Natuurgeneeswijzen: Homeopathie, hooibloemenbed

De homeopathie maakt haar essences en tincturen uit geneeskrachtige planten maar ook uit metalen en andere organische en anorganische stoffen. Typerend bij een homeopathische behandeling is vaak dat de kwaal na het innemen van het geneesmiddel eerst nog erger wordt.

Elektrodiatheracupunctuur

Deze methode staat dicht bij de elektroacupunctuur en bij de lichaamsacupunctuur. Alleen worden hierbij geen naalden gebruikt en worden ook de zenuwpunten niet elektrisch geprikkeld, maar worden alleen de punten in de oorschelp behandeld. Onderzoekingen wezen namelijk uit dat er bij de oorschelp een viertal zenuwpunten waren.

Elk van deze punten behoort via de hersenen bij een bepaald orgaan. De elektrodiatherapunctuur gebruikt deze wetenschap door zwakke stroompjes door het oor te voeren, die dan het zieke orgaan weer positiefkunnen beïnvloeden. Ten opzichte van acupunctuur heeft deze methode twee belangrijke voordelen.

De genezing begint eerder omdat de reflexen via de hersenen lopen. Bovendien maakt deze methode het gemakkelijker een diagnose te stellen. Want bij de lichaamsacupunctuur kun je de zenuwpunten altijd ontdekken, terwijl bij de diatherapunctuur dit alleen kan als het betreffende orgaan ook werkelijk ziek is. Dat betekent in de praktijk dat met eenzelfde methode de ziekte opgespoord en behandeld kan worden.

Homeopathie

De homeopathie of juister de homeotherapie is te beschouwen als een van de hoofdpijlers waar de huidige natuurgeneeswijze op berust. Zonder de ontwikkeling van prof. dr. Samuel Hahnemann was het waarschijnlijk niet in staat geweest zoveel zieken te helpen.

Wat betekent nu dit woord? Het principe laat zich vlug vertellen. In de homeopathie wordt geprobeerd de ziekte door middel van de ziekte te bestrijden. Dat wil zeggen: men kent de oorsprong van de ziekte en zo probeert men met behulp van dit gegeven de genezing te bespoedigen. Een middel dat bijvoorbeeld een gezond mens ziek maakt, geneest als het in een kleine hoeveelheid wordt gegeven de zieke. Zo zijn er tegenwoordig ongeveer 2500 geneesmiddelen uit natuurlijke grondstoffen bekend die de homeopathie gebruikt. Dit wordt dan in homeopathische verdunningen, de zogenaamde potentie in druppels, korrels of tabletten aan de patiënt gegeven. Potentie betekent een speciaal bereide verdunning van één op tien tot één op kwintiljoen (een één met dertig nullen) en meer.

De homeopathie maakt haar essences en tincturen uit geneeskrachtige planten maar ook uit metalen en andere organische en anorganische stoffen. Typerend bij een homeopathische behandeling is vaak dat de kwaal na het innemen van het geneesmiddel eerst nog erger wordt. Daardoor twijfelt de patiënt vaak aan het succes, maar deze verslechtering is het bewijs dat het goede middel gebruikt is. En dan treedt na de eerste fase ook meteen de fase van de genezing in. Behalve het kiezen van het juiste middel, dus de ziekteveroorzakende stof, is ook de verdunning van het grootste belang.

Hooibloemenhemd

Bij hooibloemen gaat het om delen van bloesems, stuifmeel en grassoorten die je rondom iedere boerderij kunt vinden. Maar men hoeft zelf niet de boer op om deze hooibloemen te plukken. Bij iedere apotheek of drogist kan men ze kopen. Voor het hooibloemenhemd dat steeds warm gebruikt moet worden heeft men vier tot zes handen hooibloemen nodig waar men met 5 liter water een aftreksel van maakt. Daarin wordt een hemd gedompeld, uitgewrongen en snel aangetrokken. Ik raad mijn patiënten aan met het hemd in bed te gaan liggen, goed ingestopt, en het hemd ongeveer een uur aan te houden.

Hooibloemenvolbad

Voor een volbad hebben we natuurlijk veel meer hooibloemen nodig. De ervaring leert dat ongeveer een pond hooi- bloemen nodig zijn. Deze in drie tot vijf liter water kort opkoken, dan laten trekken en afgieten en dit in het bad doen. Het bad kan naar believen lang duren maar moet in ieder geval tien minuten duren.

