Afweersysteem verhogen met Echinacea purpurea

Afweersysteem verhogen met Echinacea purpurea Veel mensen weten niet dat Echinacea een magische plant is die geneeskrachtige eigenschappen bezit. Het wordt al jaren gebruikt als weerstand verhogend middel met een bewezen effect. Het stimuleert bovendien de aanmaak van witte bloedlichaampjes, maar zijn vrolijke bloemen zijn zo mooi, dat ze soms alleen maar om hun sierwaarde worden geplant.

Afweersysteem verhogen


Echinacea purpurea of Rode zonnehoed

Is een buitengewoon geneeskrachtig kruid dat niet alleen het immuunsysteem van het menselijk lichaam versterkt, maar door zijn geneeskrachtige eigenschappen is het ook een reeds bewezen alternatief, om in een vrij vroeg stadium een verkoudheid tegen te gaan. Tevens is het een doeltreffend medicijn, voor allerhande kwaaltjes en aandoeningen. Echinacea purpurea is nog maar weinig bekend in Europa. In de Verenigde Staten is Echinacea momenteel het meest gebruikte medicinale kruid.

De winterharde vaste plant, die oorspronkelijk alleen in Noord-Amerika te vinden was, werd vooral gebruikt in kruidenaftreksels. De Amerikanen behandelden er hoest, verkoudheid en griep mee. Er werden ook mondwaters gemaakt om ontstekingen van het tandvlees tegen te gaan. De Noord-Amerikaanse indianenstammen pasten het kruid zelfs toe bij slangenbeten. Het water waarin de wortels van de planten gekweekt werden, goten ze over gloeiende stenen zodat de stoom die door de hitte ontstond, voor een intensere zuivering zorgde tijdens de zweet hut-ceremonie.

Dr.' H.C.F. Meyer

In 1762 werd de plant in de medische literatuur beschreven als een middel om zadelzweren te behandelen bij paarden. Rond 1870 nam `Dr.' H.C.F. Meyer uit Pawnee City, in de staat Nebraska, een patent op het kruid onder de naam 'Meyer's Blood Purifier'.

Meyer had namelijk van de plaatselijke indianen geleerd hoe de wortels van de Echinacea angustifolia konden worden gebruikt. Door het wortelsap met hop en alsem te mengen was dit een ideaal middel om wonden te ontsmetten. Hij probeerde zijn eigen brouwsels uit en noemde zijn medicijn, dat hielp tegen reuma, maagpijn, darmklachten, geslachtsziekten, wonden, zweren, eczeem, duizeligheid, pijnlijke ogen, slangenbeten, syfilis, gangreen, tyfus, malaria en hondsdolheid “Meyer's Blood Purifier”. Later werkte hij samen met een aantal artsen zoals Dr Kind en de gebroeders Lloyd, die enkel kruidenremedies gebruikten om allerlei aandoeningen te behandelen. Dr King was toentertijd wanhopig op zoek naar een geneesmiddel voor zijn zieke vrouw die ovariumkanker had. De vrouw kreeg een behandeling met de tinctuur. De tinctuur kon de ziekte niet genezen waardoor ze uiteindelijk stierf maar men concludeerde toch, dat de behandeling haar leven wel verlengd zou hebben.

Dr King publiceerde zijn positieve ervaringen met de plant en Dr. Lloyd schreef op zijn beurt een boek over de heilzame werking ervan. Vanaf de 19 de eeuw was er een groeiend gebruik van het kruid om koorts, ontstekingen en infecties te behandelen maar de opkomst van “antibiotica” deed het gebruik ervan sterk afnemen. Toen er in de jaren zeventig een wetenschappelijk onderzoek werd verricht en zo de geneeskrachtige werking van het kruid aantoonde, werd het terug in gebruik genomen.

'Echinacea' en zijn soorten

Echinacea is een geslacht, bestaande uit negen soorten bloeiende planten in de familie asteraceae of ook Compositae genoemd. Asteraceae betekend: samengesteldbloemige en is samen met de orchideeënfamilie, de omvangrijkste plantenfamilie. De geslachtsnaam 'Echinacea' komt van het Latijnse woord 'achnos' en betekend 'zeeëgel'. Het woord 'achnos' is afgeleid van het Griekse woord 'echinos' en betekend eveneens 'zeeëgel'.

Door zijn prikkende schubben van de gedroogde zaadhoofdjes kreeg de plant, van een Duitse botanist, Conrad Moench, de benaming 'Echinacea'. De plant “Echinacea purpurea”, kreeg als Nederlandse benaming “rode zonnehoed”, omdat hij op een Mexicaanse zonnehoed lijkt.

Soorten: waarvan er drie gekweekt worden voor medicinaal gebruik

E. purpurea, E. angustifolia, E. pallida, E. atrorubens, E. laevigataE. paradoxa, E. sanguinea E. simulata, E. tennesseensis.
 • E. purpurea: de bovengrondse delen van de plant worden bereid om het immuunsysteem van ons lichaam aan te sterken, tegen griep en infecties van de bovenste luchtwegen. Bijvoorbeeld het middel Echinaforce.
 • E. angustifolia: de wortel van de plant wordt bereid tegen griep en infecties en soms toegevoegd aan Echinacea purpurea producten.
 • E.pallida: de wortel geeft volgens sommigen vergelijkbare eigenschappen zoals de twee andere planten.

