De gespecialiseerde verzorgende thuiszorg is belangrijk

De gespecialiseerde verzorgende thuiszorg is belangrijk De gespecialiseerd verzorgende thuiszorg is een verzorgster met een hele specifieke opleiding die gezinnen en alleenstaanden praktische ondersteuning kan bieden. Deze hulpverleenster is soms te vergelijken met de wijkverpleegkundige echter met dit verschil dat zij geen medische taken zal uitvoeren maar ondersteuning biedt in de opvoeding en de huishouding en dit in de meest brede zin van het woord. Zij kan een voorbeeldfunctie vervullen en ondersteunen bij de organisatie van de huishouding. Ook kan zij begeleiden bij het budgetteren.

Geschiedenis van de gespecialiseerde gezinsverzorgster

In de jaren vlak na de tweede wereldoorlog waren er nogal wat probleemgezinnen. Ook toen al volgde huisuitzetting bij niet betalen van de huishuur en meestal waren er dan ook nog andere schulden.Wanneer de situatie uitzichtloos leek omdat er andere problemen bij kwamen zoals bijv. alcoholisme en/ of de kinderen werden slecht verzorgd dan werden deze gezinnen apart gehuisvest. De heer des huizes werd geholpen aan een vaste baan en men kreeg nieuwe meubels van de gemeente. Deze moesten dan wel worden afbetaald zodat er al een beginschuld was. Er zijn nog verhalen in omloop hoe mensen probeerden om creatief met deze schuldenlast om te springen. Deze gezinnen kregen dan te maken met een maatschappelijk werkster van de kerk waartoe men behoorde en tevens met een gespecialiseerde gezinsverzorgster. Haar taak was niet alleen om het gezin behulpzaam te zijn bij het dagelijks huishoudelijk werk maar vooral om te helpen met een stuk heropvoeding. Soms lukte dit en soms ook niet. Wanneer een gezin weer in de normale woonsituatie kon terugkeren dan had de gezinsverzorgende haar taak volbracht. Op het terrein waar deze gezinnen woonden stond ook een school voor de jongste kinderen. Men noemde deze projecten woonscholen. Deze vormen van wonen hadden voor de tweede wereldoorlog ook al bestaan maar toen was er onvoldoende begeleiding geweest en ze waren mislukt.

Woonschool

Voorbeeld van een woonschool is bijv. De Ravelijn in Maastricht of het Gezinsoord in Overijssel. Ook bekend is het Houtplein in Utrecht. Het moge duidelijk zijn dat de taak van de gezinsverzorgster in deze gezinnen zeer zwaar was. Zij moest beginnen met het werk van de huisvrouw eerst over te nemen, daarna de vrouw te motiveren mee te werken en vervolgens had zij slechts een stimulerende en voorbeeldfunctie. Veelal betrof het hier grote gezinnen. Haar taken lagen op het vlak van:
  • budgettering
  • huishouding
  • voedingsleer
  • opvoeding

De woonscholen zijn langzaam opgeheven aan het begin van de zestiger jaren. Er waren wel goede resultaten behaald, maar ook veel situaties waar het heropvoeden niet gelukt was. Daarbij ontstond er een probleem dat mensen die eenmaal uit een woonschool afkomstig waren, een stempel kregen, hetgeen lastig was bij sollicitatie of het verkrijgen van andere woonruimte.

Opleiding tot gespecialiseerd verzorgende thuiszorg

De opleiding tot gespecialiseerde gezinsverzorgster heeft zich in de loop der jaren drastisch gewijzigd. Vroeger volgde men de basis opleiding voor gezinsverzorgster al 3 jaar in een internaat. Wilde men zich specialiseren dan moest men alsnog een jaar de gespecialiseerde opleiding volgen en deze was slechts op een beperkt aantal plaatsen aanwezig. Er waren dan ook niet veel dames die deze opleiding volgden. Edith Stein in Nijmegen was een belangrijk opleidingsinstituut. Zowel de gezinsverzorgenden als ook de gespecialiseerde verzorgenden verrichtten hun werk in uniform. Met de wijzigingen in het onderwijs in de negentiger jaren is de opleiding tot gezinsverzorgster geheel veranderd. Er zijn veel meer niveaus en deelgebieden waaruit men thans een keuze kan maken. Ook de opleiding tot gespecialiseerd gezinsverzorgster is veranderd en meegegaan met de eisen van deze tijd. De opleiding tot gespecialiseerd verzorgende thuiszorg duurt thans één jaar en theorie en praktijk worden tijdens de opleiding gecombineerd. De opleiding wordt verzorgd door het IMOZ.

In welke situaties kan de gespecialiseerde gezinsverzorgster werkzaam zijn

  • budgettering
  • opvoeding
  • leren leven met handicap
  • organiseren van de huishouding
  • psychiatrische stoornissen
  • alcohol- drugs problemen

De hulpverlening van een gespecialiseerd verzorgende thuishulp is altijd van tijdelijke aard.

Budgettering

Bij de besteding van het inkomen kan de gespecialiseerde gezinsverzorgster aanwezig zijn om te kijken wat de mogelijkheden zijn en de cliënt te leren met het beschikbare inkomen rond te komen. Samen het boodschappenlijstje maken en boodschappen doen zijn taken die veelvuldig voorkomen. Het gaat altijd om praktische ondersteuning waarbij men probeert iedere keer een kleine verandering te bewerkstelligen.

