Difterie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaak
Difterie is een infectie van de luchtwegen en wordt ook wel aangeduid als 'echte kroep'. In Nederland is de ziekte zeldzaam geworden, doordat hier bijna alle kinderen met de DKTP-prik worden ingeënt tegen de ziekte. Sinds 1952 is het vaccin tegen difterie op de markt.
De mensen die in Nederland het meeste kans hebben op difterie zijn ouderen en mensen die zich vanwege religieuze redenen niet laten vaccineren. Tussen 1997 en 2003 werden gemiddeld een tot drie personen met difterie in het ziekenhuis opgenomen. Het ging hier om kinderen van een jonger dan een jaar en jongeren in de leeftijd van tien tot negentien jaar. In de periode van 2005 tot 2009 zijn er geen personen met difterie opgenomen in het ziekenhuis. In de Tweede Wereldoorlog bezweken veel kinderen aan difterie. Vijf tot tien procent van de mensen met de ziekte stief uiteindelijk aan de gevolgen van de luchtweginfectie. In West-Europa komt bijna geen difterie meer voor. De gevallen die nog voorkomen doen zich vooral voor in de Baltische staten.
Voormalige Sovjet-Unie
In de voormalige Sovjet-Unie komt difterie nog regelmatig voor in onder meer Rusland, Tadzjikistan, Oekraïne, Kazachstan, Azerbeidzjan, Armenië en Turkmenistan. Daar sterven ook nog steeds mensen aan de gevolgen van de luchtweginfectie. In Rusland komt ongeveer 2 tot 3% van de slachtoffers met difterie om het leven. In Azerbeidzjan, Armenië en Turkmenistan ligt dit aantal nog hoger. Van alle mensen die de ziekte oploopt overlijdt 17 tot 23%.
Oorzaak
Een bacterie is de veroorzaker van difterie en die komt voor in vochtige luchtdeeltjes. Mensen worden ziek door het inademen van deze luchtdeeltjes. Ook is het mogelijk dat zieke mensen anderen besmetten.
Symptomen
- Verkoudheid
- Keelpijn
- Afscheiding uit neus
- Hese stem
- Koorts
- Vorming van witgrijs vlies in keel
- Problemen met ademhalen
- Sterk opgezwollen nek
- Slikproblemen
Difterie is een ernstige ziekte, maar niet alle symptomen hoeven op te treden. Soms heeft een patiënt alleen een neusinfectie. Bij problemen met ademhalen kan de patiënt overlijden aan de gevolgen van verstikking. 10 tot 25% van de personen met difterie krijgt te maken met problemen aan het hart en zenuwstelsel, waardoor verlamming kan optreden. Dat kan leiden tot zware slikproblemen, scheel kijken, aantasting van de gezichtsscherpte en verslapping van spieren in de ledematen. Sommige patiënten hebben een jaar nodig om geheel te herstellen van de gevolgen van difterie.
Behandeling
Mensen met difterie worden vrijwel altijd in het ziekenhuis opgenomen. Patiënten worden geïsoleerd voor minimaal twee weken en moeten bedrust houden. Vanwege de keelpijn is het aan te raden alleen vloeibaar voedsel te eten. Personen die lijden aan de ziekte worden behandeld met antibiotica en antitoxine.