Hooibloemenzak

De hooibloemen nemen een belangrijke plaats in bij de natuurgeneeskunde als huidprikkelingsmiddel om ziekten weg te nemen. Men kan ze voor baden maar ook als omslag gebruiken. Als omslag heeft men de hooibloemenzak nodig. Men kan deze zak makkelijk thuis zelf maken. Men haalt bij de apotheek of bij de drogist genoeg hooibloemen om de zak voor tweederde te vullen.

Daarna giet u kokend water over de zak en laat dit vijf tot tien minuten trekken. Daarna wordt de zak krachtig uit- gewrongen zodat deze niet meer druppelt. Nu legt men er een wollen doek of rubberzak omheen. Daarna kan meteen met de behandeling worden begonnen. De zak moet een temperatuur van 38 tot 40 graden hebben; dat wil zeggen dat als je je hand erop houdt het aangenaam warm moet aanvoelen en niet heet. Over de zak wordt nog een losse droge doek gelegd, waarna de hele zaak stevig op het lichaam wordt gelegd.

Men moet erop letten dat er geen warmte verloren gaat. Gemiddeld kan een hooibloemenzak 1 tot 1,5 uur op dezelfde plaats blijven liggen; alleen bij oudere personen en mensen met een zwakke constitutie moet men hem maar uur laten liggen. Nadat de zak weggenomen is moet de patiënt nog goed ingepakt een uur in bed blijven liggen. Meestal is als afsluiting van de behandeling een totaalwassing aan te raden die het resultaat nog versterkt.

Hypnose

De hypnose is een bijzondere vorm van suggestie. En als zodanig kan het de zieke lichaamsdelen via de psyche beïnvloeden door het onderbewustzijn. Om met hypnose succes te hebben moet men de volledige instemming van de patiënt hebben. Komt hij echter innerlijk ertegen in opstand dan is er geen enkel succes mogelijk.

Allereerst moet de patiënt volkomen ontspannen op de behandeltafel liggen. Dan moet hij proberen zich helemaal op één ding te concentreren, bijvoorbeeld een potloodpunt. In deze tijd probeer men de patiënt met steeds weerkerende woorden, langzaam en duidelijk gesproken, in een soort slaap te krijgen. Deze slaap schakelt het oppervlakkige bewustzijn uit, zodat geen prikkels van buitenaf meer worden waargenomen, maar maakt juist het onderbewustzijn erg toegankelijk voor woorden.

Bij de volgende zittingen die wel een uur kunnen duren kan ik of een andere hypnotiseur dan de patiënt overreden geloof te hebben in het genezingsproces. Via zijn zenuwsysteem leidt de patiënt dan deze bevelen verder naar het zieke lichaamsdeel, waardoor er een positieve beïnvloeding ontstaat. Het hangt natuurlijk van de ziekte af hoeveel zittingen er nodig zijn. En natuurlijk kunnen alleen maar ziekten genezen worden die een psychische grondslag hebben.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypnose: zin of onzin?Hypnose: zin of onzin?Wat is hypnose en hoe kom je in hypnose? Stel jij jezelf die vraag wel eens? Hypnose lijkt voor veel mensen gevaarlijk o…
Hypnose en hypnosetherapieHypnose en hypnosetherapieWanneer men spreekt over hypnose denkt men dadelijk over een trance waar men geen controle meer over zijn lichaam en bew…
Hypnose - 'terug naar uw onderbewustzijn'Bij hypnose treedt er een verandering van het bewustzijn op, die door een hypnotiseur tot stand wordt gebracht. Lange ti…
Liefdesverdriet? Probeer hypnose!Liefdesverdriet. Bijna iedereen krijgt er in zijn of haar leven wel mee te maken. Je hebt niet alleen moeite met concent…

Natuurgeneeswijze: Ionenmodulator, irisscopieIrisscopie is een veel omstreden zaak. Toch ben ik overtuigd dat de irisscopie spoedig niet meer weg te denken is. Weten…
Afweersysteem verhogen met Echinacea purpureaAfweersysteem verhogen met Echinacea purpureaVeel mensen weten niet dat Echinacea een magische plant is die geneeskrachtige eigenschappen bezit. Het wordt al jaren g…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.