Aandoeningen aan de speekselklieren

Aandoeningen aan de speekselklieren De mens heeft drie grote speekselklieren: opzij van de mond onder de oren, onder de kaak en in de mondbodem onder de tong. Deze speekselklieren scheiden het speeksel af in de mond via kleine kanaaltjes. Er zijn nog vele andere plekken waar speeksel wordt geproduceerd, maar men krijgt vaak eerder last als een van de grotere klieren wordt aangetast of niet goed functioneert: resulterend in een droge mond (gevoel).

Aandoeningen speekselklieren


Speekselklieren en speeksel

Zonder speeksel zou ons leven er heel anders uitzien, het kent namelijk vele belangrijke functies. Speeksel vergemakkelijkt namelijk het slikken, gaat infectie tegen en houdt de mond en tanden schoon. Daarnaast is het vrij basisch (pH hoger dan 7,0), zodat zure voeding kan worden geneutraliseerd. Bij een pH van 5,5 gaat het tandglazuur namelijk al oplossen.

Als je al bedenkt dat Coca-Cola al een pH heeft van 2 tot 2,5 is het speeksel dus erg belangrijk om tanderosie tegen te gaan! Veel tandartsen zijn het er over eens dat tegenwoordig cariës (lees hier het artikel over tandbederf) niet meer het probleem is van gebitten van jongeren, maar tanderosie.

De werking van de klieren kan op allerlei manieren gestoord zijn (te veel of te weinig speekselproductie, infectie, verstopte speekselgangen, tumoren) en de behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Bij verwijdering van een speekselklier, zullen de overblijvende klieren de functie overnemen en voldoende speeksel produceren.

Symptomen van speekselklieraandoeningen

Wat kunt u merken bij problemen aan de speekselklier?
  • Toegenomen of verminderde speekselproductie.
  • Pijn in de mond, vooral tijdens eten.
  • Vieze smaak en koorts (ontstoken speekselklier).
  • Toegenomen tandbederf (cariës) en slikklachten door verminderde speekselproductie.

Zwelling rond de mond of voor de oren. Zwelling en pijn bij ontsteking van speekselklieren of speekselstenen (sialolithiasis). Er is geen samenhang tussen het voorkomen van speekselstenen en steenvorming elders in het lichaam, zoals nierstenen en galstenen. Pijnlijke zwelling die langzaamaan ontstaat, kan wijzen op speekselkliertumoren en andere onderliggende ziekten (zie oorzaken).

Bron: TukTukDesign, PixabayBron: TukTukDesign, Pixabay

Oorzaken van de aandoening

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die kunnen leiden tot een speekselklier aandoening:
  • Bacteriën en virussen kunnen ontstekingen veroorzaken (Bof, AIDS).
  • Door chemische bestanddelen in het speeksel kunnen stenen ontstaan.
  • De oorzaak van een tumor in een speekselklier is niet bekend.
  • Overmatige speekselproductie kan worden veroorzaakt door infectie of veel maagzuur.

Droge mond

Zwelling en verminderde speekselproductie kunnen worden veroorzaakt door diabetes, cirrose, het syndroom van Sjögren, depressie en uitdroging, bestraling en medicatie (antihistaminica, antidepressiva, bloeddrukverlagende middelen).

Onderzoek van speekselklieraandoeningen

Lichamelijk onderzoek en kijken naar de ziektegeschiedenis zal worden uitgevoerd door een arts of de tandarts. Studenten tandheelkunde krijgen steeds meer onderwijs over speekselklieraandoeningen en overige ziekten in of bij de mond. Zij worden dus in feite opgeleid tot mondarts. In de toekomst kunt u dus voor die zaken ook naar de tandarts/mondarts.

Daarnaast kan de (tand)arts kan röntgenopnamen maken van het gebit, CT-scans (computertomografie) uitvoeren en een biopsie doen van de speekselklier. Hierbij wordt een stukje weefsel weggenomen voor onderzoek.

