15 tips voor het kiezen van een babynaam
De zwangerschap is een spannende periode in het leven. Er staan een hoop nieuwe dingen te gebeuren en er valt een hoop te regelen. Te bedenken de kinderkamer inrichten, kleertjes voor de kleine inkopen, de bevalling voorbereiden etc. En natuurlijk de allermooiste naam voor de baby uitzoeken. Hieronder 30 handige en vooral praktische tips die je zullen helpen het kiezen van een naam eenvoudiger te maken.
Tip 1: Begin optijd met namen verzinnen
Start al vroeg in de zwangerschap met het nadenken over namen. Het is verstandig om de naam als je 6 à 7 maanden zwanger bent, vast te leggen. Het kan immers altijd voorkomen dat het kindje te vroeg wordt geboren. Wie vroeg begint heeft alle tijd om er rustig over na te denken en hoeft geen overhaaste beslissingen te nemen.
Tip 2: Let op de uitspraak van de naam
Het is zowel voor de omgeving als voor je kind zelf het fijnst als bij het zien van de naam onmiddellijk duidelijk is hoe de naam uitgesproken moet worden. Het is vervelend als mensen de naam steeds verkeerd uitspreken of steeds moeten vragen hoe je kind ook alweer heet.
Tip 3: Is de spelling van de naam duidelijk?
Is de naam voor andere gemakkelijk te spellen? Een aparte spelling kan lastig zijn op school. Je zoon of dochter zal het misschien niet prettig vinden als ze elke keer haar naam moet spellen omdat die anders fout gespeld wordt.
Tip 4: Wees voorzichtig met unisexnamen
Bij namen die zowel voor een jongen als meisje geschikt kunnen zijn, moet je altijd even twee keer nadenken. Het is niet leuk als je zoon Kim heet en iedereen bij het zien van zijn naam een meisje verwacht. Neem dan een naam die zowel voor meisjes als jongens bekend is, als Alex of Lesley. Vaak kan de spelling ook aangeven of er een meisje of jongen bedoeld wordt.
Tip 5: Initialen kunnen rare combinaties vormen
Kijk naar de initialen die de voornamen en achternaam vormen. Hieruit kunnen namelijk lachwekende combinaties uit voort komen. Denk aan Paula Iris Sandra – P.I.S.
Tip 6: Laat de naam goed klinken bij de namen van broetjes en zusjes
De naam moet goed klinken bij die van zijn of haar eventuele broetjes en zusjes. Geen één kind voelt zich graag buitengesloten. Hebben al jullie kinderen franse namen kies dan ook voor dit kind een frans klinkende naam.
Tip 7: Populariteit van de naam
Een populaire naam kan heel erg leuk zijn. Maar een naam uit de top 5 namen van dat moment is wel erg populair. Dat betekend dat er heel veel kinderen zijn met dezelfde naam in dezelfde leeftijd. Dit kan lastig zijn op school en minder speciaal voor je kind als er al 5 Anne’s in haar klas zitten.
Tip 8: Let op de initialen binnen het gezin
Met de post kan het onhandig zijn als er in één gezin een Bart, Bobby, Betty en Barbera wonen. Hun initialen zullen namenlijk altijd beginnen met een B. Als er dan staat B. van der Linden dan is het de vraag: welke?
Tip 9: Voornaam en achternaam niet in elkaar door laten lopen
Zorg ervoor dat de voornaam en achternaam niet in elkaar overlopen. Dat wilt zeggen dat de eind letter van de voornaam niet de begin letter van de achternaam is. Voorbeeld Anna Achterberg en Bob Barend. Vaak klinkt dit niet lekker.
Tip 10: Korte voornaam past bij lange achternaam en vice versa
Een korte voornaam past vaak bij een lange achternaam en andersom geldt hetzelfde.
Pim Achterberg klinkt prettiger dan Pim Bos.
Tip 11: Voornaam die als achternaam gebruikt wordt kan geweigerd worden
Voor naamgeving zijn regels opgesteld. Zo mag een achternaam niet als voornaam gebruikt worden. Bakker mag dus niet als voornaam. Enkel mag Roos weer wel, ookal is dit ook een achternaam. Als voornaam is de naam ook bekend.
Tip 12: Ongepaste voornamen zoals schuttingswoorden zijn niet toegestaan
Een naam kan ongepast worden gevonden en zo door de ambtenaar van de burgerlijke stand bij het inschrijven van je kind worden geweigerd. Hou dus altijd wat namen achter de hand als je twijfeld of de naam wordt goedgekeurd.
Tip 13: Check zorgvuldig na of de naam niet in gebruik is door een crimineel of ander slecht persoon
Het wordt geadviseerd de naam in google of een andere zoekmachine na te checken. Je wilt uiteraard voorkomen dat de naam ook gebruikt wordt door een seriemoordernaar of een pornoster. Dit kan voor je kind vervelende gevolgen hebben, vooral als het een naam is die verder weinig voorkomt.
Tip 14: Bijzondere namen doelwit voor pestkoppen
Bijzondere en speciale namen kunnen een aanleiding voor klasgenootjes zijn om je
kind te pesten. Uiteraard wil je dit voorkomen, let er dus op dat de naam niet raar klinkt maar juist mooi.
Tip 15: Beslis vooral niet te snel
Neem vooral niet te snel een beslissing. “Haastige spoed is zelden goed”is de uitdrukking. Laat de naam altijd een paar dagen bezinken en neem uiteindelijk samen het eind besluit.