Ajuin helpt hartziekten bestrijden

Ajuin helpt hartziekten bestrijden Meer dan 5.000 jaar geleden werden ajuinen reeds in het Midden-Oosten gegeten. In Egypte kregen de piramidebouwers uien als rantsoen, om de fysieke kracht te bevorderen en ziekten te voorkomen. Uien werden in de oudheid als een wondermiddel beschouwd en aanbeden als symbool van vitaliteit. Vandaag, in onze moderne volksgeneeskunde worden ze nog steeds gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen infecties.

Ajuin of uien


De ajuin is reeds lange tijd in gebruik

De ajuin (Allium cepa) is een bolgewas en wordt ook ui of juin genoemd. Samen met sjalot, knoflook en prei behoort ajuin tot de lookfamilie. Ze hebben een sterke geur en een pittige smaak. Het hele jaar door is deze groente verkrijgbaar in allerlei vormen en kleuren.

Uit oude geschriften blijkt dat de ajuin voor het eerst in delen van Azië werd verbouwd. Later werden ze verhandeld naar Griekenland en Egypte. Pas in de dertiende eeuw werd hij bij ons erg populair.

Heden worden ze wereldwijd gebruikt in de keuken als bijkomende smaakmaker. De rode rauwe ui is ook heel erg decoratief. Zowel bij koude als bij warme bereidingen is de ajuin dus voor veel mensen een onmisbaar ingrediënt geworden.

Uien zijn de alleroudste groenten en ook één van de aller gezondste

In de middeleeuwen werd deze groente, door hun winderige reputatie, alleen door armen geconsumeerd. Maar ongeveer 4000 v.Chr. werd de ui reeds gebruikt bij godsdienstige plechtigheden. Het was toen al een preventief middel tegen epidemieën, zoals de pest, cholera en ongedierte. Uien werden toentertijd ook in graftombes gelegd. De structuur van de schil was, een symbool van eeuwigheid voor de reis naar het hiernamaals en de groente diende als voedsel en medicijn voor de overledene.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een effectief antisepticum voor de wonden van soldaten. Wegens zijn antiseptische werking werd er traditioneel ook een doorgesneden ui in de ziekenkamer gelegd, om de lucht in de kamer te zuiveren. Toch zijn ze vandaag niet alleen heel lekker en vooral gezond maar nog steeds niet geschikt voor mensen met een zwakke maag en darmen.

Uien zuiveren het bloed en stimuleren het hart

In het verleden hebben de mensen uien steeds vertrouwd. Niet alleen om het bloed te reinigen, maar ook om het hart en de bloedsomloop te stimuleren. Terecht, want om jezelf te beschermen tegen hartaanvallen heeft het hedendaags onderzoek uitgewezen dat, als u dagelijks een halve rauwe ui eet, dit het slechte LDL (Lowdensity lipoprotein) cholesterol aanzienlijk kan doen verlagen. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat ze veel bacterie-infecties kunnen bestrijden, inclusief salmonella. Uit een recente studie is gebleken dat mensen die regelmatig uien eten minder kans hebben op darmkanker. Door zijn sterke, geneeskrachtige eigenschappen wordt de ui in onze moderne geneeskunde vanzelfsprekend toegepast in oneindig veel medicijnen.

Uien zijn tranentrekkers

Uien mogen dan wel tranentrekkers zijn die dikwijls rijkelijk vloeien tijdens het schoonmaken, het is nog zo heilzaam voor het oog. De oorzaak zit hem in de bestanddelen van de ui, namelijk di-allyl-di-sulfide. Sufide is het Latijnse woord voor zwavel en zwavel wordt al heel lang gebruikt om te reinigen! De mestcellen die zich in het oog bevinden barsten open door de di-allyl-di-sulfide, waardoor de stof histamine vrijkomt. Histamine prikkelt de slijmvliezen en produceert traanvocht. In traanvocht zit er namelijk een stof dat een antibacteriële en antivirale werking heeft. Zo word het oog gereinigd op een gezonde natuurlijke manier.

