Bereklauw: uit de buurt blijven, zeker als de zon schijnt

Bereklauw: uit de buurt blijven, zeker als de zon schijnt Bereklauw is een plant die voor mensen niet bepaald geschikt is. Wie ermee in aanraking komt terwijl de zon schijnt, kan heel ernstige brandwonden oplopen. Schapen daarentegen zijn er dol op en kauwen de bereklauw met hun hoge haardos graag op. Voor mensen is het echter oppassen geblazen met de bereklauw.

Ernstige huidirritatie tot derde graads verbranding

Bereklauw kan voor mensen ernstige huidirritatie veroorzaken. Vooral de stengel en de bladsteelharen veroorzaken wonden. Wie in aanraking komt met de plant terwijl de zon schijnt, kan er zelfs ernstige brandwonden aan overhouden. Zij kunnen zelfs zo erg zijn dat er wonden kunnen ontstaan tot in de derde graad. In minder ernstige gevallen ontstaat vaak eerst een brandblaar, die later overgaat in een soort zwerende wond. Het verdwijnen daarvan kan een langdurige kwestie zijn.

Cumarinen en furocumarinen

De brandwonden door de bereklauw worden veroorzaakt doordat er in de plant cumarinen en furocumarinen zitten die de mensenhuid overgevoelig maken voor zonlicht. Dat verschijnsel heeft fotosensibilisatie. Wie dus per ongeluk de bereklauw heeft aangeraakt mag absoluut niet meer in de zon komen en er ook direct uitgaan. Is het leed al geschied dan is het advies van de EHBO om de huid heel lang af te spoelen. Daarbij moet niet gewreven worden omdat daarmee de huidirritatie alleen nog maar groter wordt. Ook wordt wel geadviseerd om lysol te verdunnen en daarmee een ontsteking te voorkomen. Honden hebben overigens ook last van de cumarinen en furocumarinen die in de plant zit. Pas dus op, zeker als er ergens net gemaaid is en de sappen van plant overal te vinden zin. Ook honden kunnen enorme brandblaren oplopen.

De bereklauw: 3 tot 4 meter hoog

De berenklauw is plant die wel 3 tot 4 meter hoog kan worden en die hele grote bladeren heeft die behaard zijn. De bloemen zijn eveneens groot en wit. De plant komt uit Rusland en is ingevoerd omdat veel mensen hem prachtig vonden. Doordat de berenklauw zichzelf uitzaait, zijn er in Nederland tegenwoordig hele terreinen te vinden waar hij groeit en bloeit.

Symptomen van bereklauwwonden

  • Na ongeveer een dag en een nacht ontstaan brandende en rode vlekken. Later gaan zij over in ontstekingen met zwelling en blaarvorming. Dit alles is erg pijnlijk.
  • Het duurt erg lang voordat de wonden genezen. Vaak blijven er pigmentvlekken achter.
  • Nog veel erger is het als het sap van de plant in de ogen terechtkomt. Dit kan namelijk tot blindheid leiden.

Behandeling

  1. Eerst afwassen met water en zeep of met verdunde lysol
  2. Direct uit de zon gaan en die ook de eerste week volledig mijden
  3. Als er nog geen blaren te zien zijn kan er steroidencreme worden opgesmeerd
  4. Bij blaren behandelen als brandwonden. Brandwondengaas en brandwondenzalf aanbrengen of de arts bezoeken.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bereklauw en psoraleenDe reuzenbereklauw, officieel bekend als Heracleum mantegazzianum, is van huis uit niet inheems. Hij komt uit de Kaukasu…
Aantal calorieën in snacks uit de frituurAantal calorieën in snacks uit de frituurLekker, een snack nemen uit de frituur, zoals een bitterbal, frikadel of kroket. Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk i…
Vuurwerkplant geeft gasEen merkwaardige plant, die Dictamnus fraxinella! Hij bloeit in juni met sterk geurende bloemen, die zoveel etherische o…
Brandwonden: soorten, oorzaken en behandelingBrandwonden: soorten, oorzaken en behandelingIn huis ontstaan brandwonden vaak door contact met heet water of vet. Enkele voorbeelden hiervan zijn te heet badwater,…

Darmaandoeningen en darmproblemen: symptomen en oorzakenDarmaandoeningen en darmproblemen: symptomen en oorzakenDarmaandoeningen en darmproblemen: malabsorptie en PDS. Aandoeningen van de darmen komen vaak voor. De darmen behoren to…
Oogziekte cataract: symptomen, oorzaken & behandelingOogziekte cataract: symptomen, oorzaken & behandelingCataract is een oogprobleem dat voor heel wat ongemak kan zorgen. Je ooglens gaat geleidelijk aan vertroebelen en je zic…
Bronnen en referenties
Reacties

Trudie Vernaven, 22-08-2017
Mijn zoon werkt als hovenier.
Kan iemand mijn vertellen wat hij op zijn huid kan smeren. als hij aan het werken is om zijn huid beschermen tegen de zon en berenklauw(plant) Reactie infoteur, 25-08-2017
De zon natuurllijk een goede zonnebrandcreme en de berenklauw vooral proberen te vermijden of de huid zoveel mogelijk bedekken.

Marcel Ditters, 04-02-2016
Het is allemaal leuk en aardig wat er allemaal vermeld wordt over de bereklauw maar hoe kun je de bereklauw bestrijden want bij de bereklauw die ik gelokaliseerd heb bij ons in Cuijk spelen veel kinderen in de straat. Dus mijn vraag is hoe kun je op een veilige manier deze bereklauw bestrijden? Reactie infoteur, 20-07-2016
Verbranden helpt. Maar doe wel altijd handschoenen aan.

Cobus, 16-06-2013
Ik eet elke ochtend deze plant bij het ontbijt op brood of in de soep. Sinds ik dit doe (16 jaar) heb ik last van een brandende sluitspier en moet ik heel veel hoesten. Kan dit door deze plant komen?
Graag een reactie Reactie infoteur, 25-06-2013
Als u de gewone bereklauw eet zou dit geen klachten moeten geven. Maar niet iedereen is hetzelfde, dus het kan best zijn dat u er wel last van heeft. Ik zou even stoppen met eten van de plant en dan kijken hoe het dan gaat. Zijn de klachten dan over, dan is het waarschijnlijk beter om geen berenklauw meer te eten.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 07-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.