Zwangerschapsfabeltjes: jongen of meisje?

Zwangerschapsfabeltjes: jongen of meisje? Bij de een gebeurt het per ongeluk, een ander doet er jaren over. Wanneer het dan echt zeker is, vaak via een zwangerschapstest van de drogist, komt er een moment wanneer het aan de omgeving verteld gaat worden. Als er besloten wordt om het kind te houden tenminste. Maar dan komt het… Hoe breng je het nieuws naar familie, vrienden en collega´s? Er zijn allemaal originele manieren om het nieuws wereldwijd te maken. Van persoonlijke boodschappen, zoals een T-shirt met de boodschap erop, tot het plaatsen van de echofoto op internet. Hoe je het nieuws ook brengt, zodra de buitenwereld ervan op de hoogte is dat je zwanger bent, krijg je continu de meest uiteenlopende theorieën te horen over het geslacht van de baby.

Verschillende theorieën over het geslacht van de baby:

  • Wanneer je een puntbuik hebt, krijg je een jongen.
  • Wanneer je je buik rondom draagt, krijg je een meisje.
  • Erge last van ochtendmisselijkheid, dan krijg je een meisje.
  • Zwangerschapsstreep tot aan je navel, dan krijg je een meisje.
  • Heb je een gave huid en weinig last van pukkeltjes, dan krijg je een jongen.

Kloppen deze theorieën wel?

Deze theorieën zijn gelukkig allemaal niet waar en gebaseerd op bakerpraatjes. Bij de bevruchting is al bekend of het een jongen of meisje is, maar dit kun je zelf pas met redelijke zekerheid te weten komen tijdens de 20-weken echo. Veel mensen willen op dat moment ook graag weten wat het geslacht is, wellicht ook om de praatjes om hen heen te sussen.

Het is dan ook frappant dat iedereen in de omgeving met zekerheid weet welk geslacht jouw baby heeft. Het meest voorkomende praatje blijft toch wel de vorm van je buik. De vorm van je buik heeft echter niets te maken met het geslacht van je baby. De vorm van je buik heeft voornamelijk te maken met de manier waarop je baby zich in de baarmoeder heeft ingenesteld en daarnaast de stand van de baarmoeder.

Ook kan de grote en omvang van je buik mede bepaald worden door je eetpatroon. Zo is het van belang dat je voldoende en gezond eet. Je moet wel meer eten dan je voorheen deed, maar het is onzin om voor twee te eten (weer zo´n fabeltje). Niet alle vrouwen die zwanger zijn hebben last van ochtendmisselijkheid. Ochtendmisselijkheid zegt echter helemaal niets over het geslacht van je baby. Bij de meeste vrouwen verdwijnt de ochtendmisselijkheid na drie maanden, maar sommige vrouwen hebben er de gehele zwangerschap last van. Wat kan helpen is een droog crackertje eten terwijl je op bed ligt. Daarnaast is het van belang om over de dag voldoende te eten en in kleine porties.

De zwangerschapsstreep tot aan je navel komt evengoed voor bij vrouwen die een jongen krijgen als vrouwen die een meisje krijgen. Door de vele hormonen die door je lijf rennen, kun je ook erge last krijgen van pukkeltjes op je huid. Dit is geen teken dat je een meisje krijgt.

Ook worden er allerlei theorieën op los gelaten over de beïnvloeding van het geslacht van de baby door op bepaalde manieren te vrijen of bepaalde diëten te volgen. Ook deze theorieën zijn nog steeds niet bewezen. Om nog niet te spreken over het tijdstip van de conceptie, hoewel hier wel een grond van waarheid in zit. De zaadcellen die het geslacht bepalen bestaan namelijk uit de snellere en lichtere mannelijke zaadcellen en de zwaardere en tragere vrouwelijke zaadcellen. Wanneer er dus voor de eisprong gevreeën zou worden, zouden de mannelijke zaadcellen sneller bij de eicellen zijn. Dat betekent ook dat de vrouwelijke zaadcellen, die minder gemakkelijk vernietigd worden, beter bij de eicel zouden komen wanneer de conceptie na de eisprong plaatsvindt.

Wat doe je eraan?

De verschillende theorieën en gissingen blijven komen, totdat vrienden, familie en de omgeving met zekerheid weten wat het geslacht is. En dat is natuurlijk ook een mooi onderdeel van de zwangerschap, want het maakt natuurlijk helemaal niet uit wat het geslacht is, zolang je baby maar gezond is!
© 2013 - 2024 Tigs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschaps fabeltjesAls je zwanger bent of wilt worden, komen er zoveel mensen aan met allerlei wijsheden. Hierbij een lijst met fabeltjes d…
Geslacht baby al na zesde week zwangerschap kennen!Geslacht baby al na zesde week zwangerschap kennen!Is het een jongen of een meisje? Leer het geslacht van de baby al na zes weken kennen! Toekomstige ouders zitten tijdens…
De echo: wordt het een jongen of meisje?De echo: wordt het een jongen of meisje?Veel ouders zijn nieuwsgierig naar het geslacht van hun ongeboren kindje. Het is natuurlijk het belangrijkste dat de bab…

ZwangerschapsdiabetesZwangerschapsdiabetesZwangerschapsdiabetes of suikerziekte tijdens de zwangerschap: een klein aantal zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken…
Bandenpijn bij zwangerschapBandenpijn bij zwangerschapBandenpijn bij zwangerschap: die twee horen bij elkaar als thee met een koekje. Bandenpijn kan al zeer vroeg in de zwang…
Bronnen en referenties
  • Mondelinge informatie verkregen bij Verloskundigen Praktijk Voorhout te Voorhout.
Tigs (1 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.