Behandeling van speekselklieraandoeningen

Waaruit kan de behandeling bestaan?
  • OTC-pijnstillers. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij de gangbare drogisten.
  • Antibiotica kan door een arts worden voorgeschreven bij bacterie-infecties.
  • Tegen gistinfecties in de mond door tekort aan speeksel worden anti-schimmel middelen gebruikt.
  • Om het speeksel te vervangen wordt soms een oplossing voorgeschreven, die vooral 's nachts moet worden gebruikt om de speekselproductie te bevorderen.

Let op: Kinderen onder de 12 jaar mogen geen aspirine (OTC-middel = middel dat u Over The Counter bij de drogist of apotheek kunt halen) hebben, vanwege het risico op het syndroom van Reye, een gevaarlijke ontsteking van de hersenen en lever bij kinderen.

Een veel minder drastische oplossing, die erg effectief is, is het gebruik van kauwgum. Gebruik wel suikervrije kauwgum, om het verhoogde risico op cariës uit te sluiten. Door te kauwen stimuleer je de speekselklieren, die extra speeksel afgeven in de mondholte. De problemen van een droge mond kunnen daardoor verminderen. Als u af en toe een snoepje neemt voor meer speeksel in uw mond, raad ik u aan het artikel over Tanderosie & Droge mond te lezen.

Speekselklier tumor

Af en toe komt het voor dat er een speekselsteen of tumor zich manifesteert. Een speekselsteen of tumor wordt soms (onder plaatselijke verdoving) operatief verwijderd. Soms is oprekken van de speekselgang nodig. Bij kwaadaardige tumoren of herhaalde infecties wordt een speekselklier soms volledig weggenomen (bij speekselstenen ook indien deze chronisch ontstoken is). Bij kanker worden de tumorcellen soms gedood via bestraling. Bij vroegtijdige ontdekking is de prognose gunstig.

Naar de dokter of tandarts

Ga naar de dokter of tandarts bij pijn en zwelling in of rond de mond of verminderde of toegenomen speekselproductie.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speekselklierkanker: symptomen, behandeling, prognoseSpeekselklierkanker: symptomen, behandeling, prognoseHoofd-halskanker is een verzamelnaam voor verschillende typen kanker, waaronder speekselklierkanker. Het is van groot be…
Speekselklierbiopsie: Weefsel van speekselklier wegnemenSpeekselklierbiopsie: Weefsel van speekselklier wegnemenEen speekselklierbiopsie is een medische procedure waarbij de arts cellen of een stuk weefsel uit een speekselklier verw…
Speekselklierontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingSpeekselklierontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEen speekselklierontsteking is een ontsteking van één van de drie speekselklieren: de oorspeekselklier, de onderkaakspee…
Speekselsteen, steen in de speekselbuisSpeekselsteen, steen in de speekselbuisEen speekselsteen is een steentje, bestaande uit voornamelijk calciumcarbonaat en vaak met een kern van bacteriën. Speek…

Aandoeningen aan de tong & Oorzaak en behandelingAandoeningen aan de tong & Oorzaak en behandelingTongaandoeningen worden vaak gekenmerkt door veranderingen in de textuur van het tongoppervlak. Bij tongontsteking (glos…
Tandwortelpunt ontsteking & oorzaak en behandelingTandwortelpunt ontsteking & oorzaak en behandelingTandwortelpuntontsteking of tandwortelabces is een met pus gevulde holte in het weefsel rond de tandwortelpunt. Meestal…
Bronnen en referenties
  • Prof.dr. I. v.d. Waal et al. "Pathologie van de mondholte", BSL, Houten, 2002.
  • Geneeswijzer druk 2000.
  • Boek "Speeksel, Speekselklieren en Mondgezondheid", BSL, Houten
  • Afbeelding bron 1: TukTukDesign, Pixabay
Reacties

