Brooddieet en andere dieten

Brooddieet en andere dieten Wanneer je gewicht wil verliezen, dan kan het je vaak niet snel genoeg gaan. Men gaat dan vaak over tot een dieet. Van dieten zijn er verschillende soorten: onder andere brooddieet, streng dieet, calorieën tellen, fruitkuur, yoghurtkuur en citroensapkuur. Een dieet hoeft niet verkeerd te zijn, maar men moet beseffen dat wat in een periode van jaren eraan is gegeten, er niet in korte tijd weer af kan. Wanneer je gewicht wil verliezen, is het voor het lichaam en geest beter om de tijd te nemen.

Een streng dieet

Bij een streng dieet eet je amper iets, omdat je denkt dat des te minder je eet, des te sneller je afvalt. Maar bij een streng dieet gebeurt er heel veel in je lichaam, en dat is niet veel goeds. Je lichaam heeft eiwitten, vetten en koolhydraten nodig als brandstof. Wanneer het lichaam deze voedingsstoffen niet binnenkrijgt dan worden eerst de koolhydraatreserves aangesproken. Wanneer deze op zijn, vormt het lichaam glucose uit eiwitten. Om zich te beschermen tegen een grote eiwitafbraak woden de vetreserves aangesproken. Maar wanneer deze voorraad is verbruikt, verbrandt het lichaam het lichaamseigen eiwit. Dit is natuurlijk erg slecht voor huidweefsel en spierweefsel. Je hart bestaat uit spierweefsel dus je pleegt wel een aanslag op je gezondheid. Wanneer de koolhydraatvoorraad op is, voel je je rot. Je krijgt last van duizeligheid, hoofdpijn, depressief gevoel, trillerigheid en honger. Wat je beoogde gebeurt: je lichaam gaat over op vet verbranden. Bij de verbranding van vetten ontstaan ketonen, die ervoor zorgen dat honger verdwijnt. Maar bij een bepaalde hoeveelheid in het bloed zijn ketonen giftig.

Calorieën tellen

Bij calorieën tellen kan bovenstaande eveneens gebeuren, wanneer men zichzelf te weinig calorieën toedicht op een dag. Zeer lage energetische voeding is niet voor iedereen geschikt. Vooral bij een psychische ziekte, een gestoorde lever- of nierfunctie, zwangere vrouwen of mensen die net ziek zijn geweest is dit erg slecht. Je valt wel snel af op deze manier, en het kan nuttig zijn bijvoorbeeld wanneer je in een jurk moet passen of ter vorobereiding van een operatie. Het nadeel is wel dat calorieën tellen niet echt bijdraagt aan betere voedingsgewoonten. Je onthoud jezelf van voedsel en neemt niet de percentages eiwitten, vetten en koolhydraten in acht die je dagelijks binnen moet krijgen om energiek en vitaal te blijven. Calorieën tellen doe je niet eeuwig, dus wat gebeurt er als je weer gewoon gaat eten? Juist: het jojo-effect.


Brooddieet

Bij het brooddieet mag je de ene dag eten zoals je gewend bent en de andere dag eet je alleen maar volkorenbrood, aangevuld met water, thee, koffie. Het is makkelijk om dit dieet te volgen en het leidt zeker tot gewichtsverlies. Het is een manier om je gewicht in balans te houden en echt veel tekorten ontstaan er niet. Wel leidt dit niet echt tot betere voedingsgewoonten en wanneer men dit vaak doet zou er een tekort aan calcium en vitamine A kunnen ontstaan. Calcium zit in groente, melkproducten en vitamine A in groente, boter, margarine, melk. Deze voeding wordt op brooddagen niet gebruikt.


Fruitkuur

Een fruitkuur gaat op dezelfde manier als een brooddieet. Om de dag wordt een fruitkuur gevolgd. Op een fruitdag krijg je minder energie (calorieën) binnen als op een gewone dag, op zo'n dag verlies je vooral vocht. Een voordeel is dat het laxerend werkt. Maar ook dit dieet leidt niet echt tot betere voedingsgewoonten. Wanneer het instellen van fruitdagen lang gedaan word, kan er een tekort aan calcium en vitamine A ontstaan evenals eiwitten.

Yoghurtkuur

De yoghurtkuur gaat hetzelfde als de fruitkuur en het brooddieet. Het is goed om je gewicht op peil te houden. Wederom leidt het niet tot betere voedingsgewoonten. Kauwen is belangrijk voor de spijsvertering en bij yoghurt wordt er niet gekauwd. Daarom is het beter om er fruit of cruesli in te doen. Ook om voldoende voedingsvezels binnen te krijgen is dit van belang! Immers, verstopping leidt niet tot gewichtsverlies.


