Ajuin helpt hartziekten bestrijden

Ajuin of uien
- De ajuin is reeds lange tijd in gebruik
- Uien zijn de alleroudste groenten en ook één van de aller gezondste
- Uien zuiveren het bloed en stimuleren het hart
- Uien zijn tranentrekkers
- Een ui tegen meerdere kwaaltjes
- Enkele hulpmiddeltjes
De ajuin is reeds lange tijd in gebruik
De ajuin (Allium cepa) is een bolgewas en wordt ook ui of juin genoemd. Samen met sjalot, knoflook en prei behoort ajuin tot de lookfamilie. Ze hebben een sterke geur en een pittige smaak. Het hele jaar door is deze groente verkrijgbaar in allerlei vormen en kleuren.Uit oude geschriften blijkt dat de ajuin voor het eerst in delen van Azië werd verbouwd. Later werden ze verhandeld naar Griekenland en Egypte. Pas in de dertiende eeuw werd hij bij ons erg populair.
Heden worden ze wereldwijd gebruikt in de keuken als bijkomende smaakmaker. De rode rauwe ui is ook heel erg decoratief. Zowel bij koude als bij warme bereidingen is de ajuin dus voor veel mensen een onmisbaar ingrediënt geworden.
Uien zijn de alleroudste groenten en ook één van de aller gezondste
In de middeleeuwen werd deze groente, door hun winderige reputatie, alleen door armen geconsumeerd. Maar ongeveer 4000 v.Chr. werd de ui reeds gebruikt bij godsdienstige plechtigheden. Het was toen al een preventief middel tegen epidemieën, zoals de pest, cholera en ongedierte. Uien werden toentertijd ook in graftombes gelegd. De structuur van de schil was, een symbool van eeuwigheid voor de reis naar het hiernamaals en de groente diende als voedsel en medicijn voor de overledene.Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een effectief antisepticum voor de wonden van soldaten. Wegens zijn antiseptische werking werd er traditioneel ook een doorgesneden ui in de ziekenkamer gelegd, om de lucht in de kamer te zuiveren. Toch zijn ze vandaag niet alleen heel lekker en vooral gezond maar nog steeds niet geschikt voor mensen met een zwakke maag en darmen.