Wat zijn genitale wratten

Wat zijn genitale wratten Mensen die weinig wisselende seksuele contacten hebben en veilig vrijen hebben minder kans op genitale wratten. Deze wratten komen veel voor, op of rond de geslachtsdelen. Besmetting vindt overwegend plaats, via seksueel contact en wordt beschouwd als een seksuele overdraagbare aandoening. (SOA)

Genitale wratten


Wat zijn genitale wratten

De medische term van genitale wrat is condylomata acuminata. Genitale wratten zijn huidafwijkingen. Ze ontstaan na een infectie met een virus, op of rondom de plaats van de infectie. De benaming van het virus is HPV humaan papillomaris. Vaak zijn er eerst enkele kleine wratjes die groter worden en zich uitbreiden. Af en toe staan ze op zichzelf, maar ze kunnen ook in groepjes aanwezig zijn. Het zijn vlezige, zachte huidkleurige, roze, soms op een steeltje, bloemkoolachtige vormen.

Ze doen meestal geen pijn maar kunnen wel jeuken

Je kan genitale wratten hebben zonder dat je het merkt, omdat ze soms inwendig zitten en onopgemerkt blijven. Als het per toeval ontdekt wordt, kan dit zorgen voor schaamte en bezorgdheid bij de patiënt. Mensen zijn soms onterecht kwaad op hun partner. Genitale wratten kunnen drie weken na de infectie verschijnen, maar het kan ook zeven of acht maanden duren. Dan is het natuurlijk moeilijker om na te gaan van wie je het virus gekregen hebt. Breng uw partner op de hoogte indien u besmet bent, zodat hij of zij zich ook kan laten onderzoeken. Bij vrouwen kunnen er klachten optreden tijdens de menstruatie of zwangerschap.

Genitale wratten komen voor in het gebied rond of op de geslachtsorganen

Bij vrouwen

Schaamspleet; schaamlippen, clitoris en vaginale opening.
In de vagina en op de baarmoederhals, in en rond de anus.

Bij mannen

De voorhuid van de penis en de penisschacht.
De urinebuis.

Ontstaan van baarmoederhalskanker

Vrouwen die al eerder een infectie met condylomata acuminata hebben gehad, zullen over een grotere kans beschikken om deze vorm van kanker te ontwikkelen. Het is raadzaam een huisarts of gynaecoloog te raadplegen wanneer je denkt dat je wratten hebt. Na een uitgebreide controle zal de arts, indien hij geen wratten waarneemt, nog een uitstrijkje nemen die een juiste diagnose kan stellen. Het kan tevens nooit geen kwaad dat vrouwen jaarlijks een uitstrijkje laten nemen. Dit kan baarmoederhalskanker vroegtijdig voorkomen.

Behandeling

Er bestaan verschillende soorten behandelingen. Samen met de arts kan u de gewenste behandeling kiezen. Bij sommige behandelingen geven ze een verdovingsinjectie voor dat gedeelte van het lichaam. Het voornaamste van de behandelingen is het verwijderen van wratten en het verminderen van het aantal viruscellen in het lichaam. Na behandeling kan het HPV virus nog aanwezig zijn. Het grootste gedeelte van de geïnfecteerde cellen zullen dan vernietigt zijn, zodat het virus op dat moment zwakker is. Als uw lichaam over een sterk immuunsysteem beschikt, krijgen de wratten minder de kans om terug te komen. Een regelmatige controle is dus raadzaam. De wratten kunnen ook vanzelf verdwijnen, toch is een behandeling aangeraden om verdere besmetting te voorkomen. Hoe eerder de behandeling, hoe kleiner de kans bestaat dat de wratten terugkomen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…
Wratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loo…
Besmetting met Genitale wrattenBesmetting met Genitale wrattenJaarlijks worden binnen Nederland 25.000 mensen besmet met Genitale wratten ofwel het HPV virus. Dit is goed voor een tw…

Seksueel overdraagbare aandoeningenVaak weten mensen de gevolgen van onveilige seks niet. Ik vind het belangrijk dat je de gevolgen hiervan weet. Waarom zo…
Mexicaanse griep werd officieel een pandemieMexicaanse griep werd officieel een pandemieDe Mexicaanse griep werd in 2009 en 2010 tot pandemie uitgeroepen en heeft vele slachtoffers gemaakt. In Nederland stier…
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.