Hartfilm of ECG
Een hartfilm of een ECG is soms nodig om te ontdekken of het hart problemen heeft met de werking. Een hartfilmpje is simpel te maken en doet geen pijn.
Hartfilmpje of ECG
Een ECG is de afkorting voor elektrocardiogram. In normale bewoording betekent dit het maken van een hartfilm. Bij elke hartslag treden er bepaalde elektrische verschijnselen op, die men met behulp van een filmpje kan bekijken. De toppen van elektrische activiteiten worden weergegeven in een diagram. Wat de arts vervolgens kan zien is de samentrekking van de boezems, de samentrekking van de kamers en de elektrische herstelfase van het hart.
Op deze manier kan de arts beoordelen of het hart goed werkt en of de hartspier ook voldoende zuurstof krijgt. Afwijkingen die men kan constateren zijn onder andere boezem-fibrilleren, te snelle hartslag, te trage hartslag, boezem -fladderen, overslaan van het hart, kamer -fladderen en kamer –fibrilleren en het op hol slaan van het hart.
Hoe werkt het
Op het lichaam worden verschillende elektroden geplakt. Deze zijn verbonden met een computer en meet de elektrische activiteit van het hart. Niet alleen op de borst, maar ook op de ledematen en op de rug worden ze geplakt. Het hart word aangestuurd door elektrische prikkels. Deze prikkels laten de hartspiercellen samentrekken. Dit gebeurt in een domino-effect: wanneer de ene spiercel zich samentrekt, moet de daaropvolgende dat ook doen, als een soort van wave die je op de tribune maakt. De hartspiercellen moeten zich ook weer ontspannen en herstellen. Door de verschillende elektroden op het lichaam kan de elektrische prikkel goed gemeten worden.
Het meten zelf duurt niet lang: ongeveer drie minuten. Hierbij lig je op een bed en je ligt gewoon stil. Het kan zijn dat er tegelijkertijd een bloeddrukmeter is aangesloten.
Bij een inspanningshartfilmpje lig je niet op een bed maar ben je actief bezig op een loopband of op een fiets (hometrainer). Het is de bedoeling dat het hart zo snel mogelijk oververmoeid raakt. Daardoor voeren ze de zwaarte van de oefening snel op. Zelfs als je helemaal uitgeput bent, moet je toch doorgaan met trappen of lopen/ rennen. Juist bij deze vermoeidheid is het de belangrijkste fase waar de arts de meeste informatie uit kan halen: of het hart de zware druk wel aan kan.
De plakkertjes
Het meest gebruikt zijn elektroden met plakkertjes eraan. Deze kunnen soms wat irritatie achterlaten aan de huid. Dit trekt vanzelf weer weg. Er zijn ook elektroden die met zuigkracht werken. Deze kunnen tijdens het gebruik som pijnlijk aanvoelen, vooral bij mensen met een gevoelige huid. Na afloop blijft er een vlek achter, die later blauw kleur en lijkt op een mooie ronde zuigzoen.
De uitslag
De uitslag van het filmpje krijg je vaak al direct te horen, soms via je cardioloog of via de huisarts. De meeste hartklachten zijn mild tot matig van ernst, en de uitslag kan dan op zich laten wachten. In geval waarbij er echt iets ernstigs is, wordt ter plekke een hartfilmpje gemaakt.