Duizeligheid: Oorzaken en mogelijke oplossingen

Duizeligheid of vertigo kan angstaanjagend zijn. Zeker wanneer het vaker voorkomt dat de wereld draait en je bang bent dat je tegen de grond gaat, wil je weten wat er nu precies aan de hand kan zijn. De oorzaken van duizeligheid zijn divers, dus het is niet altijd gemakkelijk om te bepalen waar het in jouw geval door komt. Dit artikel beschrijft een aantal oorzaken van duizeligheid en doet suggesties voor mogelijke oplossingen. Waardoor ben je duizelig en wat kun je doen aan duizeligheid? Vaak duizelig zijn is één van de meest voorkomende redenen, waarom mensen bij de huisarts terecht komen. Duizeligheid is gelukkig meestal van voorbijgaande aard. Bij een evenwichtsstoornis ten gevolge van een middenoorontsteking kun je bijvoorbeeld tijdelijk heel erg duizelig zijn. Daar valt nog wel mee te leven. Maar wat is er aan de hand, wanneer je duizelig en draaierig blijft?

Oorzaken van structurele duizeligheid

Het vaststellen van de oorzaak van duizeligheid gebeurt over het algemeen bij uitsluiting. Het is relevant dat je met je klachten allereerst naar de huisarts gaat en niet begint met eigen oplossingen of zelfmedicatie, voordat een deskundige arts heeft gekeken naar mogelijke oorzaken. Duizeligheid, die redelijk blijvend lijkt te zijn, kan te wijten zijn aan diverse oorzaken:
  • Lage bloeddruk (vaak in combinatie met snel opstaan; kan ook veroorzaakt worden door medicijnen)
  • Lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie)
  • Uitdroging (structureel te weinig drinken op dagelijkse basis)
  • Bloedarmoede (ijzertekort, waardoor te weinig rode bloedcellen in het bloed worden aangemaakt)
  • Structurele verstopping of ontsteking van de sinus (bijholten)
  • Problemen met het hart
  • Hyperventilatie
  • Migraine
  • Medicatie (vaak bloeddrukverlagende medicatie maar ook bijvoorbeeld antibiotica)

Het kan ook zijn dat de precieze oorzaak na consultatie van de huisarts niet één van bovenstaande oorzaken lijkt te zijn en dat het een probleem is dat dus blijkbaar niet zo eenvoudig te duiden is. Ook in dat geval kunnen de volgende oplossingen manieren zijn om je klachten terug te dringen. Met de hier beschreven raadgevingen heb je in ieder geval een redelijke kans dat je klachten afnemen of zelfs verdwijnen.

Mogelijke oplossingen voor duizeligheid

Uit de vorige paragraaf is al duidelijk geworden dat duizeligheid een lastig te diagnosticeren kwaal is. Duizeligheid kan veroorzaakt worden door meerdere dingen en het is vrij moeilijk om erachter te komen wat bij jou de oorzaak vormt van je klachten. Er zullen nu mogelijke oplossingen worden beschreven, die aansluiten bij de verschillende oorzaken. De meeste hiervan kun je vrij gevaarloos uitproberen, wanneer voor jou de oorzaak van je duizeligheid niet duidelijk is. Pas alleen op met de raadgevingen, die zorgen voor een hogere bloeddruk. Je mag deze alleen proberen, wanneer je zeker weet dat je geen last hebt van een bovengemiddelde bloeddruk. Wees dus verstandig.

