Atkins Dieet: afvallen door koolhydraatarm eten

Het Atkins Dieet is herontdekt door Amerikaanse cardioloog Robert Atkins. Basisprincipe is weinig koolhydraten en veel vetten waardoor het lichaam overschakelt op andere stofwisseling.

Atkins dieet

Het Atkins Dieet is herontdekt door de Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins. Het komt erop neer dat je je eetpatroon aanpast met veel vet en eiwit en weinig koolhydraten zoals suikers en zetmeel. Graanproducten, aardappelen, pasta en rijst zijn verboden in dit dieet of zeer beperkt toegestaan in de tweede fase. Veel mensen vinden het moeilijk om dit dieet goed te volgen, de reden hiervan is dat het dieet sterk afwijkt van het gangbare Nederlandse eetpatroon. Tevens zijn groente, fruit en melk in kleine mate toegestaan. De consumptie van producten met veel vetten en eiwitten zoals bijvoorbeeld vlees, kaas, eieren, room, boter en mayonaise is daarentegen weer geheel vrij.

Dieet onderzoeken

Er zijn op de wereld al vele onderzoeken gedaan naar diëten zoals het Atkins Dieet, hieruit blijkt dat koolhydraatarme diëten tot snel gewichtsverlies leiden. De reden hiervan is dat de voeding in totaliteit minder calorieën bevat. De mate van afvallen is sterk afhankelijk van hoe lang het dieet wordt gevolgd en hoeveel calorieën er minder worden ingenomen. Tevens speelt bij ieder dieet beweging altijd een belangrijke rol.

Bij het Atkins Dieet speelt ook de niet volledige vetverbranding een belangrijke rol bij het afvallen. Onder de normale omstandigheden zijn altijd genoeg koolhydraten aanwezig om vetten volledig te verbranden. Door het in mindere mate eten van koolhydraten bij dit dieet ontbreekt dit echter.

Gewicht verliezen met het Atkins Dieet

Veel mensen die het Atkins Dieet volgen hebben minder honger in vergelijking met andere diëten, dit is logisch te verklaren
door het hoge vet- en eiwitgehalte dat in het eten zit. Zoals bij elk dieet wordt in de eerste een tot twee weken sneller resultaat geboekt dan in de werken erna.

Gezond eetpatroon verdwijnt

Een bezwaar bij dit dieet is dat het voor een langere tijd volgen zorgt voor weinig vitaminen en mineralen voor je lichaam. Je eet immers weinig groente, fruit en graanproducten.

Voor- en nadelen van het Atkins Dieet

Voordelen:

 • Werkt in het begin redelijk snel.
 • Het is gemakkelijk vol te houden doordat men geen hongergevoel heeft.

Nadelen:

 • De eerste week kun je last hebben van duizelingen. Bij sporten mis je energie.
 • Lastig het dieet goed te volgen i.v.m. het zeer afwijkende voedingspatroon in vergelijking met het Nederlandse eetpatroon.
 • Mogelijk vitaminen- en mineralentekort wanneer men het dieet langere tijd volgt.

Atkins fases

Fase 1: Introductie

Deze fase dwingt het lichaam om de vetten te verbranden. Deze fase gaat gepaard met groot gewichtsverlies en mag daarom maar 14 dagen worden gedaan.
 • Maximaal 20 gram koolhydraten per dag en onbeperkt vet en eiwitten.
 • Onbeperkt kip, vlees kaas, boter en eieren.
 • Veel koolhydraatarme groenten maar geen fruit en tevens geen koolhydraatrijk voedsel zoals aardappel, granen en brood
 • Geen koffie en alcoholische dranken, veel water drinken.

Fase 2: Verder gewichtsverlies

Doel van deze fase is om door te gaan met het verbranden van vetten en het lichaamsgewicht te verlagen.
 • Hetzelfde dieet als in de eerste fase maar met meer koolhydraten.
 • Tekorten aanvullen met voedingssupplementen.
 • Elke week moet er 5 gram meer koolhydraten worden genomen worden dan de week ervoor.
 • Stop met deze fase bij 5kg voor het streefgewicht.

Fase 3: Voorbereiding op fase 4

Doel is om een ideale in te nemen koolhydraten hoeveelheid te bepalen waarbij men niet afvalt en ook niet aankomt.
 • Gelijk dieet aan fase twee maar met meer koolhydraten.
 • Tekorten aanvullen met voedingssupplementen.
 • Fase gaat vanzelf over in fase 4.

Fase 4: Levenslange handhavingsfase

Doel van deze fase welke voor altijd duurt is om niet terug te vallen in ongezond eten.
 • Gelijk dieet als in fase 2 en 3.
 • Zorg voor een constante koolhydraten hoeveelheid per dag.
 • Varieer met diverse producten, gebruik van suiker blijft verboden.
 • Zodra gewicht toeneemt weer hoeveelheid koolhydraten aanpassen.Tekorten aanvullen met voedingssupplementen.
© 2006 - 2024 Dieet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atkins dieet: dieetproductenAtkins dieet: dieetproductenHet Atkins dieet kan aangevuld worden met diverse dieetproducten welke je kunnen helpen bij het afvallen. Er zijn Atkins…
Atkins dieet: inleidingAtkins dieet: inleidingHet Atkins dieet is een dieet waarbij men geen calorieën hoeft te tellen maar waarbij men let op het aantal koolhydraten…
Diëten met AtkinsAfvallen is een moeilijke opgave die vaak zo lang mogelijk uitgesteld wordt. Nu met de zomer naast de deur waarbij de bi…
Atkins dieet: voortgezet gewichtsverliesAtkins dieet: voortgezet gewichtsverliesHet voortgezet gewichtsverlies is de tweede fase in het Atkins dieet. In deze fase voeg je elke week vijf gram koolhydra…

Brooddieet volgenBrooddieet volgenEen brooddieet is voor de meeste Nederlanders geen groot probleem om te volgen. Immers zijn wij Nederlanders grote brood…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Dieet (3 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2006
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.