Geslacht bepalen van je nog te creëeren vrucht (kindje)

Wil je een jongetje? Oh maar dan moet je je sokken aanhouden! Oh nee, op de kop gaan staan na de geslachtsgemeenschap! Of was het nu andersom? En zijn er naast de praatjes ook 'echte' manieren om het geslacht te bepalen van je ongeboren vrucht of te wel je toekomstig kindje? Ja! Die zijn er en worden in Nederland voornamelijk gebruikt in het medische circuit. Maar in Amerika kan (bijna) iedereen van diverse methoden gebruik maken.
Chinese wijsheden
Wellicht kan deze Chinese geslachtskaart je het vertellen. De legenda gaat dat de kaart al meer dat 700 jaar oud is en is ontdekt in een koninklijke tombe. Het voorspelt het geslacht van je kind vanuit de maand waarin je bent verwekt (drie maanden verder dan je geboorte maand). Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de Chinese wijsheid klopt, maar aangezien er maar twee opties zijn (jongen of meisje) zou 50% van de voorspellingen moeten kloppen. Het is in ieder geval vermakelijk.

Geslacht zelf bepalen?

De volksverhalen

1. Je krijgt wat je eet
Volgens de volkswijsheden kan hetgeen wat je in je lichaam stopt, beïnvloeden wat er negen maanden later uitkomt.
Als je een jongen wilt...
 • Eet dan meer vlees: hoe roder, hoe beter
 • Houdt het bij zoute tussendoortjes zoals chips
 • Voor de vaders in spe: drink veel soda's, vooral cola
Als je een meisje wilt...
 • Eet dan beiden veel vis en vegetarisch
 • Geef toe aan je chocolade vreetbuien, of zoetigheid in het algemeen

2. De lol van het vrijen
Behoorlijk wat verhalen doen de ronde over sekse selectie theorieën die te maken hebben met de manier waarop je de liefde bedrijft met elkaar.
Als je een jongen wilt ...
 • Ga liggen na het vrijen en blijf een tijde liggen. Dit zou de jongenszaadjes een kans geven om de meisjeszaadjes te verslaan in de weg naar het eitje.
 • Vrij staand.
 • Focus je op zijn plezier, als je man eerder zijn hoogtepunt bereikt zou dat de kans op een jongen vergroten
 • Ga in op verleiding, als de man initieert is de kans op een jongen ook groter.
 • Slaap links van je partner
Als je een meisje wilt...
 • Bedrijf de liefde, met jezelf bovenop
 • Focus je op je eigen plezier en initieer zelf als vrouw zijnde

3. Timing is everything
In een samenleving waarin veel mensen nog dagelijks hun horoscoop checken voor richting, is het geen verrassing dat er ook eeuwenoude theorieën bestaan hierover als het het maken van baby's betreft.
Als je een jongen wilt...
 • Bedrijf je liefde bij een kwart maan, 's avonds en op de oneven dagen van de maand.
Als je een meisje wilt...
 • Bedrijf de liefde bij volle maan, in de middag en op een even dag in de maand.

4. Blijf cool
Dit wordt zowel letterlijk als figuurlijk bedoeld. Volgens sommige verhalen, krijg je een meisje als je relaxed bent. En als je meer een denkertje bent, dan is de kans op een jongen groter.
Maar de temperatuur kan ook een rol spelen. Sommigen zeggen dat de testikels van de man koel zouden moeten zijn als je een dochter wilt en voor een zoon moeten ze opgewarmd zijn. In het verlengde hiervan is er onderbroeken lol, een strakke boxer voor een jongens baby en een losse onderbroek voor een meisjes baby.

5. Je kunt het al weten
Sommigen zeggen dat als de haarlijn van je laatst geboren kindje in de nek de vorm heeft van een eendenstaartje, dan is de volgende baby een meisje. Als het rechtovereind loopt, dan kun je je voorbereiden op een jongen.
Andere verhalen zeggen dat het geslacht bepaald wordt door de meest dominante persoon in de relatie op het moment van verwekken.