Citroensapkuur

Bij de citroensapkuur neem je citroensap en ahornsiroop. De gedachte die achter de citroensapkuur ligt, is dat citroensap een vetoplossende werking heeft. En omdat citroensap alleen niet de nodige voedingsstoffen bevat, moet je er ahornsiroop aan toevoegen. Ahornsiroop zou wel de nodige voedingsstoffen bevatten. Door deze kuur krijg je wel de nodige vitamine C binnen (citroensap), en mineralen en koolhydraten (ahornsiroop). De voeding heeft minder calorieën dus je valt wel af.


Leven lang fit

Het leven-lang-fit dieet is bedacht door een Amerikaan die hier een boek over heeft geschreven met dezelfde titel. Toen het dieet er net was, was het enorm populair. De gedachte achter dit dieet is scheiding van eiwitten en koolhydraten. Eiwitten en koolhydraten mogen niet in dezelfde maaltijd worden gebruikt. Dit idee was niet nieuw, voordat 'leven-lang-fit' er kwam, had een Amerikaanse arts dit al bedacht, die met dit dieet succes had bij diverse ziektebeelden. Door scheiding van eiwitten en koolhydraten verloopt het verteringsproces een stuk sneller.

Sapvasten

Een sapvastkuur wordt regelmatig gebruikt. Je gebruikt bij een sapvastkuur geen vast voedsel maar groentesappen, zoals zuurkoolsap (goed voor de stoelgang en ontgiftiging!), wortelsap en rode bietensap. Vasten heeft een reinigende en ontslakkende werking, en het is goed om zo nu en dan het lichaam te ontslakken om weer met hernieuwde energie verder te gaan. Tekorten krijg je niet, en mits je overdag niet te weinig calorieën binnenkrijgt is het een gezonde manier om op gewicht te blijven, of gewicht te verliezen. Wel moeten diabetici, mensen met hart- en vaatziekten dit in overleg doen met een arts.

Atkinsdieet

Het atkinsdieet is bedacht door een cardioloog: dr. Atkins. Het atkins dieet bevat weinig koolhydraten, maar staat een onbeperkte inname van energie, eiwit en vet toe. Doordat er te weinig koolhydraten in de voeding zitten, gaat het lichaam vet als brandstof gebruiken. Men kan snel vermageren door dit dieet. Het is de vraag, of het atkins dieet goed is voor mensen met hart- en vaataandoeningen.

Koolhydraatrijk dieet

Het koolhydraatrijk dieet, is het zogenaamde Beverly Hills dieet. Koolhydraatarme dieten (ook zoals het Atkins dieet) worden veelvuldig gevolgd, maar hier hebben we het tegenovergestelde. Het koolhydraatrijke dieet is arm aan eiwitten en vetten. In de eerste periode mag men alleen fruit eten, omdat de enzymen uit fruit vet verteren. Met name de enzymen van tropische vruchten als ananas, mango en papaya staan bekend om hun vet verterende werking. Eiwitten en koolhydraten moeten apart worden gebruikt. In het begin verlies je aardig wat gewicht en je krijgt er een goede stoelgang door. Wel moet je veel vocht drinken, want je verliest door het koolhydraatrijke dieet veel vocht. In verband met tekorten aan eiwitten, ijzer en calcium is het raadzaam dit dieet niet te lang te volgen.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenmijn kijk opHet broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenIn de jaren tachtig en negentig was het brooddieet - ook wel een broodwisseldieet genoemd - een dieet dat populair was o…
Atkins Dieet: afvallen door koolhydraatarm etenHet Atkins Dieet is herontdekt door Amerikaanse cardioloog Robert Atkins. Basisprincipe is weinig koolhydraten en veel v…
Onzinnige diëtenOnzinnige diëtenOmdat veel mensen bezig zijn met hun gewicht, wordt de markt met afslankproducten en diëten overspoeld. De weg vinden in…
Low carb dieten: Atkins en South beach vergelekenIedereen wil wel eens een paar kilo’s kwijt, zich beter in zijn vel voelen en er beter uitzien. Er zijn twee diëten die…

Afvallen: eigen werkbare methode (geen dieet) mét resultaatAfvallen en dieeten zijn onderwerpen waar veel mensen druk mee bezig zijn. Bij veel mensen komen de kilo’tjes er langzaa…
Leven lang fit dieetLeven lang fit dieetDieten zijn niet meer weg te denken uit ons leven. De meeste Nederlanders hebben weleens een dieet gevolgd. Sommigen lij…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.