Prostaat: symptomen & behandeling van prostaatproblemen

Prostaat: symptomen & behandeling van prostaatproblemen Prostaatklachten kunnen voor de man een sterke aanslag betekenen op de levenskwaliteit. Problemen aan de prostaat kunnen onder meer leiden tot plasproblemen en hinder op psychologisch en relationeel vlak. 's Nachts vaak moeten opstaan om slechts korte urinestralen te kunnen plassen is een van de vaakst voorkomende symptomen. Hierbij kan ook een pijnlijk, branderig gevoel optreden waardoor je een angst om te plassen kan gaan ontwikkelen. Een erg vervelend fenomeen dat vrij vaak met prostaataandoeningen samengaat is het hebben van erectieproblemen. Een ernstige complicatie van een prostaataandoening is prostaatkanker, waarbij mogelijk een erg drastische behandeling noodzakelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bestraling of verwijdering van de prostaat. Welke soorten prostaatproblemen zijn er en hoe kunnen deze behandeld worden?

Functie prostaat

Elke man beschikt over een prostaat: dat is een klier in de buurt van de blaas die ongeveer zo groot is als een kastanje. Door de prostaat loopt de plasbuis wat maakt dat een probleem aan de prostaat meteen kan zorgen voor moeilijkheden bij het plassen. Plasproblemen en prostaatklachten gaan vaak samen, denk bijvoorbeeld aan het 's nachts opstaan omdat je het gevoel hebt dat je moet plassen. De functie van de prostaat is onder meer om vocht te produceren waardoor zaadcellen beter getransporteerd en naar buiten gevoerd kunnen worden. Prostaatklachten kunnen voor de man leiden tot moeilijkheden op lichamelijk, mentaal en relationeel vlak.

Symptomen prostaatproblemen

  • plasproblemen: moeilijk kunnen plassen/met korte urinestralen plassen
  • 's nachts vaak moeten opstaan om te plassen
  • regelmatig blaasontsteking
  • branderig gevoel bij het plassen
  • dringend moeten plassen
  • pijn aan de prostaat
  • erectieproblemen

Prostaataandoeningen: soorten en behandeling

Bijzonder aan voorgaande lijst is dat de vermelde symptomen bij verschillende soorten van prostaataandoeningen kunnen voorkomen, en dit zowel bij minder ernstige als zeer ernstige. Het is dus niet altijd makkelijk om de ernst van het probleem in te zien. De arts zal via bijkomend onderzoek meer duidelijkheid scheppen en de specifieke prostaataandoening diagnosticeren.
Via een rectaal onderzoek kan de arts kijken of er een verandering waarneembaar is in de toestand of vorm van de prostaat. Eventueel kan er lichtjes druk uitgeoefend worden op de prostaat om overtollig prostaatvocht te helpen wegvloeien. Het bekomen prostaatvocht kan de arts dan klinisch laten onderzoeken zodat mogelijke infecties aan het licht kunnen komen. Dit medisch masseren van de prostaat kan als pijnlijk en onaangenaam ervaren worden, en wordt om die reden niet vaak uitgevoerd.

Prostaatvergroting

Beschrijving

Een goedaardige prostaatvergroting (medische term: benigne prostaathyperplasie of BPH) komt bij relatief veel mannen voor boven de leeftijd van vijftig jaar. Sommige mannen hebben er zelfs geen weet van; dit is vooral het geval bij een beperkte prostaatvergroting. Bij een sterkere prostaatvergroting zal je merken dat je moeilijker kan plassen doordat de prostaat de urinebuis dichtdrukt. Ook kan een vergrote prostaat erectieproblemen tot gevolg hebben.

Behandeling vergrote prostaat

Tegen prostaatvergroting zijn meerdere behandelingen mogelijk, waaronder o.a.:
  • prostaat verkleinende medicijnen: 5-alpha reductase remmers
  • ruimte scheppende geneesmiddelen: alfa 1-blokkers
  • laserbehandeling via de plasbuis
  • kruidenbehandeling

Prostaatontsteking

Beschrijving

Een prostaatontsteking (medische term: prostatitis) kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer er tegelijk sprake is van een blaasontsteking, waarbij bacteriën zich verspreiden tot in de prostaat. Symptomen van prostaatontsteking situeren zich vooral op het vlak van plasmoeilijkheden. Prostatitis kan plots (acuut) of langdurig (chronisch) zijn en wordt best zo snel mogelijk behandeld om de vorming van een abces te vermijden.