Het kweken van Echinacea of rode zonnehoed

Rode zonnehoed: wordt in de zon ongeveer 70 a 120 cm hoog. Zijn lichtbehaarde bladeren zijn onderaan eirond. Ze vormen wortelstokken met vertakte wortels en zijn niet zo geschikt voor droge prairies, een felle zon en koude winters. De planten groeien graag bij elkaar en komen oorspronkelijk voor op de westelijke gebieden van Noord-Amerika, in lichte loofbossen, op de prairies, en zonnige hellingen.

De plant laat zich goed kweken in een vochthoudende, voedselrijke, zavel- of kleigrond. Zaadjes laat je best onder glas ontkiemen. Als ze ontgroeid zijn plant je ze uit en in mei geef je ze een plek in de tuin. Geregeld een beetje kalk zal hem goed doen. Ze groeien in maart-april en bloeien in juli-augustus met een bloem van 10 cm groot, een roestbruin bloemhoofd en een stralenkrans van purperkleurige lintbloemen.

Bijwerkingen

Echinacea is een populair kruidenmiddel tegen griep en verkoudheid maar zijn werking is onduidelijk. Welke stof nu eigenlijk de geneeskrachtige eigenschap bezit is nog steeds niet bekend. Het kan volgens sommigen, vooral bij kinderen, huiduitslag en ademhalingsproblemen veroorzaken. Ook zou er bij een langdurig gebruik leverschade kunnen optreden. Tegenstanders spreken dat op hun beurt tegen en concluderen dat het vaak verkeerd toegepast word en zo zijn positieve werking verliest. Echinacea kan je combineren met de Canadese Geelwortel. Tezamen hebben ze een waarde die is te vergelijken met een antibioticakuur.

Recente studies hebben uitgewezen dat de tinctuur beter werkt zodra de eerste symptomen zich voordoen, dan wanneer het kruid elke dag wordt ingenomen als preventief middel. Ook heeft het geen zin om de tinctuur langer dan twee weken te gebruiken, omdat het na twee weken geen invloed meer heeft op het immuunsysteem. Eveneens is de bereidingswijze bepalend voor de werkzame stoffen. Het is dan ook zeer raadzaam om bij twijfel een arts te raadplegen alvorens het te gebruiken.

Recept

Ingrediënten

 • 1 Liter alcohol minimum 36° (jenever, gin of zuivere alcohol dat u met water verdunt).
 • 1 Lange tak van de rode zonnehoed, stengel+bladeren+bloemen. U kan ook een stuk van de wortel gebruiken maar dan schaadt u wel de plant.

Werkwijze

 • Wanneer de rode zonnehoed op zijn mooist staat, halverwege de maand juli, neemt u een lange tak van de plant.
 • U spoelt hem zeer goed af met zuiver water.
 • Snij de volledige tak in stukjes van 1 a 2 cm, stengel+bladeren+bloemen en eventueel wortel.
 • Stop alle plantendelen in een goed gereinigde fles met een grote opening ( fles van fruitsap).
 • Giet er de alcohol bij en vul op tot de plantendelen volledig onder de alcohol zitten.
 • Indien u meer dan 1 liter alcohol gebruikt is het vanzelfsprekend dat u meer dan 1 tak rode zonnehoed gebruikt.
 • Sluit de fles goed af en zet hem minstens drie weken in het licht, liefst zonlicht.
 • Draai de fles dagelijks minstens één keer om zodat alles goed mengt.
 • Na minimum 3 weken kan u de vloeistof filteren door middel van een koffiefilterzak en de plantenresten goed uitknijpen.
 • Deze moedertinctuur kan u gerust twee jaar bewaren op een koele, donkere plaats.

Gebruik

 • De winter zonder problemen doorkomen met zelfgemaakte moedertinctuur van Echinacea purpurea.
 • Het verhoogt uw afweersysteem tegen opkomende kwaaltjes ( verkoudheid, griep, keelpijn ).
 • Het heeft geen zin de tinctuur het ganse jaar door te nemen.
 • Bij voorkeur gebruiken vanaf september tot mei, max. 14 opeenvolgende dagen.
 • Deze tinctuur is een preventief middel en geen geneesmiddel, want het verhoogt enkel uw weerstand.

 • Preventief: dagelijks 1 soeplepel in een glas water of fruitsap.
 • Bij symptomen van zwakte of ziekte: dagelijks 3x 1 soeplepel in een glas water of fruitsap.
 • Bij kinderen: de hoeveelheden eventueel halveren (alcohol).

Lees verder

© 2007 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktHomeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktMet de griep die er aan komt of er al is: Echinaforce biedt uitkomst. Bescherm u met Echinaforce ofwel rode zonnehoed. B…
Griep voorkomen met echinaceaGriep voorkomen met echinaceaWanneer er sprake is van een uitbraak van de griep in Nederland wil iedereen zich zo goed mogelijk beschermen en bij voo…
Echinacea (zonnehoed): gezondheidsvoordelen en gebruikEchinacea (zonnehoed): gezondheidsvoordelen en gebruikEchinacea of zonnehoed is de naam van een groep bloeiende planten in de familie Asteraceae. Echinacea of zonnehoed komt…
Cat's Claw - Weerstand verhogenCat’s Claw (soms kattenklauw of katsklauw genoemd) is samen met Echinacea purpurea (rode zonnehoed) het beste plantaardi…

Natuurgeneeswijzen: Homeopathie, hooibloemenbedDe homeopathie maakt haar essences en tincturen uit geneeskrachtige planten maar ook uit metalen en andere organische en…
Geneeskrachtige gezonde kruiden - Alfabetische indexGeneeskrachtige gezonde kruiden - Alfabetische indexEen alfabetisch overzicht van alle gezonde c.q. geneeskrachtige kruiden o.a. gebruikt in fytotherapie en homeopathie, ma…
Bronnen en referenties
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.