Robertha Samidjono, 10-03-2018
Wat te doen bij overmatig speeksel, ik moet constant slikken. Heel vervelend kan er niet van slapen Reactie infoteur, 12-03-2018
Heeft u recent (extra) medicatie gekregen dat deze klacht kan veroorzaken?
Groet, Victor (infoteur)

Jdriessen, 20-03-2013
Zou u mij een artikel kunnen sturen over speeksel verandering met medicijn gebruik. En speeksel verandering zonder medicijn gebruik.
Met vriendelijke groet.
Jacqueline Driessen. Reactie infoteur, 24-03-2013
Beste Jacqueline,
Over dit onderwerp zijn al honderden, zo niet duizenden artikelen geschreven (en nog steeds gaat dit door) in vele wetenschappelijke tijdschriften. Voor een compleet beeld kan ik u wel een boek aanraden: Speeksel, speekselklieren en mondgezondheid (Veerman en Van Nieuw Amerongen).
Groet,
Victor

Riet, 22-07-2012
Heb sinds 1 jaar weinig speeksel.het speeksel ligt ook vaak als een witte schuim op mijn tong. Als ik s'morgens wakker word dan heb ik zo'n droge mond dat ik bijna niet meer kan slikken en er zitten opgedroogde korreltjes op mijn verhemelte en tong. Het eten gaat ook wat moeilijker vooral met brood. Gebruik nu wel een Beta blokker maar voor die tijd had ik het al.Kan het ook door het medicijn pantazol komen? Die gebruik ik al een paar jaar. Reactie infoteur, 22-07-2012
Beste Riet,
In het Farmacoterapeutisch Kompas kunt u eenvoudig de bijwerkingen van uw medicijnen raadplegen: http://www.fk.cvz.nl/. Helaas komt het vaak voor dat medicijnen vaak droge mond geven als bijwerking.
Groet,
Victor

Lia, 17-03-2012
Beste mensen heb een half jaar geleden, een verdikking naast men oor, en onder men rechter kaak gekregen, advies gekregen, om zuurtjes te zuigen, of kaugom kouwen, nu heb ik weer zon verdikking is best pijnlijk, mijn vraag is als je oppeningenverstopt zitten met kalk heb je toch een droge mont dit heb ik niet, en savonds verhoging met zweten erbij.maar een 2 weken geleden heb ik een aantaldagen wel een heel bittere smaak in men mond gehad, en daarvoor een dag en droge mond, kan dit de oorzaak zijn, van arts kreeg ik te horen als het over twee weken niet over is dan maar een echo, maar ik wil zowiezo een echo, want ik heb geen zin derin dat dit chronisch wordt toch mvg lia Reactie infoteur, 18-03-2012
Beste Lia,
Ik zou je adviseren naar je tandarts te gaan, deze kan voelen of er een speekselsteen aanwezig is of dat er eventuele andere diagnose gesteld moet worden. Hij/zij is bekender met dit gebied dan je huisarts. Je tandarts kan je ook voor consult naar een MKA chirurg sturen, mocht hij er zelf niet uitkomen.
Met groet,
Victor

Anoniem, 28-01-2012
Hallo. ik heb al 2 jaar lang last van overmatig speeksel, als ik praat dan speek(spug) ik altijd tegen de persoon met wie ik praat en dat is echt lastig voor mij ik schaam me daarvoor bestaat er een behandeling of waar kan ik heen bij deze probleem dank u wel. Reactie infoteur, 29-01-2012
Beste Anoniem,
Er bestaan inderdaad behandelingen voor. Vraag voor advies uw eigen tandarts wat in uw situatie het beste is.
Groet,
Victor