Behandeling prostatitis

Doorgaans schrijft de arts tegen een ontsteking van de prostaat een antibioticakuur voor, die enkele weken kan duren. Vergeet hierbij niet om de antibioticakuur zeker volledig af te maken, zodat alle bacteriën onschadelijk gemaakt kunnen worden.

Prostaatkanker: ernstige complicatie

Beschrijving

In ernstige gevallen kan een prostaatprobleem leiden tot prostaatkanker. Prostaatkanker (medische term: prostaatcarcinoom) komt vooral voor bij oudere mannen boven de leeftijd van 65 jaar. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je met prostaatkanker te maken krijgt. Het probleem bij prostaatkanker is dat de klachten vaak overeenkomen met de klachten van goedaardige prostaatvergroting, waardoor de kanker mogelijk niet wordt onderkend. Dit kan erg risicovol zijn doordat de kanker kan uitzaaien naar andere organen. Om zekerheid te scheppen zal de arts een biopsie laten uitvoeren.

Behandeling prostaatkanker

Prostaatkanker zonder uitzaaiingen
In dit geval zal er alles aan gedaan worden om de kanker te genezen. Dit kan via radiotherapie, waarbij de prostaat bestraald wordt, maar ook chirurgie, waarbij de prostaat verwijderd wordt. Sommige ziekenhuizen bieden ook de mogelijkheid tot andere, nog relatief nieuwe behandelingen, zoals de HIFU, of High Intensity Focused Ultrasound-therapie, waarbij de prostaat verbrand wordt door middel van echogolven. Bij kanker is het aangeraden om bij een andere arts advies te vragen, een zogenaamde "second opinion".

Prostaatkanker met uitzaaiingen
In dit geval is de behandeling vooral bedoeld om de klachten te verminderen door middel van medicijnen die gericht zijn op hormonen. Net zoals bij andere kankers is het ook hier weer duidelijk dat de kanker zo snel mogelijk ontdekt en behandeld moet worden. Hoe later het stadium waarin de kanker ontdekt wordt, hoe kleiner de kans op genezing. Bij de behandeling van prostaatkanker kunnen er ook onaangename gevolgen optreden, zoals bijvoorbeeld erectieproblemen.

Prostaat ondersteunen met supplementen

Om eventuele prostaatklachten te voorkomen, en om een terugkeer van bepaalde aandoeningen (bv. vergrote prostaat) te vermijden, kan het nuttig zijn om supplementen in te nemen. Supplementen ter ondersteuning van de prostaat kunnen zeker hun nut hebben bij mannen vanaf de leeftijd van 50 jaar. Een belangrijk ingrediënt dat voorkomt in heel wat prostaatsupplementen is beta sisterol. Dit ingrediënt kan onder meer nuttig zijn om een vergrote prostaat te vermijden.
Enkele voorbeelden van voedingssupplementen die goed zijn voor de prostaatfunctie:
  • Lucovitaal Prostaat
  • Orthica Prostaat Support
  • Golden Naturals Prostaat

Lees verder

© 2014 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatproblemen behandelenProstaatproblemen behandelenHet prostaat maakt deel uit van het mannelijk geslachtsorgaan. Prostaat problemen komen vaak voor bij mannen met de leef…
Prostaatkanker: behandeling en symptomenProstaatkanker: behandeling en symptomenProstaatkanker is een ziekte die meestal bij oudere mannen ontdekt wordt. Tegenwoordig komt het echter in de Westerse we…
Prostaatvergroting: klachten, behandelingProstaatvergroting: klachten, behandelingBij veel mannen groeit in de loop van de jaren de prostaat. Sommigen krijgen daardoor problemen met plassen, maar bij an…

