Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes of suikerziekte tijdens de zwangerschap: een klein aantal zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Er zijn een aantal factoren die diabetes kunnen veroorzaken. Daarnaast is diabetes vaak snel te herkennen, bijvoorbeeld door een teveel aan vruchtwater. Zwangerschapsdiabetes kan aardig wat klachten veroorzaken zowel voor moeder als kind.

Ontstaan van zwangerschapsdiabetes

Ongeveer 2 op de 100 zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes: een vorm van suikerziekte die alleen tijdens de zwangerschap ontstaat. In de meeste gevallen verdwijnt dit weer na de bevalling. Waarom de ene vrouw het wel en krijgt en de ander niet, is niet altijd even duidelijk. Er zijn wel een aantal factoren die ervoor zorgen dat je een verhoogd risico hebt op zwangerschapsdiabetes.

  • Er is een verhoogd risico wanneer diabetes in de familie voorkomt, vooral wanneer dit je zus, broer, vader of moeder betreft. Diabetes in de familie van je vriend/ man telt niet mee, omdat dit geen bloedverwanten van jou zijn.
  • Bij een hoog cholesterol loop je ook meer risico. Het lichaam maakt in de lever zelf cholesterol aan maar we krijgen het ook via de voeding binnen. Vooral het LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne) brengt risico op diabetes met zich mee. LDL vinden we vooral in harde margarines (dus ook in koek, gebak etc.), hard frituurvet, snacks, chocolade, 48+ kaas, vette vleeswaren, volle melk.
  • Wanneer je bij een eerdere bevalling een zware baby had van meer dan 4 kilo, is je risico ook verhoogd.
  • Overgewicht en een leeftijd boven de 35 jaar spelen een rol.
  • In het verleden meerdere miskramen hebben gehad geeft een iets hoger risico op zwangerschapsdiabetes.
  • Daarnaast speelt het feit mee of je al eens eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad. Is dit het geval, dan kan je rekening houden met opnieuw diabetes tijdens de zwangerschap.

De symptomen herkennen

Het is niet zo heel moeilijk om zwangerschapsdiabetes te herkennen, maar soms ook zijn de klachten zo minimaal dat het niet direct opvalt. Ten eerste komt dit type diabetes vaak pas na de 24e zwangerschapsweek voor. Een typisch kenmerk is het veel dorst hebben en vaak moeten plassen. Nou moet je tijdens de zwangerschap toch al meer plassen maar dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de druk op de blaas en de groeiende baarmoeder. Bij diabetes heb je vaak dorst én moet je vaak plassen. De buik lijkt vaak harder te groeien dan normaal het geval zou moeten zijn. Dit wordt veroorzaakt door een grotere hoeveelheid vruchtwater. Je kan tevens veel honger hebben en vermoeid zijn. Ook gewichtsverlies is een symptoom.

De verloskundige controleert regelmatig je bloedsuikerspiegel. Bij diabetes is deze sterk verhoogd. Ook houdt de verloskundige de groei van de baarmoeder in de gaten. Bij twijfel zal de verloskundige overgaan op nader onderzoek. Ook zal je worden doorgestuurd naar de gynaecoloog. Deze zal je gedurende de zwangerschap verder begeleiden en je bijstaan tijdens de bevalling. Het is daarnaast nodig om goed op de voeding te gaan letten. Soms moet er insuline worden ingespoten. Hiervoor krijg je naalden en insuline, en je leert zelf om je dagelijks in te spuiten met insuline.

Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk?

Vrouwen met suikerziekte tijdens de zwangerschap krijgen vaak een zwaarder kind, meer dan 4 kilo. Mooi, een stevig kind, zou je denken. Het tegendeel is echter waar. Een zwaarder kind geeft ten eerste al meer problemen tijdens de bevalling. Veel baby's hebben een te lage bloedsuikerspiegel bij de geboorte en moeten dan via een infuus extra glucose toegediend krijgen. De longen zijn soms onvoldoende gerijpt. Ook kan de baby te vroeg geboren worden. De werking van de placenta kan door diabetes achteruit gaan. Allemaal dingen die je je baby niet aan wil doen.

Ook zijn er risico's voor jezelf. Je loopt een verhoogde kans om diabetes type 2 na de bevalling eraan over te houden. En hier kom je niet meer vanaf. Daarnaast houdt je veel vocht vast met dikke enkels en polsen als gevolg. Emotionele schommelingen kunnen ook opspelen als gevolg van diabetes. Tijdens diabetes kan je een hypo krijgen. Een hypo is een lage bloedglucosewaarde. Je gaat zweten en trillen en voelt je erg hongerig. Daarna ontstaat er hoofdpijn en wazig zien. Ook het waarnemingsvermogen en de concentratie gaat achteruit. Je kan je aardig beroerd voelen tijdens een hypo. De dagen erna kan je er nog last van hebben doordat het bewustzijn verlaagd is. Een hypo kan niet alleen erg lastig zijn, maar kan soms ook voor gevaarlijke situaties zorgen door een verminderde concentratie en waarnemingsvermogen. Denk maar aan situaties in het verkeer.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zwangerschapsdiabetes isWat zwangerschapsdiabetes isZwangere vrouwen kunnen na de 24e week last krijgen van (meestal) tijdelijke zwangerschapsdiabetes. Naar schatting krijg…
Zwangerschapsdiabetes: oorzaak, symptomen, behandelingZwangerschapsdiabetes: oorzaak, symptomen, behandeling1 op de 50 vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met zwangerschapsdiabetes. Het komt meer voor bij vrouwen die…
ZwangerschapsdiabetesZwangerschapsdiabetesIedere zwangere vrouw met diabetes mellitus in de familie heeft een verhoogde kans op het krijgen van een zwangerschapsd…
Risicofactoren suikerziekte type IIRisicofactoren suikerziekte type IIEr bestaan verschillende vormen van suikerziekte, ook wel diabetes genoemd. De meest voorkomende vorm is diabetes type I…

Ben ik vruchtbaar?Ben ik vruchtbaar?Vruchtbaarheid testen: wie zwanger wil worden, zal ook vruchtbaar moeten zijn. Het lijkt vanzelfsprekend maar dat is het…
Zwangerschapsfabeltjes: jongen of meisje?Zwangerschapsfabeltjes: jongen of meisje?Bij de een gebeurt het per ongeluk, een ander doet er jaren over. Wanneer het dan echt zeker is, vaak via een zwangersch…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.