoog of omlaag gaan, om daarna weer te herstellen. Ook bij sporters wordt een lager hartritme gezien zonder dat dit schadelijk is voor de gezondheid.

Langzaam hartritme

Een langzaam hartritme wordt ook wel bradycardie genoemd. Hierbij is het ritme lager dan 60 slagen per minuut. Een te laag hartritme komt voor bij het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Ook bij een hartinfarct is er sprake van een te laag hartritme. Een langzaam werkende schildklier veroorzaakt ook een te laag hartritme. Een laag hartritme wordt ook gezien bij kinderen en bij mensen die veel aan sport doen. Bij deze laatste wordt er gesproken van een sporthart. Door grote inspanningen worden spieren getraind, net als het hart die ook een spier is. Een sporthart wordt groter en sterker. Een groot hart pompt per keer meer bloed rond en zal daardoor een trager ritme aannemen.

Iemand met een te trage hartslag voelt zich flauw vermoeid en is kortademig. Soms is er de neiging tot flauwvallen. Wanneer het hartritme minder dan 30 slagen per minuut bedraagt, kan dit groot gevaar opleveren. De hersenen krijgen dan te weinig zuurstof waardoor de persoon in kwestie kan sterven.

Het hartritme kan naar aanleiding van de klachten nader bekeken worden door een cardioloog. Wanneer er sprake is van een vertraagd hartritme, dan kunnen er medicijnen voorgeschreven worden die het hartritme versnellen. Soms is een pacemaker nodig om het hart te helpen het ritme te versnellen en stabiel te houden.

Snel hartritme

Een hartritme met meer dan 100 slagen per minuut wordt ook wel tachycadrie genoemd. Een te hoge hartslag wordt soms veroorzaakt door het gebruik van koffie of cocaïne. Sommige geneesmiddelen veroorzaken ook een te hoog hartritme. Een te snel werkende schildklier heeft vaak een hogere hartslag al;s gevolg. Verder wordt een hartritme van meer dan 100 slagen per minuut veroorzaakt door zware inspanning, stress, koorts, uitdroging en bloedarmoede. Ook een hartafwijking veroorzaakt soms een verhoogd hartritme.

Bij een te snel hartritme is er een zwaar gevoel op de borst, duizeligheid, flauwvallen, kortademig, licht gevoel in het hoofd. De hartslag kan soms oplopen tot wel 400 slagen per minuut.

De cardioloog kan een hartfilmpje maken en een inspanningstest doen. Wanneer er sprake is van een verhoogd hartritme, kunnen er medicijnen worden voorgeschreven die het hartritme verlagen. Ook kan er een cardiologische ingreep nodig zijn om het hart in een normaal ritme te krijgen.

Wanneer een verhoogd hartritme onregelmatig voorkomt, wordt dit paroxysmale tachycardie genoemd. Hierbij heeft het hart in aanvallen meer dan 100 slagen per minuut. Dit komt het meest voor bij mensen die roken, een infectieziekte oplopen, alcohol, koffie of thee nuttigen, een snelle schildklierwerking hebben of aan een hartziekte leiden. Een extrasystole is een onregelmatige hartritmestoornis.

Is een ritmestoornis gevaarlijk?

Een ritmestoornis aan het hart hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn. Minder gevaarlijk is het boezemfibrilleren. De meest gevaarlijke ritmestoornis is het fibrilleren, dat in de hartkamers kan optreden. Mensen die zich veel duizelig, flauw, kortademig en licht in het hoofd voelen, kunnen beter hun hartritme even na laten kijken. Een hartfilmpje is pijnloos en snel gebeurd.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen: oorzaken, verschijnselen, behandelingHartritmestoornissen, ook wel aritmie genoemd, geven vervelende effecten en kunnen behoorlijk beangstigend zijn. Er zijn…
Boezemfibrilleren: hartkloppingen die niet ongevaarlijk zijnBoezemfibrilleren: hartkloppingen die niet ongevaarlijk zijnBoezemfibrilleren is een veel voorkomende hartritmestoornis waar meer dan driehonderdduizend mensen in Nederland aan lij…
Boezemfibrilleren: de meest voorkomende hartritmestoornisBoezemfibrilleren: de meest voorkomende hartritmestoornisBoezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Vele mensen krijgen naar mate ze ouder worden te maken met…
Boezemfibrilleren: symptomen, oorzaken en behandelingBoezemfibrilleren: symptomen, oorzaken en behandelingWat is boezemfibrilleren, waardoor wordt boezemfibrilleren veroorzaakt en wat zijn de symptomen? Een gezond hart slaat o…

Mazelen: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakMazelen: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakDe kinderziekte mazelen is wereldwijd nog altijd een groot probleem. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 50 tot 60…
Difterie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakDifterie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakDifterie is een infectie van de luchtwegen en wordt ook wel aangeduid als 'echte kroep'. In Nederland is de ziekte zeldz…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.