De diabetesvoet: oorzaken, symptomen en verzorging

De diabetesvoet: oorzaken, symptomen en verzorging De diabetesvoet ofwel de diabetische voet. Wie diabetes heeft, kan ermee te maken krijgen. Problemen als slecht genezende wondjes, een in-koud gevoel en verkleuringen verdienen aandacht. Kleine oorzaken zoals een ingegroeide teennagel, kunnen ernstige gevolgen hebben. Belangrijk is om problemen te voorkomen, bijtijds te signaleren en te behandelen. Hoe en wat? Lees verder. Een diabetesvoet ofwel een diabetische voet. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hier om een verzamelnaam voor voeten die problemen vertonen samenhangend met diabetes. Zulke problemen zijn een droge huid, verminderd gevoel, tintelen, pijn, verkleuringen, wondjes die slecht genezen en een door en door koud gevoel in de voet. Wereldwijd hebben inmiddels zo'n 250 miljoen mensen diabetes. Omdat het aantal gevallen van diabetes ook sterk toeneemt, krijgen steeds meer mensen te maken met de diabetesvoet. Belangrijk is om daar bijtijds op in te spelen met de juiste verzorging en ondersteuning.

Kleine wondjes: voorkom grote narigheid

Wondjes zijn de meest voorkomende symptomen van een diabetesvoet. Ook een kleinigheid als een ingroeiende nagel of een slecht of traag genezend wondje verdient aandacht. Hoe sneller je erbij bent, des te beter is de kans om grote narigheid - zelfs vanuit een kleine oorzaak als een ingroeiende nagel kan teenamputatie of erger nodig zijn! - te voorkomen. Dit begint bij een regelmatig 'voetscreening' door de huisarts of de gespecialiseerde podotherapeut. Dan kan onder andere gekeken worden naar doorbloeding en eventuele problemen daarin, maar ook naar mogelijke wondjes of verminderde gevoeligheid. Onder andere via speciale hulpmiddelen zoals diabeteskousen, kunnen problemen verminderd of voorkomen worden. Ook kan de podotherapeut wondjes behandelen, zodat ze vaak al genezen voordat er narigheid ontstaat.

Zelf doen of laten doen?

Bij de preventie van problemen hoort ook het zelf besluiten of je je voeten zelf kunt verzorgen, of dat beter aan een voetspecialist kunt overlaten. In de regel kun je als diabetespatiënt beter zelf niet aan de slag gaan met eelt, likdoorns of dikke, moeilijk te knippen teennagels. Zoals altijd geldt: bij de geringste twijfel, even langs je huisarts. Afhankelijk van de ernst van de diabetes, wordt deskundige hulp vergoed vanuit ofwel de basisverzekering, ofwel vanuit de aanvullende verzekering.

Voetverzorging bij diabetes

Tips van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

  • Was de voeten elke dag met lauw water en zachte hand. Gebruik een zachte handdoek voor het afdrogen en droog de voeten voorzichtig af.
  • Draag elke dag schone sokken of kousen, en zorg voor optimaal passende schoenen. Slimme tip: om schuren door naden te voorkomen, kun je de kous of sok binnenstebuiten dragen.
  • Verzorg de voeten dagelijks met een milde crème, maar zorg dat er geen crème tussen de tenen achterblijft. Anders kan de kwetsbare huid verweken.

Diabetessokken

Onder andere van het merk Reflexa® Diabetic, zijn er speciale diabetessokken. Inmiddels zijn deze er zowel voor koudere als voor warmere dagen. De dunne sok heet de Reflexa® Diabetic THIN. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, is deze sok er niet alleen voor diabetici maar ook voor andere gevoelige, kwestbare voeten. Want naast diabetes, kan ook oedeem of reuma voor voetproblemen zorgen die met een ondersteunende en beschermende sok verminderen. Pijn en koude voeten kunnen hiermee voorkomen of verzacht worden.

Wetenschap en diabetessok

Een wetenschappelijk ondersteund materiaal in de Reflexa® Diabetic sok is zogenaamd Celliant™ garen. Bij klinisch onderzoek is aangetoond dat dit garen een betere doorbloeding helpt realiseren, én hogere zuurstofniveaus in de huid helpt waarborgen. Dat draagt bij aan een voet die goed op temperatuur blijft, en een gezonde huid. Voor kwetsbare voeten is het belangrijk dat sokken uitstekend passen, zacht zijn, niet knellen en geen opstekende naden hebben. Speciale diabetessokken zoals van Reflexa, voldoen aan deze eisen. Deze diabetessokken zijn ook behandeld met Aegis™, en dit bestanddeel zorgt voor een antibacteriële werking. Omdat schimmels en bacteriën in zo'n omgeving slecht gedijen, worden ontstekingen voorkomen. Een bijkomend voordeel is dat je dankzij het Aegis™ bestanddeel geen last meer hebt van eventuele zweetvoetengeur.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetische voet: Wat kun je zelf doen om het te voorkomen?Diabetische voet: Wat kun je zelf doen om het te voorkomen?Mensen met diabetes lopen over het algemeen meer kans op zenuwbeschadiging en een slechte wondgenezing. Hierdoor kan een…
Verzorging van de voeten bij diabetes of suikerziekteVerzorging van de voeten bij diabetes of suikerziekteEen veelvoorkomende ziekte: diabetes of suikerziekte. Deze chronische stofwisselingsziekte kent vele nare bijverschijnse…
Diabetesvoet: wat is er aan de hand met mijn voet?Diabetesvoet: wat is er aan de hand met mijn voet?Diabetes is een welzijnsziekte. Deze ziekte komt dan ook meer voor in de goed ontwikkelde landen dan in de ontwikkelings…
Diabetische stijve hand syndroom: symptomen en behandelingDiabetische stijve hand syndroom: symptomen en behandelingHet diabetische stijve hand syndroom, ook wel geschaard onder 'beperkte gewrichtsbeweeglijkheid' ('limited joint mobilit…
Bronnen en referenties
  • Nederlandse vereniging van Podotherapeuten
  • Reflexa Nederland
Reactie

Kruize, 26-05-2012
Bij wonden en of onderhuidse bloedingen, spuit ik gewoon insuline in de omgeving en alles herstelt zich in enige dagen.
Wanneer ik voorbehoedend 1 of 2 x per week insuline in de tenen spuit (2mg) dan kan ik de gekste dingen doen en krijg geen last van mijn voeten.
Daarnaast helpt het om, bij wondjes of verkleuringen, xylocaine er over heen te spuiten en in te laten trekken, waarom dit helpt?
Ik weet het niet maar probeer het maar eens het lijkt samen met de insulinespuitjes gewoon een wonder en het helpt ook op andere wonden aan de benen of waar dan ook. Reactie infoteur, 26-05-2012
Geachte lezer,
Mits u dit heeft afgestemd met uw arts, lijkt me dat een goede tip. Dank voor de reactie, die hopelijk anderen ook kan helpen!

Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 22-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.