De Blander Vanessa, 30-08-2011
Al reeds meer dan een jaar last van linkerkaak met paar keer het voorval dat kaak begon te zwellen blijvend drukkend gevoel in de kaak.heb dan na een jaar een afspraak gemaakt bij nko na echo en scan enkel gezwollen kliertjes rond speekselklier te zien en zeker geen gezwel of steen!diagnose van dokter was ik kan je niet helpen :-( doorverwijzen naar professor, welke ziekten kunnen er dan nog zijn aan de speekselklier en kan er iemand me er vanaf helpen? Reactie infoteur, 01-09-2011
Beste Vanessa,
Bedankt voor je reactie. Dit lijkt me inderdaad een hele vervelende situatie voor u.
Een doorverwijzing lijkt mij ook noodzakelijk. Een MKA-chirurg zou mogelijk wel een diagnose kunnen stellen, dat is immers zijn werkgebied.
Met groet,
Victor

Alice, 24-02-2011
Sinds woensdag acute pijn in hals en verdikking. Met eten werd het erger. Savonds naar dienstdoende arts geweest die zei dat het om een speekselsteen gaat. Advies om zuurtjes van Napoleon te eten. Gisteravond ging het nog maar kan nu echt niet meer eten. Zodra ik dat doe wordt de zwelling onder mijn kin enorm en is de pijn ondraaglijk. Volgens huisarts, die ik vanmorgen belde heeft het tijd nodig zodat de steen vanzelf los komt. Maar hoelang kan dat duren? Reactie infoteur, 25-02-2011
Beste Alice,
Het komt regelmatig voor dat een speekselsteen niet vanzelf los komt. Het is dan aan te bevelen om z.s.m. contact op te nemen met uw tandarts. Deze kan door middel van massage proberen de steen uit de afvoergang te krijgen. Indien dit niet lukt, is een operatie door een MKA-chirurg (vroeger: kaakchirurg) noodzakelijk.
Hopelijk komt u snel van dit probleem af!
Met groet,
Victor

Mevr H. F. Uijleman, 30-01-2011
Heb al lang last van droge mond, keel en lippen en toch veel speeksel waar ik constant last van heb ook s'nachts. Ook is d e binnenkant van mijn wangen en tandvlees ook al een lange tijd gezwollen en ik heb een verdikking achterop mijn tong. Mijn tandarts dacht aan Sjogren, ben naarde huisarts geweest en zij reageerde als volgt, kan geen biopt genomen worden i.v.m.bloedverdunners (hartpatient) bloedonderzoek wijst niets uit en Prednison is het laatste. Ben hier diverse keren mee naar de huisdokter geweest. Door invaller kreeg ik antibiotica, dacht aan ontstoken speekselklieren. Reactie infoteur, 01-02-2011
Geachte mw. Uijleman,
Ik zou u adviseren om met dergelijke symptomen een MKA-chirurg te consulteren (evt. als second opinion) als uw tandarts er niet uit komt. Dit is een medisch specialist gespecialiseerd in afwijkingen in de mondholte. Mogelijk kan hij wel door onderzoek de diagnose sluitend krijgen.
Met groet,
Victor

Jack, 03-01-2011
Ik heb al langere tijd na mijn oorspeekselklier verwijdering.(4 jaar geleden) een krampachtige pijn in mijn hals, kaak en nek.Soms trekt het ook naar mijn achterhoofd. In augustus is er een scan van het hals, oor, nek gebied gemaakt, maar er was niets bijzonders te zien, hoewel ik vind, dat de pijn en de klachten de laatste tijd wel toenemen. Reactie infoteur, 22-01-2011
Beste Jack,
Ik kan je niet bij je probleem helpen, maar wat ik je zou kunnen adviseren is om een second opinion aan te vragen bij een ander ziekenhuis of specialist.
Met groet,
Victor

C. Colle, 22-12-2010
Wat te doen bij opgezette speekselklieren in de mond
Dank Reactie infoteur, 27-12-2010
Beste heer/mevrouw Colle,
Dat hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld hoe lang het al is, hoe snel is het opgekomen, voelt u zich ook minder, etc. Het is raadzaam als u het niet vertrouwd naar uw tandarts of huisarts te gaan. Deze kunnen voor u een diagnose stellen.
Met groet,
Victor

