Hartfilm of ECG

Hartfilm of ECG Een hartfilm of een ECG is soms nodig om te ontdekken of het hart problemen heeft met de werking. Een hartfilmpje is simpel te maken en doet geen pijn.

Hartfilmpje of ECG

Een ECG is de afkorting voor elektrocardiogram. In normale bewoording betekent dit het maken van een hartfilm. Bij elke hartslag treden er bepaalde elektrische verschijnselen op, die men met behulp van een filmpje kan bekijken. De toppen van elektrische activiteiten worden weergegeven in een diagram. Wat de arts vervolgens kan zien is de samentrekking van de boezems, de samentrekking van de kamers en de elektrische herstelfase van het hart.

Op deze manier kan de arts beoordelen of het hart goed werkt en of de hartspier ook voldoende zuurstof krijgt. Afwijkingen die men kan constateren zijn onder andere boezem-fibrilleren, te snelle hartslag, te trage hartslag, boezem -fladderen, overslaan van het hart, kamer -fladderen en kamer –fibrilleren en het op hol slaan van het hart.

Hoe werkt het

Op het lichaam worden verschillende elektroden geplakt. Deze zijn verbonden met een computer en meet de elektrische activiteit van het hart. Niet alleen op de borst, maar ook op de ledematen en op de rug worden ze geplakt. Het hart word aangestuurd door elektrische prikkels. Deze prikkels laten de hartspiercellen samentrekken. Dit gebeurt in een domino-effect: wanneer de ene spiercel zich samentrekt, moet de daaropvolgende dat ook doen, als een soort van wave die je op de tribune maakt. De hartspiercellen moeten zich ook weer ontspannen en herstellen. Door de verschillende elektroden op het lichaam kan de elektrische prikkel goed gemeten worden.

Het meten zelf duurt niet lang: ongeveer drie minuten. Hierbij lig je op een bed en je ligt gewoon stil. Het kan zijn dat er tegelijkertijd een bloeddrukmeter is aangesloten.

Bij een inspanningshartfilmpje lig je niet op een bed maar ben je actief bezig op een loopband of op een fiets (hometrainer). Het is de bedoeling dat het hart zo snel mogelijk oververmoeid raakt. Daardoor voeren ze de zwaarte van de oefening snel op. Zelfs als je helemaal uitgeput bent, moet je toch doorgaan met trappen of lopen/ rennen. Juist bij deze vermoeidheid is het de belangrijkste fase waar de arts de meeste informatie uit kan halen: of het hart de zware druk wel aan kan.

De plakkertjes

Het meest gebruikt zijn elektroden met plakkertjes eraan. Deze kunnen soms wat irritatie achterlaten aan de huid. Dit trekt vanzelf weer weg. Er zijn ook elektroden die met zuigkracht werken. Deze kunnen tijdens het gebruik som pijnlijk aanvoelen, vooral bij mensen met een gevoelige huid. Na afloop blijft er een vlek achter, die later blauw kleur en lijkt op een mooie ronde zuigzoen.

De uitslag

De uitslag van het filmpje krijg je vaak al direct te horen, soms via je cardioloog of via de huisarts. De meeste hartklachten zijn mild tot matig van ernst, en de uitslag kan dan op zich laten wachten. In geval waarbij er echt iets ernstigs is, wordt ter plekke een hartfilmpje gemaakt.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CTG, hartfilmpje van de ongeboren babyCTG, hartfilmpje van de ongeboren babySoms is er binnen een zwangerschap aanleiding om een CTG registratie te maken. CTG staat voor Cardio Toco Grafie. Met ee…
Hartritmestoornissen vanuit de boezem niet zonder risicoHartritmestoornissen vanuit de boezem niet zonder risicoVan een normaal hartritme is sprake als het hart in rust 60 tot 100 keer per minuut slaat (bij een volwassen persoon). D…
Veel voorkomende hartziektes bij de hondVeel voorkomende hartziektes bij de hondHonden hebben net als mensen regelmatig last van een aandoening. Een type aandoening die redelijk veel voorkomend is bij…
Hartslag bij kinderenHartslag bij kinderenWaarom klopt het hart van een kind zo veel sneller als dat van een volwassene? Hoe meet je bij een kind de gemiddelde ha…

Ga zweet te lijfGa zweet te lijfIedereen heeft wel eens last van klotsende oksels, klamme handen en onfrisse voeten. Vooral als het zomers warm is, heb…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 21-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.