Werken in de thuiszorg als verzorgende C

Werken in de thuiszorg als verzorgende C Werken in de thuiszorg is een populaire bijbaan voor veel studenten. De meeste studenten werken bij de thuiszorg als verzorgende C. Maar wat houdt werken bij de thuiszorg als verzorgende C precies in? Waar moet je aan voldoen? Wat zijn de taken die je moet kunnen uitvoeren? En wat verdien je met een bijbaan in de thuiszorg? Hier vindt u de antwoorden op deze vragen. Werken in de thuiszorg als verzorgende C is een leuke en dankbare manier om geld te verdienen.

Wat is thuiszorg

Thuiszorg is de vorm van verzorging en verpleging die aan huis wordt geleverd. De mensen die thuiszorg krijgen worden over het algemeen cliënten genoemd, zij zijn als het ware klanten die een zorgproduct afnemen. Thuiszorg is een breed begrip en er bestaan meerdere vormen van thuiszorg. De meest bekende vorm is die waarbij verzorging aan huis wordt geleverd door verzorgenden. Thuiszorg wordt vergoed vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Om thuiszorg vergoed te kunnen krijgen heeft de cliënt een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Verzorgende C

Veel werk in de thuizorg wordt gedaan door verzorgenden C, dit is de benaming voor een specifiek type verzorgenden. Verzorgenden C hebben (nog) geen uitgebreide opleiding achter de rug maar wel voldoende ervaring om een aantal handelingen uit te voeren. Dit werk wordt dan ook veel uitgevoerd door studenten die een opleiding volgen die te maken heeft met de zorgsector.

Werken bij de thuiszorg als verzorgende C

Voor het werken bij de thuiszorg als verzorgende C is het vaak een vereiste dat je een zorgstage hebt gelopen of relevante werkervaring hebt. Hoe dit exact is geregeld is afhankelijk van de werkgever. Deze ervaring is nodig omdat je zelfstandig moet kunnen functioneren als verzorgende C in de thuiszorg en daarvoor moet je voldoende bekwaam zijn in en kennis hebben van de handelingen die je daarbij moet verrichten. Om je, naast de ervaring die je al hebt, zo goed mogelijk voor te bereiden op het werk in de thuiszorg zal de instelling waarvoor je werkt je vaak een ochtend laten meelopen met een verzorgende C. Na het meelopen wordt je, afhankelijk van hoe de instelling jouw bekwaamheid inschat, al snel zelfstandig ingezet.

Werken bij de thuiszorg vereist van een verzorgende C dat hij of zij ervan houdt om met mensen om te gaan en om mensen te helpen. Bij dit werk moet een verzorgende C ook mensen helpen met wassen en aankleden en soms assisteren bij het toiletbezoek. Het is dan ook heel belangrijk dat een verzorgende C niet vies is van mensen. Werken in de thuiszorg is werken in de zorgsector en dat is een heel dankbare en waardevolle vorm van werken, maar het is niet voor iedereen weggelegd.

Taken van een verzorgende C in de thuiszorg

Wat moet een verzorgende C precies kunnen? En wat houdt werken in de thuiszorg in? Over het algemeen zul je als verzorgende C in de thuiszorg de volgende taken moeten uitvoeren.
 • helpen bij de algehele lichamelijke verzorging (wassen, douchen, aan- en uitkleden)
 • steunkousen aan- en uittrekken
 • medicijnen aanreiken/ogen druppelen/pufjes geven
 • ondersteuning bieden bij de toiletgang
 • incontinentieverzorging
 • decubituspreventie en -verzorging
 • helpen bij eten en drinken
 • omgaan met transfers en tilliften
 • hand- en spandiensten
 • beperkt huishoudelijke werkzaamheden

Salaris van een verzorgende C in de thuiszorg

Het salaris dat je krijgt als verzorgende C in de thuiszorg is afhankelijk van jouw werkgever en je leeftijd. Dit bedrag ligt meestal zo rond de 12 euro bruto per uur. Dit is inclusief vakantiegeld. In de avonden en in de weekenden wordt vaak een extra toeslag uitbetaald, dit ligt meestal rond de 40%.

De voordelen van werken in de thuiszorg

Veel studenten werken in de thuiszorg als verzorgende C en dat is goed te begrijpen. Wat zijn dan precies de voordelen van werken in de thuiszorg?
 • Werken in de thuiszorg is flexibel. Je kunt overdag, ís avonds en/of in het weekend werken en je kunt zelf aangeven wanneer je beschikbaar bent.
 • Werken in de thuiszorg verdient goed. Het salaris van een verzorgende C in de thuiszorg is, zeker vergeleken met andere bijbanen, zeer goed. Mede door de toeslagen in de avonden en in het weekend kan een verzorgende C met het werken in de thuiszorg snel veel geld verdienen.
 • Werken in de thuiszorg is dankbaar. Dit is eigenlijk het belangrijkste voordeel van werken in de thuiszorg. Je helpt mensen. Werken in de zorg is altijd dankbaar en dat geldt ook voor werken in de thuiszorg.
© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is thuiszorg?Wat is thuiszorg?Thuiszorg of thuisverzorging is de verpleging en verzorging thuis. Patiënten die langdurig in een ziekenhuis of zorginst…
Werken in de thuiszorg: alfahulpWerken in de thuiszorg: alfahulpDe alfahulp (ook alphahulp) verricht huishoudelijk werk bij mensen thuis die minder goed in staat zijn om het volledige…
Ziekenverzorgende: IG, AG en opleidingZiekenverzorgende: IG, AG en opleidingZiekenverzorgende of verzorgende, ook wel helpende genoemd. Wie deze opleiding volgt, gaat werken in de zorg: de ouderen…

Buikvet kwijtraken door vetverbrandende oefeningenBuikvet kwijtraken door vetverbrandende oefeningenThuis vetverbrandende oefeningen doen om buikvet kwijt te raken. Je kunt snel resultaat bereiken door te zorgen voor ext…
Aanpassingen in de badkamer voor gehandicaptenAanpassingen voor mensen met een fysieke handicap zijn belangrijk. Met de juiste aanpassingen kunnen mensen gewoon in hu…
Ikn280 (93 artikelen)
Laatste update: 10-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.