Maand 2 van de zwangerschap

Maand 2 van de zwangerschap De tweede maand van de zwangerschap wordt alles steeds zekerder. Er gebeurd enorm veel in je lichaam en met jezelf. Tot en met de achtste week bestaat er nog steeds de onzekerheid of alles wel goed gaat. Hieronder lees je wat er gebeurd vanaf de 5e week tot en met de 8ste week van de zwangerschap.

Week 5

Nu is het zeker: je bent zwanger. Na de innesteling noemen we de baby een embryo. De embryo is in week 5 slechts 0,1 tot 0,2 mm klein. De embryo lijkt nog totaal niet op een baby. Het heeft nu een hoofd- en staarteinde. In deze periode begint de eerste aanleg van het hartje nu te komen en aan het einde van deze week zal het piepkleine hartje voor het eerst gaan kloppen, ook al is er nog geen bloedcirculatie.

Week 6

Deze week is de embryo slechts 5 mm lang. Met ongeveer 65 slagen per minuut, klopt het hartje voor het eerst. Er ontstaat deze week verbinding tussen het hartje en de bloedvaten. De bloedcirculatie komt dze week voor het eerst op gang. Vanaf deze week ontstaat de navelstreng en dus krijgt de baby voeding en zuurstof toegediend vanuit de moederkoek. De dooierzak begint te verschrompelen, aangezien deze zijn functie langzaam verliest.

De ogen beginnen de eerste aanleg te krijgen en ook op de plek waar later de armpjes vormen, ontstaan kleine uitstulpingen. Ook de aanleg van diverse organen, als: de longen, de lever, de nieren, darmen en de blaas, starten hun aanleg.

Week 7

Deze week is de baby ongeveer 7 mm lang. Op dit moment lijken de armpjes op peddels en aan het uiteinde vormen de handen al. Deze lijken momenteel nog op de bladen van een peddel. De benen en voeten zijn iets later dan de armen. Toch kun je al duidelijk zien dat het benen en voeten worden. De hersentjes, het ruggenmerg en het zenumstelsel hebben ondertussen hun plek gevonden. Van het embryo bestaat momenteel 50% uit hart en hersenen. Hoewel de baby nog niet kan bewegen, beginnen deze week de spieren en beenderen zich wel te ontwikkelen.

De baby is in deze periode erg vatbaar voor schadelijke stoffen.

Het is belangrijk te weten dat je nu last kunt hebben van enig bloedverlies. Dit betekent echter niet altijd een miskraam. De moederkoek ligt in de vroege zwangerschap nog rondom de hele vruchtzak en ook over de baarmoedermond. Hieruit kan makkelijk onschuldig bloedverlies uit optreden. Deze week is het handig om een afspraak te maken bij je gynaecoloog of verloskundige voor controle. In de periode tussen de 8 en 12 weken vindt vaak de eerste controle plaats.

Week 8

Op dit moment is de baby ongeveer 14 mm lang vanaf de billen tot en met het hoofdje. Het begint vanaf nu echt op een klein mensje te lijken. De ogen zitten nog ver aan de zijkant van het hoofd. Het hoofdje is nog bijna de helft de gehele embryo. De mond kan niet open, maar de mond en de tong worden vanaf nu wel gevormd. Tussen de vingers zit nog een vlies, waardoor de vingers nog niet los van elkaar zijn.
© 2009 - 2024 Laurab84, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een tweede auto?Wat kost een tweede auto?De kosten van het bezitten een auto zijn hoog. Zonder dat u de auto gebruikt kost deze al duizenden euro’s per maand. Ee…
Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap is, naast de geboorte van je kind, het meest unieke wat er een vrouw kan gebeuren. Je voelt je anders, je b…
Zwanger worden: kansen en cijfersZwanger worden: kansen en cijfersHoe snel een vrouw zwanger raakt en wat de kans op een miskraam is, zijn afhankelijk van een heleboel factoren, zoals vr…
Kans op zwangerschapKans op zwangerschap"Hoelang duurt het voor ik zwanger ben?" is een veelvoorkomende vraag van stellen met een kinderwens. Wanneer je bezig b…

Prematuur in moeders ogenPrematuur in moeders ogenAls een kindje geboren wordt voor de 37 weken zwangerschap noemen ze dit een vroeggeboorte, ook wel prematuur genoemd. D…
Maand 1 van de zwangerschapMaand 1 van de zwangerschapDe eerste 4 weken van de zwangerschap zijn van cruciaal belang. Vaak wordt er aangenomen, dat de zwangerschap al definit…
Bronnen en referenties
  • www.babyopkomst.nl
  • www.babyenzo.nl
  • www.kindjeopkomst.nl
Laurab84 (11 artikelen)
Laatste update: 08-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.