De donkere huid en zonnebrand

Omdat een donkere huid juist voorkomt in landen waar de zon erg sterk is en vaak schijnt, denkt men al snel dat dit huidtype niet beschermd hoeft te worden tegen de zon. Toch is het verstandig dat ook mensen met een donkere huid zich net als andere huidtypen insmeren met zonnebrand om zich te beschermen voor de negatieve effecten van de zon.

Natuurlijke bescherming

De donkere huid heeft inderdaad een ingebouwde bescherming tegen de zon. Dit komt doordat dit huidtype van nature meer melanine bevat dan lichtere huidtypen. Melanine is een donker pigment, geproduceerd door cellen in de opperhuid. Hoe meer melanine, des te donkerder de huid. Deze laag huidcellen biedt extra bescherming tegen een sterke zon. De donkere huid veroudert hierdoor ook minder snel.

Minder kans op huidkanker

Pigment heeft een filterende werking waardoor het de huid beschermt tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Door de straling van de zon maakt de huid meer pigment aan. De lichte huid wordt hierdoor ‘bruin’ en de donkere huid nog donkerder. Veel mensen hopen op een ‘bruin kleurtje’ na het zonnebaden. Toch is dit bruine kleurtje niet goed voor de huid: het betekent juist dat de huid zich heeft moeten beschermen tegen de zon. Door de grote aanwezigheid aan pigment hebben mensen met een donkere huid veel minder kans op de gevaarlijkste vorm van huidkanker (melanoom).

Toch zonnebrand smeren

Ondanks de verminderde kans op huidkanker moeten ook mensen met een donkere huid zich beschermen tegen de negatieve effecten van de zon. Een te sterke blootstelling aan UV-stralen veroorzaakt verbranding en uitdroging van de huid. De donkere huid heeft een grotere kans op verstoringen van het pigment.

Het smeren van zonnebrand biedt ook de donkere huid extra bescherming tegen de schadelijke werking van de zon. Een zonnebrandcrème met SPF 5-15 is aan te raden om de huid in de beste conditie te houden.

Het smeren van zonnebrand biedt ook de donkere huid extra bescherming tegen de schadelijke werking van de zon. Een zonnebrandcrème met SPF (Sun Protection Factor) 5-15 is aan te raden om de huid in de beste conditie te houden.

SPF factor

Eenmaal bij de drogist is er genoeg keuze uit verschillende sterktes zonnebrandcrème. Aan de SPF kan je zien wat welke bescherming een crème geeft:
  • SPF 1 tot 10: lage bescherming
  • SPF 15 tot 25: matige bescherming
  • SPF 30 tot 50: hoge bescherming
  • SPF 50+: zeer hoge bescherming

Wat smeren andere huidtypen?

Pas de beschermingsfactor van de crème altijd aan jouw huidtype aan:

Huidtype 1

Huidtype 1 is het allerlichtste huidtype. Mensen met dit huidtype verbranden snel, maar worden bijna niet bruin. Huidtype 1 is vaak herkenbaar aan sproeten en rood of lichtblond haar. Deze huid heeft het meeste baat bij factor 30.

Huidtype 2

Huidtype 2 verbrandt minder snel dan huidtype 1. Deze huid wordt zeer langzaam bruin. Als jij blond haar en grijze groen of lichtbruine ogen hebt, dan heb je waarschijnlijk huidtype 2. Als je niet wilt verbranden, kies minimaal voor factor 20.

Huidtype 3

Huidtype 3 is een licht getinte huid. Deze zal niet snel verbranden en wordt makkelijk bruin. Mensen met huidtype 3 hebben vaak, donkerblond tot bruin haar en bruine ogen. Factor 15 is geschikt voor huidtype 3.

Huidtype 4

Huidtype vier is herkenbaar aan een getinte huid, donker haar en donkere ogen. Mensen met huidtype 3 verbranden vrijwel nooit en worden snel en makkelijk bruin. Ga bij deze huid minimaal voor factor 10.

Wees extra voorzichtig bij kinderen en smeer bij hen altijd minimaal factor 30-50.
© 2013 - 2024 Gvanw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
UVstraling - wat is het?Naast het licht dat wij kunnen waarnemen, straalt de zon ook een ander licht uit; ultraviolet licht, voor ons niet met h…
Ken de verschillende huidtypesHuidtypes worden ingedeeld volgens de kleurgradatie (bleek - donker) en volgens het vetgehalte (van droog tot vet). Om j…
Waarom hebben mensen niet allemaal dezelfde huidskleur?Waarom hebben mensen niet allemaal dezelfde huidskleur?Waarom zijn er zoveel tinten huidskleur in de wereld? Als de mens vanuit Afrika de wereld heeft bevolkt, waarom hebben w…
Zonnebrand: preventie en behandelingEen langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht kan een verbranding van de huid tot gevolg hebben. Een verbrandde…

20 Top Tips voor het Natuurlijk Verminderen van Cellulitis20 Top Tips voor het Natuurlijk Verminderen van CellulitisDe meeste vrouwen hebben last van cellulite op een bepaald moment in hun leven. Je hebt echter geen dure anti-cellulite…
Rimpelige of gerimpelde huid op de handen; de oorzakenRimpelige of gerimpelde huid op de handen; de oorzakenWat zijn de oorzaken rimpelige of gerimpelde handen en wat kun je doen om je handen weer mooi glad krijgen? Rimpelig han…
Gvanw (2 artikelen)
Laatste update: 15-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.