Zelf scrubzout maken voor een zachte huid

Scrubzout kun je gebruiken om de dode huidcellen van je lichaam te verwijderen. Zeker in de zomer is dit erg belangrijk om te doen, zodat je weer een stralende nieuwe huid krijgt. Scrubzout is in veel winkels verkrijgbaar, maar het is natuurlijk helemaal leuk wanneer je het zelf kunt maken. Met verschillende extra voedende ingrediënten kun je een scrub maken die zorgt voor een goede huidverzoring.

Scrubben

Scrubben doe je om een frisse, stralende, nieuwe huid te krijgen. In de winter is je huid vaak droog, maar in de zomer wil je er goed uitzien. Voor je de zon in gaat is het daarom aan te raden om eerst te scrubben. De nieuwe huid zal mooier egaal bruin worden en bovendien blijft het bruine kleurtje langer zitten als je eerst gescrubd hebt. Tenslotte gaat scrubben ook nog ingroeiende haren tegen. Scrub je huid dus even voor je gaat scheren.

Zoutscrub of suikerscrub

Je kunt zowel een zoutscrub als een suikerscrub maken, het effect is hetzelfde. Zorg ervoor dat de korrels niet te grof zijn, anders kan je huid geïrriteerd raken. Het zout of de suiker is de basis voor de scrub, hier voeg je vervolgens nog wat ingrediënten aan toe om het extra lekker te maken.

Huidverzorging

Wat dacht je bijvoorbeeld van olie of boter om je huid te verzorgen? Een simpele toevoeging is olijfolie, dit is in iedere supermarkt te koop. Olijfolie heeft een zeer voedende werking op de huid. Amandelolie is ook heerlijk zacht en verzorgt de huid optimaal. Kokosboter is een natuurlijke variant. Sheaboter is helemaal een verwennerij voor je huid, maar dit is wel wat duurder en bovendien niet overal te krijgen. Er zijn echter genoeg webwinkels die sheaboter verkopen.

Naast olie of boter kun je natuurlijk ook andere dingen toevoegen aan de scrub. Het zout of de suiker heeft natuurlijk al een scrubbende werking, maar je kunt ook nog extra hulpstoffen toevoegen. Maanzaad, aardbeienpitten en jojobakorrels zijn heerlijk door een scrub.

Waar koop je de ingrediënten?

De ingrediënten voor het maken van een scrub kun je grotendeels gewoon in de supermarkt of bij de toko halen. Online kun je ook heel wat ingrediënten vinden.

DIY

Het maken van een scrub is absoluut niet moeilijk, iedereen kan het. Doe de suiker of het zout in een kom en voeg hier de olie of boter aan toe. Meng de olie of boter door de suiker of het zout. Het maakt niet uit hoeveel je erbij doet, dit hangt helemaal af van je eigen voorkeur. Vervolgens voeg je de eventuele extra hulpstoffen toe en roer je het geheel goed door elkaar. Wanneer je gebruik maakt van boter kun je het geheel het beste een tijdje kneden tot het vet goed over de scrub is verdeeld.

Als laatste kun je kleur- en geurstoffen toevoegen om de scrub helemaal af te maken. Kies voor een kleurstof op waterbasis (gebruik hiervoor kleurstof die geschikt is voor zeep) of een natuurlijk micapoeder. Voeg tien tot vijftien druppels geurolie toe in je favoriete geur zodat het een echte verwennerij onder de douche wordt. Wanneer je een natuurlijke scrub maakt, voeg je in plaats van geurolie etherische olie toe. Etherische oliën hebben vaak veel bijzondere eigenschappen en zijn verkrijgbaar in heerlijke geuren zoals lavendel, eucalyptus en dennen. Probeer verschillende geuren uit en kijk welke jij het lekkerst vindt.

Wanneer de scrub af is, kun je hem het beste in een potje bewaren die je af kunt sluiten. Zo houd je je scrub ook onder de douche droog. De meeste ingrediënten zijn ongeveer een jaar houdbaar, dus je kunt lang genieten van je zelfgemaakte scrub. Ben je nog op zoek naar een leuk cadeautje? Natuurlijk kun je jouw eigen gemaakte scrub ook leuk verpakken en aan iemand anders geven. Zo heb je een origineel cadeautje dat met liefde gemaakt is.
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scrubben voor een mooie huidHeb je regelmatig last van een droge huid? Scrubben wordt steeds populairder in Nederland. Het is een goede manier om ou…
Natuurlijk mooi met SuikerSuiker is een ideaal ingrediënt om een gevoelige en droge huid mee te scrubben: suiker is zachter dan zout maar heeft ev…
Zelfgemaakte scrubsScrubs zijn er in verschillende vormen en soorten verkrijgbaar in de winkel. Ook zijn ze goed voor de huid, ze zorgen vo…
Droge huid benen: wat kun je hieraan doen?Droge huid benen: wat kun je hieraan doen?Mensen die last hebben van een droge huid, hebben vaak ook last van een droge huid op de benen. Droge onderbenen kan het…

De nieuwe trend: nagelstickers ofwel nail wrapsSinds 2011 worden de nagelstickers steeds populairder. Het is makkelijk, blijft een tijd zitten en je hebt keuze uit vel…
Huidverzorging is belangrijkDe huid verzorgen is heel belangrijk. Je hebt maar één huid. Hoe kun je het beste je huid verzorgen?
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 01-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.