Besef ook dat de hier genoemde oplossingen zeker niet uitputtend zijn. Ze vormen suggesties om aan de slag te gaan met je klachten en hopelijk zitten er raadgevingen bij, die voor jouw specifieke situatie verbetering kunnen geven van jouw klachten. Wanneer de raadgevingen niet helpen en je last blijft houden van je klachten, zoek dan opnieuw contact met je huisarts om verder te zoeken naar oorzaken. Bij structurele duizeligheid zou je de volgende dingen kunnen proberen:
  • Drink voldoende, eet regelmatig en zorg voor genoeg rust
  • Sta langzaam en niet abrupt op, wanneer je hebt gelegen of gezeten
  • Gebruik producten, die de gehoorgang, sinus-holten en neus vrijhouden
  • Gebruik bij migraine speciale medicatie, die de uitgezette bloedvaten weer doen vernauwen
  • Doe ademhalingsoefeningen, waarbij je diep inademt en langzaam uitademt
  • Ga naar buiten voor een zuurstof-shot, wanneer je voelt dat je duizelig begint te worden
  • Pas je voeding aan in het geval van een lage bloeddruk: Eet meer zout, eet meer frequent kleine maaltijden en drink 's ochtends één a twee koppen koffie en/of groene thee
  • Doe yoga-oefeningen, waarbij je circa 10 minuten per dag ondersteboven gaat staan, zodat er voldoende bloed naar je hoofd toekan
  • Eet druivensuiker, wanneer je je draaierig voelt op de momenten dat je last hebt van een lage bloedsuikerspiegel
  • Eet voldoende rood vlees, wanneer je last hebt van bloedarmoede
  • Slaap met je hoofd op een hoger kussen
  • Zit niet te vaak met je benen gekruist om te voorkomen dat je de bloedcirculatie hindert
  • In sommige gevallen helpt een supplement met magnesium om duizeligheidsklachten te verminderen
  • Ook het eten van drop (vanwege het zoutgehalte) kan helpen; doe dit echter niet wanneer je bloeddruk aan de hoge kant is.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duizeligheid: als alles plotseling draaierig wordtDuizeligheid: als alles plotseling draaierig wordtDuizeligheid komt voor in veel verschillende vormen en heeft meerdere oorzaken. Het kan onschuldig zijn maar het kan ook…
Draaiingen in het hoofd, duizelingen en gevoel van omvallenDraaiingen in het hoofd, duizelingen en gevoel van omvallenDraaiingen in het hoofd of duizelingen zijn zeer vervelend. Soms kunnen de draaiingen zo erg worden dat er duizeligheid…
Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Een licht, zweverig en of duizelig gevoel in het hoofd kan erg vervelend zijn. Je kan je slecht op dingen concentreren w…
Duizeligheid en draaierigheidDuizeligheid en draaierigheidWanneer men last heeft van duizeligheid of draaierigheid krijgt men het gevoel dat alles rondom zich beweegt en licht in…

Pijn en jeuk in clitoris, vagina, schaamlippen en vulvaPijn en jeuk in clitoris, vagina, schaamlippen en vulvaDe vulva zijn de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen en het bestaat uit de huid rond de schede, de buitenste en de b…
Aangeboren afwijkingenEen aangeboren afwijking is een structurele, zichtbare afwijking die bij de geboorte aanwezig is. Meestal betreft dit ee…
Bronnen en referenties
  • E-Medicine Health
  • Sinusitis Solutions
  • Natural Solutions Magazine
Reactie

Els Troost, 13-06-2010
Sinds gisteren ben ik weer erg duizelig en het bonkt dan boven op mijn hoofd, ik kan alleen maar mijn hoofd laten rusten dan gaat het aardig. Ik was (al een tijd terug) ook eens zo duizelig in een week-end en heb ik de huisartsenpost gebelt, daar kreeg ik van een verpleegster het advies om reistabeltjes in te nemen, daar zit een stof in wat je dan tekort komt. Die reistabletjes heb ik al in genomen maar de hooftpijn en duizeligheid blijft. Ik ben een vrouw van 68 jaar en heb altijd last van mijn hoofd. Van mijn huisarts heb ik al Rizatriptan gehad, maar het help niet? Weet u een oplossing? Reactie infoteur, 13-06-2010
Mevrouw Troost,

Zorg voor een verwijzing naar een specialist, zodat er gekeken kan worden of de duizeligheid nog een andere oorzaak kan hebben. U beschrijft "bonken in het hoofd", ik ben geen arts maar dit lijkt mij meer verband te houden met hoofdpijn of migraine dan met duizeligheid ten gevolge van reisziekte. U moet echt zorgen dat uw huisarts u volledig onderzoekt en liefst voor de zekerheid doorverwijst naar een neuroloog of internist.

Heel veel succes en sterkte gewenst,
Sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 24-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.