Peter, 04-12-2010
Ik heb geregeld last van een blokkage in het speeksel kanaal, dan zwelt mijn bovenkaak uit tot enorme proporties, net een ballon en duurt dit enkele uren vooraleer de zwelling afneemt, nu krijg ik ook een pijnlijke onderkaak, net onder de tanden en pijn boven mijn oor waarbij ik steeds slechter kan horen. Ik had van de arts medicijnen gekregen (diclofenac) maar vindt de bijwerkingen beschreven in de bijsluiter akelig zodat ik ermee gestopt ben. Waarschijnlijk krijg ik dit doordat mijn suker peil hoog is als diabeet en ik s'nachts een heel droge mond heb, kunnen antibiotica een oplossing bieden en of een ander medicijn? Reactie infoteur, 06-12-2010
Beste Peter,
Ik raad u aan om een kaakchirurg te bezoeken. Deze kan door een grote expertise op het gebied van speekselklieren een goede diagnose stellen voor uw symptomen.
Zonder goed klinisch onderzoek kan het nu vele oorzaken hebben, van een speekselsteen tot het bof-virus (waar antibiotica overigens niet tegen werken). Zaak is om dit tijdig te laten onderzoeken!
Groeten,
Victor

Wouter, 20-10-2010
Sedert 3 maanden heb ik constant pijn aan mijn tanden (vooral de achterste kiezen), eerste diagnose was speekselklierontsteking, gevolg 2 weken antibiotica en pijnstillers, pijn weg, na enkele dagen pijn opnieuw, gevolg : opnieuw 3 weken antibiotica. Pijn was enkele dagen opnieuw verdwenen, maar is er nu opnieuw. Volgens tandarts zijn mijn tanden prima, moet ik nu opnieuw zo'n antibioticakuur volgen of bestaat er een andere oplossing? Reactie infoteur, 21-10-2010
Beste Wouter,
Ik denk eerlijk gezegd niet dat het een speekselklier-ontsteking is, als ik jouw symptomen zo lees. Ik adviseer je terug naar je tandarts te gaan en secuur je pijnklacht te omschrijven. Mocht hij er niet uitkomen kan hij jouw doorsturen naar een kaakchirurg of een centrum voor bijzondere tandheelkunde.
Met groet,
Victor

Monique, 12-08-2010
De kaakchirurg heeft geconstateerd dat ik speekselstenen heb en wil nu mijn speekselklier verwijderen. En wel buiten om en niet vanuit de mond? Ik zie nogal tegen deze ingreep op en mijn vraag is nu, wat als ik dat afwacht? Op het monent heb ik ook geen klachten, en wat zijn de consequenties? Reactie infoteur, 13-08-2010
Beste Monique,
Slechts in enkele gevallen is het noodzakelijk om de speekselklier te verwijderen, omdat in die gevallen ook de speekselklier zelf (meestal) chronisch ontstoken is.
Het is belangrijk om niet te lang met chronische ontstekingen rond te lopen, dus als de kaakchirurg dit heeft gediagnosticeerd zou ik er niet te lang mee wachten.
De meeste speekselstenen zijn echter onder plaatselijke verdoving te verwijderen (ook als deze dichtbij of in de hilus van de klier zit).
Mocht toch de speekselklier verwijderd worden, dan is de consequentie dat je de speekselsecretie van deze klier mist.
Groet,
Victor

Daantje, 30-05-2010
Hoi
ik heb ook een spekselsteen, heb ik door mijn tandarts gezien en hij heeft mij doorverwijzen naar ziekenhuis alleen ik durf niet heen te gaan en ik wou het ook niet thuis vertellen.
ik wil eigelijk eerst weten wat er gaat in ziekenhuis gebeuren als ze het zien en wat zullen doen enz
want ben er bang en ik durf niet te gaan of iemand te vertellen.
ik wil wel naar zkh gaan en deze speksel weg te halen zonder mijn ouders te weten ik ben volwasennen van 28j maar als ik thuis verteel gaan ze veel zorgen maken en dat wil ik niet.
daarom wil ik vantevoren alles over weten en dan naar zkh gaan
trouwens die speekselsteen heb ik onder mijn tong Reactie infoteur, 30-05-2010
Hallo Daantje,
Bedankt voor je reactie.
Speekselstenen onder de tong komen het vaakst voor en zijn het makkelijkste weg te halen, het is absoluut geen grote ingreep.