Varicocele - Zakaderbreuk; symptomen en behandelingVaricocele - Zakaderbreuk; symptomen en behandelingVaricocele, ook zakaderbreuk genoemd, is een groepje zwakke aders in het scrotum waarin zich bloed ophoopt. Behalve symp…
Sternumfractuur: pijn op de borst en lastige ademhalingSternumfractuur: pijn op de borst en lastige ademhalingDoor een ongelukkige val, ongeval, paardentrap of juist een stekende beweging kan er een sternumfractuur in het borstbee…
Bronnen en referenties
  • http://www.prostaat.nl/
  • http://www.e-gezondheid.be/prostaatproblemen
  • http://www.maguza.be/dossiers/p/artikel-dossier/plas-en-prostaatproblemen
  • http://www.e-gezondheid.be/prostaat-en-erectieproblemen-vraag-en-antwoord/actueel/815
  • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec21/ch239/ch239d.html (bronnen geraadpleegd op 28/10/2016).
  • https://prostaatklachten.be/effectieve-supplementen-die-helpen-bij-prostaatklachten-2/ (geraadpleegd op 30/04/2017).
Reactie

M. E. Angenent, 17-11-2015
Ma. 17/11/2015. Sinds vannacht plas ik bloed, urine donkerrood, en in het begin komt er een bloedklonter uit. Daarna blijf ik rood plassen en er komt bij elke plas wat klonters uit. Momenteel (half 2 's middags) begin ik met bloed te plassen, waarna het lichter wordt zoals normaal. Voel me overigens goed, geen pijnproblemen. Ik verblijf momenteel in Jakarta (Indonesië) tot half januari 2016 en voor mij is het niet mogelijk om het te laten door de uroloog of oncoloog van het UMCG in Groningen.
In 2005 is bij mij een hoge PSA-gehalte geconstateerd door de uroloog. Er werden bij mij biopties genomen, waaruit blijkt dat er kwaadaardige kankercellen zijn aangetroffen in de prostaat. Ik kreeg in die tijd medicijnen voorgeschreven en werd om de drie maanden gecontroleerd. Moest dan bloed afnemen voor mijn PSA-gehalte, die zo gemiddeld op 12 bleef. Begin vorig jaar is de PSA-gehalte plotseling gestegen naar boven de 20 en werd toen na diverse onderzoeken geconstateerd dat ik prostaatkanker heb en geopereerd moest worden. Dit is in september gebeurd, er werd prostaatweefsel bij me weggenomen en kwaadaardige kankercellen aan de binnenzijde door de oncoloog. Eind november 2015 werd ik bestraald (32x). Het plassen ging heel goed en de oncoloog was zeer tevreden. Afgelopen september moest ik voor controle bij de uroloog komen en mijn PSA-gehalte is gezakt naar 4,6. Van de uroloog mocht ik naar Indonesië gaan voor 3 maanden.
Kan het zijn dat de bloedingen kunnen komen door de behandeling in 2015? Zo heb ik ook nog veel last van aandrang om een grote boodschap te doen. Dit is volgens de arts een probleem dat nog heel lang kan duren, omdat mijn endeldarm door de operatie werd beschadigd. Reactie infoteur, 17-11-2015
Beste,

De symptomen die u beschrijft zijn mogelijk het gevolg van de behandeling die u ondergaan heeft in 2015 maar kunnen ook wijzen op een nieuw probleem. Vooral omdat het een tijdlang goed ging en u op reis mocht vertrekken lijken de actuele symptomen toch wat verontrustend. Bloed en bloedklonters in de urine zijn ernstige verschijnselen om nauwlettend in de gaten te houden. Mogelijk is de kanker opnieuw actief geworden en laat u zich toch best even onderzoeken, ook al bevindt u zich niet in eigen land.
Het probleem van aandrang om naar het toilet te gaan kan inderdaad te maken hebben met een beschadiging van de endeldarm waardoor deze anders dan normaal functioneert.
Bij aanhoudende klachten is het misschien toch best om even naar een plaatselijke arts te gaan om diens advies te vragen.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 04-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.