Huidallergie met huiduitslag als gevolg

Huidallergie met huiduitslag als gevolg Vrijwel iedereen kent wel iemand die er last van heeft of heeft er zelf mee te maken, en weet dan dus ook dat een huidallergie geen pretje is. Huiduitslag kan een gevolg zijn van huidallergie, maar kan meer oorzaken hebben. Huidallergie is één van de meest voorkomende chronische ziektes in de wereld en is in vele varianten te vinden. Zo krijgen sommige mensen hele erge jeuk en roodheid, bij anderen uit deze huidallergie zich in blaasjes, bultjes of huidschilfering.

Hoe ontstaat een huidallergie

Een huidallergie kan voorkomen wanneer de huid met een bepaalde stof in aanraking komt of wanneer er bijvoorbeeld een bepaalde stof wordt ingenomen of ingeademd waarvoor men allergisch is. Mensen kunnen deze allergische reactie krijgen door bijvoorbeeld bepaald voedsel zoals walnoten of aardebeien, cosmetica, medicijnen en zeep. Deze allergische reactie die mensen krijgen, zoals rode bultjes, wordt ook wel eczeem genoemd; een verzamelnaam voor verschillende huidziekten.

Geneesmiddelen tegen huidallergie

Wanneer je zelf ook te maken hebt met een huidallergie, dan kun je hier natuurlijk iets aan doen.

Niet in contact komen met allergenen

Ten eerste kun je, mits je dit weet, ervoor zorgen niet in aanraking te komen met het product of de stof waar jij allergisch voor bent. Ben je dus allergisch voor walnoten, dan moet je walnoten zien te vermijden betreft de inname ervan.

Medicatie tegen huidallergie

Ten tweede zijn er ook verschillende geneesmiddelen tegen een huidallergie. Het meest effectief bij een allergische huidreactie zijn de antiallergische middelen in de vorm van een tablet. Voorbeelden hiervan zijn cetirizine en loratidine. Ook zijn er verschillende geneesmiddelen in de vorm van een zalf te verkrijgen. Heb je een droge huid dan is het een goed idee om een vette zalf, crème of badolie te gebruiken.

Heb ik een huidallergie?

Wanneer je sterk het vermoeden hebt allergisch te zijn voor een bepaalde stof, dan kun je een allergietest laten doen om er zeker van te zijn. Een allergietest kun je bij een huidspecialist laten doen. Eerst wordt je huid schoongemaakt en daarna worden er verschillende vakjes op je arm getekend welke genummerd worden. In ieder vakje wordt een druppel van een bepaalde stof op de huid gedaan, welke tien minuten op de huid moet blijven zitten. Wanneer je nu voor een bepaalde stof allergisch bent zal de huid in dat vakje erg rood en dik worden. In de meeste gevallen ontstaat er ook een wit bultje, zoals bij een muggensteek. Hoe groter het bultje, des te erger de allergie is voor de bepaalde stof. In totaal duurt een allergietest zo’n dertig minuten en deze wordt in de meeste gevallen uitgevoerd op de binnenkant van de onderarm. Nadat duidelijk af te lezen is voor welke stoffen de persoon allergisch is, worden de druppels met een speciale lotion van de onderarm verwijderd.

Meer informatie over huidallergie

Wil je meer informatie over huidallergie, dan kun je de meest betrouwbare en persoonlijke informatie bij je huisarts of huidspecialist halen. Deze weten er het nodige vanaf. Ook zijn er op internet diverse websites te vinden die haarfijn uitleg geven over wat onder meer een huidallergie precies is, wat de symptomen zijn en wat je er tegen kunt doen.

Huiduitslag

Veel mensen krijgen in hun leven wel eens huiduitslag. Dit is een plaatselijke verandering van de huid, waar de huid oneffenheden vertoont. Huiduitslag is een zeer algemene term voor niet-aangeboren, op meer dan op een plaats voorkomende afwijkingen van de huid, waarbij op de huid roodheid en/of vlekjes en/of verhevenheden aanwezig zijn. Dit komt meestal voor ten gevolge van een inwendige ziekte of afwijking, maar er kunnen ontzettend veel oorzaken ten grondslag liggen aan de verschillende symptomen.

Oorzaken van huiduitslag

Zoals net al genoemd kan huiduitslag verschillende oorzaken hebben, het kan bijvoorbeeld een allergische reactie zijn op voedsel, geneesmiddelen of bepaalde stoffen. Ook kan huiduitslag ontstaan ten gevolge van een infectie of ten gevolge van een bepaalde ziekte. Als mensen allergisch zijn voor een geneesmiddel kan huiduitslag optreden, nadat ze alleen al met de huid met het geneesmiddel in contact zijn gekomen, maar ook kan nadat ze het medicijn ingenomen hebben de huiduitslag ontstaan. Een bekende en veel voorkomende veroorzaker van huiduitslag is het antibioticum penicilline.

Typen huiduitslag

Er zijn zeer veel verschillende typen huiduitslag en huid oneffenheden, deze hebben ook allemaal hun eigen naam:
  • Huidschilfers, dit zijn stukjes hoornlaag van de huid.
  • Korsten van gestold bloed of weefselvloeistof.
  • Kloven, zweren en littekens.
  • Een macula is een klein, vlak plekje met een afwijkende kleur of structuur.
  • Een papel is een kleine, van minder dan een centimeter doorsnee, harde verhevenheid
  • Een knobbeltje op de huid van meer dan een halve of een hele centimeter doorsnee, wordt ook wel een nodulus genoemd.
  • Een plaque is een oppervlakkige verhevenheid van meer dan 1 centimeter doorsnee.
  • Een met vocht gevuld blaasje van minder dan een halve centimeter doorsnee wordt ook wel een vesicula genoemd.
  • Een bulla is een ander woord voor blaar.
  • Een pustel is een met pus gevulde blaar.
  • Een abces is een met pus gevulde holte.
  • Bloeduitstortingen noemt men ook wel purpura.
  • Striae zijn roze, paarse of witte strepen, een soort littekens, door veranderingen in het onderhuidse bindweefsel.

Is huiduitslag gevaarlijk?

Over het algemeen is huiduitslag ten gevolge van een allergische reactie niet gevaarlijk, slechts vervelend. Natuurlijk kan het zo zijn dat iemand zo erg allergisch is dat het wel levensbedreigend is, maar meestal is dit dan wel bekend en draagt die persoon altijd een anti allergisch middel bij zich en een kaartje of briefje waarop staat waarvoor hij allergisch is.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Hooikoorts komt voor bij 12% tot 28% van alle Nederlanders en Belgen, en bij zo'n 10% van de Westerse bevolking. Hooikoo…
Intolerantie en overgevoeligheid voor lactoseIntolerantie en overgevoeligheid voor lactoseBij een allergie is er sprake van een te heftige reactie van het lichaam op een normale stof, ook wel allergeen genoemd,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • www.huidziekten.net
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.