Adviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantie

Adviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantie Als je diabetespatiënt bent wil je natuurlijk ook graag af en toe op vakantie. Maar aan welke zaken dien je dan vooraf te denken en waar moet je extra alert op zijn. Waar moet je rekening mee houden en wat moet je eventueel extra meenemen? Zodat je ondanks je suikerziekte een heel fijne vakantie krijgt en gewoon lekker ontspannen kunt genieten.

Diabetes en vakantie

Iedereen heeft natuurlijk “recht“ op vakantie. Maar dat neemt niet weg dat een vakantiereis voor de een wat makkelijker is dan voor de ander. Als iemand met diabetes zich goed voorbereidt kan zij of hij echter ook als diabetespatiënt genieten van een welverdiende vakantie.

Welke veranderingen hebben invloed

Het is belangrijk je vooraf te realiseren welke veranderingen hun invloed kunnen hebben op de diabetes.

Klimaat

In de warmte werkt insuline sneller, waardoor er een grotere kans is op lage bloedglucose. Dat betekent dat de medicatie dosering wellicht moet worden aangepast.

Verminderde spanning

Als het goed is zorgt de vakantie voor minder stress. Veel ontspanning en minder stress werken echter bloedglucoseverlagend.

Luieren of juist extra actief

Ben je doorgaans actief en ga je nu uitgebreid luieren, let er dan op dat de bloedglucosewaarden niet te hoog worden. Bij het tegenovergestelde (nu ineens heel actief): let op hypo’s.

Alcohol gebruik

(Meer) alcohol consumeren tijdens vakantie werkt bloedglucoseverlagend, dus wel extra eten daarbij.

Hygiëne

Let op, want maag- en darmproblemen kunnen de diabetes ontregelen.

Tips voor wat mee te nemen

  • neem 2x de hoeveelheid benodigde insuline/medicijnen mee en verdeel de medicatie over de handbagage
  • bij vliegreis: stop geen medicatie in de koffer met het oog op bevriezing in het bagageruim van het vliegtuig
  • reserve recepten medicatie
  • voldoende naaldjes voor insulinepen en extra insulinepen bloedglucosemeter/voldoende teststroken en lancettenmeter in handbagage voor onderweg
  • medisch paspoort en verklaring arts dat u diabetes heeft
  • extra koolhydraten voor onderweg (verpakte koeken, mueslirepen)
  • snelle koolhydraten om te lage bloedglucose op te vangen (dextrotableten of pakjes frisdrank/sap
  • eventueel glucason)

Tips voor het bewaren van insuline

  • Liefst in de koelkast. Kan dat niet, dan:
  • Bewaren tussen handdoeken in een thermoskan.
  • Koeltasje (niet laten bevriezen, want bevroren insuline werkt niet meer).
  • Laat insuline niet in de felle zon of in het dashboardkastje van de auto liggen.

Fijne vakantie!
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suikerziekte - DiabetesSuikerziekte. Een veel voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen oudere mensen hebben er mee te maken, maar ook bij d…
Diabetes (suikerziekte) en bewegenDiabetes (suikerziekte) en bewegenMensen met diabetes (suikerziekte) hebben veel baad bij goede beweging en voornamelijk voldoende bewegen is voor hen erg…
Alles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenAlles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenEr bestaat nog veel onduidelijkheid over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Hier lees je wat het ve…
Voeding en suikerziekteDiabetes of suikerziekte is geen gemakkelijke ziekte. Het gaat niet over en je moet voortdurend opletten!

Misselijkheid en braakneigingen, wat kun je er tegen doen?Misselijkheid en braakneigingen, wat kun je er tegen doen?Iedereen is wel eens onpasselijk, misselijk of moet overgeven. Misselijkheid ontstaat doordat een bepaald stukje van de…
Stoelmassage op het werkStoelmassage op het werkStoelmassage, daar wordt u helderder en fitter van. Onderstaand wordt besproken wat stoelmassage is, wat het doet, het w…
Bronnen en referenties
  • SenZ
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 25-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.