Indien de steen nog niet groot is, kan de arts in het ziekenhuis deze zachtjes uit de speekselkanaal masseren. Bij wat grote stenen krijg je lokaal een verdoving, en wordt de steen met een klein sneetje blootgelegd en eruit gehaald. Hier voel je dus niks van. En weefsel in de mond geneest heel snel, dus je hebt er ook niet lang last van.

Het is wel belangrijk om de steen te verwijderen, anders kan er een chronische onsteking ontstaan!
Succes.

Jenny, 06-05-2010
Ik heb geregeld speeksel tekort in mn mond zeer droge mond dat ik er snachts wakker van word dan doet mn hele tong pijn en heb geen speeksel meer in mn mond zitten en mn tong zit ook geen speeksel meer op.na wat te hebben gedronken gaat het wel weer een beetje deze klacht komt steeds weer terug meestal krijg ik van mn huisarts een pencillinekuur heb dan meerdere klachter erbij zoals last van mn oren wat geen ooronsteking is en neus verstopt niet verkouden ik heb nu een verwijsbrief voor de k en o arts ik hoop dat hij mij ervan af kan helpen en de oorzaak achterhalen heb ook vaak tandvleesonsteking is het dan beter om er met de tandarts over te hebben dat heb ik nl nog nooit met hem besproken.wie herkent zich hierin en heeft evt tips thanx. Reactie infoteur, 07-05-2010
Beste Jenny,
Bedankt voor je verhaal.
Ik raad je inderdaad ook aan om langs de tandarts te gaan. Deze kan ook het probleem achterhalen. Droge mond gaat inderdaad gepaard met tandvleesontsteking. Een droge mond kan verschillende oorzaken hebben, de voornaamste is medicijngebruik. Op plaats 2 staat het syndroom van Sjogren (een auto-immuun aandoening). De tandarts kan u een speekselsubstituut of mondgel voorschrijven, om de mond vochtig te houden. Ik vind het trouwens zeer vreemd dat de huisarts antibiotica voorschrijft.
Ik hoop dat u snel achter het probleem kunt komen!
Met groet,
Victor

Naomie, 29-10-2009
Ik heb af en toe vreselijke pijn in mijn onderkaak. Niet in mijn kaak zelf maar onder mijn tong zeg maar. Alsof ik een citroen eet. Een gevoel alsof mijn speekselklieren verkrampen.
Wie herkent deze klachten. Heb wel een kies laten behandelen begin oktober achter/onder maar hier is een foto van gemaakt en is helemaal goed alleen is hij nog steeds gevoelig. Ook moet ik nog een kanaalbehandeling van die kies ervoor maar dit lukt nu niet omdat die kies erachter nog zo gevoelig is. Ik ben ook verdoofd met iets nieuws dit zijn hele kleine prikjes maar dit is nu al ruim 2 weken terug zou dat een uitwerking kunnen hebben op je speekselklieren? Reactie infoteur, 11-11-2009
Beste Naomie,
Speekselklieren zijn erg actief als je iets zuurs eet of drink, dit komt omdat ze dit zure voedsel proberen te neutraliseren. En bij citroensap e.d. kunnen ze inderdaad goed samenknijpen om veel speeksel de mondholte in te krijgen.
Over de nieuwe manier van verdoven die je beschrijft heb ik nog niks gehoord. Hopelijk kan de tandarts hiervoor een oplossing bieden.
Groet,
Victor

Eefje, 14-09-2009
Ik heb sinds 8 weken last van een zeer droge mond. Ook ik heb het gevoel alsof ik rabarber heb gegeten. De hele mond en de tanden voelen stroef en branderig aan. Wie herkent dit en weet wat je eraan kunt doen. De huisarts denkt dat het van hormoondruppels komt die ik tijdelijk heb gebruikt door de neus tegen infectie van de luchtwegen. Echter ik ben al weken gestopt. De arts zegt dat het heel lang doorwerkt.
Wie herkent deze klachten en weet een oplossing? Reactie infoteur, 14-09-2009
Mijn advies is: ga langs bij een tandarts. Deze is beter in het diagnosticeren van problemen in de mond en kan u hierbij ook helpen.

