Natuurgeneeswijze: Ionenmodulator, irisscopie

Irisscopie is een veel omstreden zaak. Toch ben ik overtuigd dat de irisscopie spoedig niet meer weg te denken is. Wetenschapsmensen bevestigen dat de ogen niet alleen gezichtszenuwen bevatten maar ook met het sympathische en motorische zenuwstelsel verbonden zijn.

lonenmodulator

Dit apparaat wordt hoofdzakelijk gebruikt bij hart- en bloedsomloopstoornissen. Daarbij dienen de door de modulator geproduceerde electrische deeltjes, de ionen, als prikkelingsmiddel. Door het gebruik van magnesium kunnen de ionen gericht door het lichaam stromen daar dit vloeibare middel in het weefsel dringt.

Irisscopie

De ogen zijnde spiegel van het hele lichaam. Men deelt de iris in verschillende velden in, ieder veld hoort bij een bepaald lichaamsdeel. Men kan aan de hand van heel kleine tekentjes in de iris, ziekteverschijnselen in het lichaam ontdekken. Deze tekens kunnen donkere of lichtere vlekken zijn of kleurveranderingen.

Het is echter moeilijk om de irisscopie te leren. Steeds weer moet men de ogen nauwkeurig bestuderen en de anatomische indeling goed kennen. Iedereen heeft wel eens een verandering in de ogen kunnen zien. Zo kan het oog er erg troebel en ziek uitzien, zelfs als men alleen maar een griep onder de leden heeft. Ook de kleur van de iris geeft iets weer van de constitutie van het lichaam. Een blauwe iris is een teken van dun bloed. De grijze iris, ontstaan door een sterkere binding van het bindweefsel met de bloedvatenlaag, duidt op eenzelfde constitutie als in de blauwe iris. De bruine iris duidt op veel pigmentcellen, waardoor er een sterkere concentratie van het bloed is. Bij pasgeborenen is de iris donkerviolet tot blauwgrijs. is de pupil groot, dan spreken we van zwakke zenuwen. Zigzag-lijnen duiden op een vochtige uitslag.

Witte tekens in de iris duiden op een ontsteking in het lichaam of op een orgaan dat te veel geprikkeld wordt. Donkere tekens duiden op een verminderde werking van een orgaan, te weinig prikkels en verslapping. Donkere verkleuringen duiden ook op chronische aandoeningen. Zwarte vlekken duiden op een substantieverlies terwijl gekleurde vlekken als giftvlekken aangeduid worden.

Om een voorbeeld te geven: mensen die last van aambeien hebben, hebben meestal veel plooitjes in de oogleden. Ze wrijven vaak in de ogen omdat ze het gevoel hebben dat er iets in hun oog zit. Meestal is er een rode vlek onder in het onderste ooglid. Kleine inkepingen in de iriskring duiden op een storing in het maag- en darmsap dat ontstaan is door verslapping van de maag- en darmspieren. Een witte kring is een teken van een darmontsteking. Een ontstekingachtige galblaasziekte is te herkennen aan lichte tekens in het galblaasgebied. Bij een ontsteking aan de hartspier treden witte vlokken en wolkjes in het desbetreffende hartveld op. Ook het veld van de maag dat rondom de pupil ligt zegt veel. Zo neigen mensen met een grijs tot zwart maagveld tot gastritische ziekten. Bij een donker veld is het maagzuur meestal gestoord of is er een overprikkeling van het maagvlies.

Zijn er in het maagveld lichte strepen te zien, dan is er een algehele maagzwakte. Kleine puntvormige stippen doen een maagzweer vermoeden. En als het maagveld donkerder is dan de rest van de iris met lichte vlekken, punt- en streepachtige Zwarte vlekken, dan is er een boosaardig gezwel.

Kamilledampbad

Voor de bereiding van een kamilledampbad heeft men een kilo kamille, uit de apotheek ofvan de drogist nodig die dan overgoten wordt met 5 liter kokend water. Dit laten trekken, zeven en uit-persen. Dit aftreksel wordt in een bad gedaan, over de kuip een doek doen zodat de kamilledampen niet verdwijnen.

Kruidenomsiag

De omslag, ook wel kompres genoemd, bestaat uit een opgevouwen linnen doek die in heet water met kruidenextract wordt gedoopt. De keuze van de kruiden hangt natuurlijk af van de ziekte. Daarna wordt de doek goed uitgewrongen en op het lichaam gelegd. De vochtige doek wordt met een wollen doek toegedekt. De kruidenomsiag blijft net zo lang liggen totdat de lichaamstemperatuur is bereikt en wordt dan verwisseld.

Kwaddels

Hiermee bedoelt men in de medische wetenschap de erwt- tot muntgrote rode bobbeltjes in de huid die een teken zijn van een plotselinge irritatie. Uit deze bobbeltjes komt weefselvloeistof. In de natuurgeneeskunde maakt men hier gebruik van door met een apparaat, de z.g. dermojet, deze irritatie kunstmatig op te roepen: op deze manier kan een geneesmiddel sneller in het weefsel dringen, waardoor het genezingsproces sneller verloopt.

Laatkopmassage

Dit is al een oude behandelingsmethode die jammer genoeg steeds meer in de vergetelheid raakt, terwijl deze methode toch bij bepaalde gevallen zoals bij kramp nodig is. Veel succes heeft de laatkopmassage. Het behandelingsinstrument is de laatkop. Dat is een kleine ronde dop van glas die aan de kanten bestreken wordt met vaseline. Deze wordt dan boven een vlam verhit en wel zo dat de lucht in het glas verwarmd wordt maar de randen koud blijven. Het glas kan nu op de huid van bijvoorbeeld de rug worden gezet, waarbij men er licht op drukt. Doordat de lucht afkoelt, waardoor onderdruk ontstaat, zuigt het glas zich vast aan de huid en dan gaan we er voorzichtig mee heen en weer schuiven. Tijdens deze massage wordt een sterke bloeddoorstroming in de bewuste huiddelen verkregen.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Galbulten (netelroos): symptomen, oorzaak en behandelingGalbulten (netelroos): symptomen, oorzaak en behandelingBij galbulten ontstaan er in korte tijd een hevig jeukende huiduitslag. Galbulten dient zich vaak aan met rode vlekjes d…
Natuurgeneeskunde: Blaasstenen en urinevergiftigingDe patiënt heeft maag- en darmstoornissen; soms geeft hij over. ‘Maar het ergste is dat ik niet meer kan plassen,’ zegt…
Natuurgeneeskunde: Eczeem, gordelroosBij de minste tekenen van huiduitslag moet de patient meteen naar de dokter gaan, opdat niet alleen de gordelroos maar o…
Wat is dermografisme/urticaria factitia?Soms gebeurt het weleens dat je bij druk of wrijving over de huid al snel rode plekken en/of striemen krijgt. Dit versch…

Klachten en homeopathische middelenKlachten en homeopathische middelenHomeopathische middelen zijn bij diverse klachten inzetbaar. Welk homeopathisch middel het meest geschikt is voor een aa…
Natuurgeneeswijzen: Homeopathie, hooibloemenbedDe homeopathie maakt haar essences en tincturen uit geneeskrachtige planten maar ook uit metalen en andere organische en…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.