Een ui tegen meerdere kwaaltjes

 • Rauwe uien zijn een prikkelende stimulans voor de spijsvertering: ze verhogen de vertering en de opname.
 • Ze zijn voedend en energie gevend bij herstellende ziekten, zoals vermoeidheid, uitputting en bloedarmoede.
 • Het is een afwerend middel tegen infecties aan de luchtwegen, maag, darmen en urinewegen alsmede koortsverlagend.
 • Door zijn prikkelende werking versnelt de bloedsomloop en gaat men zweten, waardoor de koorts wordt verlaagd. In de volksmond zeggen ze “een ziekte uitzweten”.
 • Het eten van uien doen darmbacteriën en darmwormpjes bij kinderen verdwijnen.
 • Het is een vocht afdrijvend middel en daardoor een uitstekende remedie bij vochtophopingen, niergruis, artritis en jicht.
 • Ze zijn trombosevoorkomend en bloedsuikerverlagend.
 • Ajuin werkt ook bij aandoeningen van de luchtwegen, verkoudheid, keelontsteking, bronchitis, keelpijn, bijholte- en neusslijmvliesontstekingen en is een goed tonicum bij leverafwijkingen, opgeblazen gevoel en chronische constipatie.
 • Ajuin houdt botten stevig.
 • Gebruik ui voor: snijwonden, insectenbeten, wratten, dierenbeten, verbrandingen, abcessen, oorpijn, kiespijn, steenpuisten, hoofdpijn, netelroos, halbulten, winterhanden en wintervoeten.

Enkele hulpmiddeltjes

 • Verkoudheden en luchtwegeninfecties: een kopje sap maken van geraspte ajuin en honing toevoegen. Een nachtje laten trekken. Om de 2 uur een koffielepel.
 • Hoofdpijn en verstopte neus: geraspte ui aanbrengen op de slapen of de geur opsnuiven.
 • Keelpijn: schijfjes ui rond de keel leggen met een katoenen doek eromheen.
 • Uiensiroop voor kinderen: 1 Liter water, 500 gr ajuin, 250 gr rietsuiker. Alles samen opkoken.
 • Insectenbeten: deppen met rauwe doorgesneden ui.
 • Gebruik uiensap voor wratten, oorpijn, verbrandingen, snijwonden, steenpuisten en kiespijn.
 • Een rauwe ajuin tegen het oor leggen verlicht oorpijn.

Lees verder

© 2007 - 2020 Worm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering is natuurlijk een belangrijk proces. Een goede spijsvertering zorgt voor een goede weerstand doordat b…
Spijsvertering in de dikke darmSpijsvertering in de dikke darmDe dikke darm heeft vele belangrijke functies. Het speelt een belangrijke rol in de opname van belangrijke stoffen en vo…
Ui of ajuin en de algemene gezondheid: voordelen en nadeelUi of ajuin en de algemene gezondheid: voordelen en nadeelUien hebben heel wat voordelen voor de gezondheid. Zonder dat je het echt weet, eet je heel wat ui of ajuin gedurende de…

Hyperventilatie - een verkeerde manier van ademhalingHyperventilatie is een vervelende aandoening, die niet gevaarlijk is. Door de zeer ernstig lijkende klachten kan er nog…
Gentherapie: knockout, knockdown en knockin genenGentherapie: knockout, knockdown en knockin genenMario Capecchi, Oliver Smithies en Martin Evans maakten de genmodificatie, gentherapie en vooral de zogenaamde knock out…

Reageer op het artikel "Ajuin helpt hartziekten bestrijden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Mireille, 01-05-2016 20:53 #4
Ze hebben mij vroeger gezegd dat, als je uien onder de oksels steekt je ziek wordt, hoe komt dat?

Grts

Frans Jozef, 15-08-2011 01:18 #3
Hier heb ik echt wat van op gestoken, zal nu meer ui gaan eten ik vond het al lekker maar dat het zo goed is voor de mens wist ik niet vr gr fjvk

Simonne, 23-08-2010 23:27 #2
Mijn moeder legde (ongeveer 50 jaar geleden) een doorgesneden ajuin op het nachttafeltje in iedere kamer bij keelpijn of griep. :-)

V. D. Ploeg, 22-02-2008 20:30 #1
Zijn uien goed voor hart en bloedvaten? Reactie infoteur, 23-02-2008
Uien bevatten anti-oxidant quercetine. Quercetine wordt heel snel opgenomen in het lichaam en heeft zo een gunstige uitwerking op hart en bloedvaten. Ze houden de chronische ontstekingen en verdikkingen van de bloedvaten tegen.

Infoteur: Worm
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!