Opvoeding

O.a. bij kinderen met ADHD kan hulp bij de opvoeding nodig zijn. Een "buitenstaander" die ter plekke aanwezig is ziet wanneer het misloopt en kan adviezen geven hoe om te gaan met de situatie.

Leren leven met een handicap

Mensen die een handicap krijgen kunnen de weg een beetje kwijt raken en dan is het van belang dat hulp geboden wordt van praktische aard maar ook met het doel te komen tot acceptatie.

Organiseren van huishouding

Soms hebben mensen moeite met het organiseren van de huishouding. De gespecialiseerd verzorgende thuiszorg zal geen taken overnemen maar wel samen kijken hoe de organisatie verbeterd kan worden.

Psychiatrische stoornissen

Wanneer er sprake is van psychiatrische stoornissen dan is het van belang dat er toezicht gehouden wordt op het juiste medicijngebruik en tevens dient er structuur geboden te worden.

Kortom er kan gezegd worden dat een gespecialiseerd verzorgende thuishulp kennis heeft van:
  • van economie
  • pedagogische kwaliteiten
  • inzicht in medische aspecten
  • tijdmanagement
  • inzicht in psychiatrische processen
  • psychologie
  • de sociale kaart
  • grote bereidheid tot samenwerking met andere disciplines

Vluchtelingen en de gespecialiseerde gezinsverzorgster

Er komen sedert 2015 veel vluchtelingen naar Nederland. Deze mensen hebben een andere geschiedenis en een andere cultuur. Zij dienen zich aan te passen en te integreren in de Nederlandse samenleving. Bij de begeleiding van deze vluchtelingen zal een gespecialiseerd verzorgende een uitdaging zien en zij zal goede resultaten kunnen bereiken.

Gespecialiseerd verzorgende thuiszorg

De term gespecialiseerde gezinsverzorgster is in de loop der jaren gewijzigd. Men spreekt niet meer over gezinsverzorging maar over thuishulp en zo is ook de naam van de gespecialiseerde gezinsverzorgster gewijzigd in gespecialiseerde verzorgende thuiszorg.
© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken in de thuiszorg als verzorgende CWerken in de thuiszorg als verzorgende CWerken in de thuiszorg is een populaire bijbaan voor veel studenten. De meeste studenten werken bij de thuiszorg als ver…
Kinderthuiszorg, goede zorg voor je kind!Kinderthuiszorg, goede zorg voor je kind!Kinderthuiszorg biedt thuiszorg aan zieke kinderen. Als ouder kun je zo verder met het dagelijks leven, terwijl je kind…
GezondheidsvoorlichtingGVO staat voor gezondheidsvoorlichting- en opvoeding. Gezondheidsvoorlichting is een belangrijk onderdeel van de gezondh…
Ziekenverzorgende: IG, AG en opleidingZiekenverzorgende: IG, AG en opleidingZiekenverzorgende of verzorgende, ook wel helpende genoemd. Wie deze opleiding volgt, gaat werken in de zorg: de ouderen…

Somber, slaapproblemen, stress. Wanneer naar de psycholoog?Somber, slaapproblemen, stress. Wanneer naar de psycholoog?Je bent moe, nee, uitgeput... schouders zitten al tijden vast, na het werk plof je op de bank om de volgende dag weer ve…
Ontwikkelingen in de thuiszorg door de jaren heenOntwikkelingen in de thuiszorg door de jaren heenDe thuiszorg heeft een lange historie en kende dan ook in de loop der jaren diverse organisatievormen. Steeds wordt gezo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
  • http://www.carint.nl
  • Wikipedia: woonscholen
  • https://imoz.nl/wp-content/uploads/2017/11/Flyer-GVT-opleiding-2018.pdf
Reactie

Marijke Thierry, 05-09-2016
Ja, Gespecialiseerde GezinsVerzorging kan zeker belangrijk en nuttig zijn. Als GGV-leidinggevende in de jaren tachtig en begin negentig, weet ik daar alles van. Heel jammer dat toen door fusies en schaalvergrotingen, de GGV min of meer is wegbezuinigd.
Dat is althans mijn persoonlijke visie. De opleiding voor gezinsverzorgende duurde destijds twee jaar. Daarna duurde de opleiding voor GGV nog een jaar extra. Beide opleidingen waren in die tijd extern. Een van de dingen die een aspirant-GGV-ster leerde was het samenwerken met andere hulpverleners en hulpverlenende instanties. Een GGV-aanvraag werd enkel gehonoreerd als er ook een hulpverlenende instantie in het gezin aanwezig was, waarmee de gezinszorg kon samenwerken. Reactie infoteur, 18-09-2016
Beste Marijke,

Bedankt voor je waardevolle reactie. Samenwerking met andere hulpverleners is inderdaad een belangrijke voorwaarde. Werken aan doelstellingen met kleine stapjes is ook in deze tijd eigenlijk zo nodig. De GGV-ster zou zoveel goed werk kunnen verrichten. We zijn het samen helemaal eens.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 09-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.