Koos, 23-02-2009
Ik heb al sinds mijn pubertijd last van overmatige speekselproductie en dit hindert mij in sociale situaties doordat ik zacht praat om niet te sputteren. Ook lijkt het vaak alsof mijn lippen ontstoken zijn, ze zijn zeer gevoelig en ik moet heel vaak mijn mond reinigen om dit een beetje tegen te gaan. Waar kan dit aan liggen? Reactie infoteur, 25-02-2009
Beste Koos,
Dank voor uw reactie.
Dit verschijnsel is inderdaad in de literatuur bekend. Speekselovervloed wordt sialorroe of hypersalivatie genoemd. In de mondhoeken en op de lippen wordt het vaak vochtiger dan gewenst. Deze plekken vormen daarom een goede voedingsbodem voor uitgroei van micro-organismen. Dit kan leiden tot ontstekingen die u beschrijft. Probeer daarom deze plekken droog te houden.
Hartelijke groet,
Victor

Yvonne, 18-02-2009
Ik heb sinds vandaag een bobbeltje in mijn wang net een erwtje, je kunt hem heen en weer bewegen, en is gevoelig als ik er op duwt en mijn lymfklieren onder mijn kin zijn opgezet en wat pijnlijk als ik er tegen aan druk, kan dat een speekselsteentje zijn, ik heb het al eens eerder gehad maar toen was het minder pijnlijk en geen opgezette klieren erbij. Ik heb de afgelopen dagen met een dropje eten wel wat prikkeling gevoelt in mijn kaak, het gevoel of je speekselklieren samentrekken, zeg maar, ik heb geen last van droge mond. Ik heb wel van de huisarts vorige week maagtabletten en diazepam voorgeschreven gekregen. Reactie infoteur, 25-02-2009
Beste Yvonne,
Dank voor uw reactie.
Het zou een inderdaad een speekselsteen kunnen zijn, maar deze komen veel vaker voor in de afvoergangen van speekselklieren onder de tong en onderkaak. In de wangen (van de parotis-speekselklieren) gebeurt dit veel minder vaak.
Bij het medicijn diazepam, komt incidenteel verhoogde speekselafscheiding voor. Afgaand op uw gegevens denk ik niet dat hier een verband is te trekken.
Wat ik u aanraad is om langs de tandarts te gaan. Deze kan beter voelen wat het is en eventueel een rontgenfoto maken en daarmee een diagnose stellen.
Succes.
Hartelijke groet,
Victor

Annie, 28-07-2008
Ik heb last van een overproductie aan speeksel. Ik ben 66 jaar, houd nog regelmatig lezingen en moet tegenwoordig regelmatig mijn mondhoeken drogen. Ik voel het ook in mijn mond, maar heb geen pijn of zo. Kent iemand dit verschijnsel? Reactie infoteur, 28-07-2008
Beste Annie,
Bedankt voor uw reactie. Dit verschijnsel is inderdaad in de literatuur bekend. Speekselovervloed wordt sialorroe of hypersalivatie genoemd. U zou met deze termen verder kunnen zoeken.

Wat ik u wel mee wil geven is dat u uw mondhoeken goed droog moet houden. Deze plekken vormen een goede voedingsbodem voor uitgroei van micro-organismen. Dit kan leiden tot ontstekingen en is natuurlijk niet fijn.
Groet,
Victor (plaatser van dit artikel)

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 13-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.