In het echt

Ja, we kunnen wel degelijk de sekse van ons kind bepalen. Dit is mogelijk dankzij de vorderingen in vruchtbaarheidsbehandelingen. Deze geven doktoren de kans om embryo's te creëeren en naar sekse te identificeren. Maar de hedendaagse opties van sekse selectie zijn niet allemaal even effectief, betaalbaar of beschikbaar.
De meest zekere opties zijn meestal de meest dure (tien duizenden euro's) en omvatten vaak invasieve onvruchtbaarheidsbehandelingen en vruchtbaarheidsmedicijnen met bijwerkingen. Bovendien zijn ze in Nederland verboden sinds 1998. Je mag geen op sekse geselecteerde zaadcellen terug plaatsen in de vrouw. Tenzij er sprake is van een erfelijk bepaalde geslacht afhankelijke ziekte.

In Amerika mag het wel en kan het voor een bedrag van 800-1800 dollar. Als je daar serieus overweegt een van de methodes te proberen, moet je soms eens aan bepaalde eisen voldoen. In sommige gevallen kom je niet in aanmerking, tenzij je getrouwd bent en al minstens een kind hebt van de tegenovergestelde sekse als degene waarvoor je in behandeling gaat. Sommige klinieken hebben ook leeftijd limieten of vragen om een hormoontest om te zien of je nog vruchtbaar bent. En houd in gedachten dat moeder natuur jongens sowieso meer kans geeft dan meisjes, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er 105 jongens geboren worden voor elke 100 meisjes.

De volgende sekse selectie methodes komen van twee bestaande onvruchtbaarheidsbehandelingen, namelijk IVF (in vitro fertilisatie) en KI (kunstmatige inseminatie). IVF start met een ronde vruchtbaarheidsmedicatie om je eierstokken meerdere eitjes te laten produceren om te bevruchten, in plaats van het ene eitje dat je normaal elke maand afgeeft. Vruchtbaarheidsmedicatie kan ook gebruikt worden voor KI, je dokter gebruikt een katheter om geconcentreerd sperma direct in je baarmoeder te brengen.
Met IVF gebeurt de bevruchting buiten je lijf, in vitro betekent namelijk in glas. De dokter geeft je een roesje en haalt de eitjes uit de eileiders door een naald door je vaginale wand te brengen. Nadat hij ze eruit heeft gehaald, bevrucht hij het eitje met het sperma in een petrischaaltje. Drie tot vijf dagen laten plaats de dokter de bevruchte eitjes terug met een dunne katheter in.

Preimplantation genetic diagnosis (PGD)

Met deze methode testen wij in Nederland op ernstige ziektes en afwijkingen bij baby's. In Amerika wordt deze techniek gebruikt om aan sekse selectie te doen. Hij is bijna 100% effectief. Tijdens de IVF wordt na 3-5 dagen getest op geslacht. De embryo's die niet gebruikt worden, kunnen worden ingevroren in geval van een miskraam. De procedurekost 20.000 dollar, het is pijnlijk om eitjes uit je baarmoeder te laten halen en de medicijnen die je vooraf moet slikken hebben veel onprettige bijwerkingen. Ook neemt de kans op een tweeling toe. De kans op een geboorte is ongeveer 40% bij vrouwen onder de 35 jaar. Sommige klinieken stellen eisen aan de (beide) ouder(s).

MicroSort

Dit is een techniek die gebruik maakt van het 'kleuren' van de zaadcellen. Meisjes cellen zouden groter zijn dan jongens cellen, dus deze absorberen meer vloeistof. Die vloeistof licht op bij schijnen met een speciale lamp. Door middel van het verschil in licht kunnen de zaadcellen gesorteerd worden. Deze kunnen door middel van kunstmatige inseminatie of IVF teruggeplaatst worden. Het werd in 1995 geïntroduceerd en het het klinische experiment liep tot 2012. In die tijd zijn er 1400 baby's via deze manier geboren. De methode was bij 88% van de meisjes zaadcellen succesvol en 74% van de jongens.

Ericsson

Ericsson is een techniek die probeert de sneller zwemmende jongens voortbrengende sperma te scheiden van de langzamer zwemmende meisjes producerende sperma. Het sperma van het gewenste geslacht wordt door middel van KI terug geplaatst. Deze methode is voor 78-85% effectief voor jongens en 73-75% voor meisjes.
In deze methode worden de jongens en meisjes genererende spermacellen gescheiden door de cellen over een 'gelijmde' laag. De jongens genererende cellen zijn eerder aan de bodem van de 'gelijmde' laag.
Voordelen: minder kostbaar als de hightech methoden, niet super ingrijpend en relatief veilig. De nadelen zijn geen registratie op succes en het heeft meer rondes nodig om te slagen van IVF. De kosten in Amerika zijn 600 dollar per ronde en verkrijgbaar voor iedereen in de volgende staten: California, Michigan, Florida, New Mexico, Maine, Michigan, New Jersey, and New York.

Technieken die thuis toe te passen zijn

Benodigdheden hiervoor zijn een temperatuurmeter en een ovulatievoorspeller. Time de seks wanneer je ovuleert. De effectiviteit is zeer twijfelachtig, maar hoe gaat het überhaupt in zijn werk?

Shettles
Shettles methode houdt in dat de geslachtsgemeenschap hebt op specifieke dagen in je cyclus. Als je een jongen wilt zou je seks moeten hebben rondom de ovulatie. Aangezien het snelle zwammertjes zijn en niet lang in leven blijven. En zou je een meisje willen dan zou je twee-vier dagen voor de ovulatie moeten vrijen, want deze cellen zijn trager en blijven langer leven.
Het voordeel is dat het bijna gratis is en geen hormonen en medische procedures betreft.

Whelan
Whelan methode gaat van hetzelfde principe uit. Maar de theorie erachter is compleet tegenovergesteld! De theorie hier is dat de biochemische veranderingen ervoor zorgen dat de voorkeur voor jongens genererende cellen eerder in een vrouwen cyclus voorkomen. Dus als je een jongen zou willen, moet je 4-6 dagen voordat je lichaamstemperatuur stijgt vrijen. En voor een meisje 2-3 dagen voor de ovulatie.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De echo: wordt het een jongen of meisje?De echo: wordt het een jongen of meisje?Veel ouders zijn nieuwsgierig naar het geslacht van hun ongeboren kindje. Het is natuurlijk het belangrijkste dat de bab…
Zwangerschapsfabeltjes: jongen of meisje?Zwangerschapsfabeltjes: jongen of meisje?Bij de een gebeurt het per ongeluk, een ander doet er jaren over. Wanneer het dan echt zeker is, vaak via een zwangersch…
Chinese kalender toont geslacht babyNiet elk medisch mirakel werdt uitgevonden in de 21e eeuw. De Chinese geslachtskalender brengt oude informatie in een mo…

Vruchtbaarheidsonderzoek bij de manVruchtbaarheidsonderzoek bij de manAls je als stel besluit om samen voor een kindje te gaan, hoop je natuurlijk dat de zwangerschap zo gauw mogelijk tot st…
Tiener en zwanger: wat nu?Tiener en zwanger: wat nu?Jaarlijks raakt ongeveer 1,4% van de Nederlandse meisjes tussen de 13 en de 20 jaar zwanger. Een klein deel van deze zwa…
Bronnen en referenties
 • www.babycenter.com
 • www.pdgnederland.nl
 • www.erfelijkheid.nl
 • www.microsort.com
 • http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/494850/1997/10/31/Ouders-hebben-er-volgens-deskundigen-reis-naar-Verenigde-Staten-voor-over-om-geslacht-kind-te-weten-Sluiting-genderkliniek-leidt-tot-trek-naar-buitenland.dhtml
Brigitte_ (94 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.