Wat is thuiszorg?
Thuiszorg of thuisverzorging is de verpleging en verzorging thuis. Patiënten die langdurig in een ziekenhuis of zorginstelling verblijven, verliezen vaak hun interesse in de omgeving. Dit brengt psychische klachten met zich mee. Ook voor palliatieve patiënten is het beter en prettiger om thuis verzorgd te worden. Thuiszorg is er dan ook op gericht om mensen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving te kunnen verzorging. Het gaat hier om mensen die langdurig ziek en/of gehandicapt zijn. Thuiszorg wordt vaak vergoed, maar hiervoor is een indicatie nodig. Een eigen bijdrage wordt ook gevraagd.
Thuiszorg of thuisverzorging
Vroeger werd het thuisverzorging genoemd, tegenwoordig is het afgekort naar thuiszorg. Het gaat hier om de verpleging of hulp thuis. Er zijn verschillende typen van thuiszorg, maar ze zijn allemaal bedoeld om de patiënt thuis te verzorgen, te verplegen en te ontlasten.
Waarom kies je hiervoor?
Patiënten die langdurig ziek zijn of in het einde van hun levensfase zijn aanbeland, voelen zich vaak beter in hun eigen omgeving. Langdurig verblijf in een ziekenhuis kan ervoor zorgen dat de belangstelling in de omgeving verloren gaat. Hierdoor ontstaat er eerder depressie, negativiteit en pessimisme. Voor het herstel is dit niet bevorderlijk en bij palliatieve patiënten kan dit zelfs een snellere achteruitgang betekenen. Daarnaast zijn ziekenhuizen erop gericht om alleen patiënten op te neme die dit ook daadwerkelijk nodig hebben. Het beschikbaar aantal bedden is namelijk niet onbeperkt. Wanneer een patiënt niet meer om medische redenen in het ziekenhuis hoeft te verblijven, geniet thuiszorg de voorkeur.
Eerstelijns gezondheidszorg
Thuiszorg valt onder de eerstelijns gezondheidszorg. Dit noemen we ook wel de rechtstreeks toegankelijke hulp. Iedereen die hulp nodig heeft in de zorg, kan deze krijgen. De tweedelijns gezondheidszorg is zorg die alleen wordt toegewezen na doorverwijzing van een arts. Voor de vergoeding is er vaak een verschil tussen deze twee zorglijnen. Zo wordt zorg vanuit de tweedelijns vaker en meer vergoed dan vanuit de eerstelijns. Maar dit is niet altijd even duidelijk. Thuiszorg wordt vaak gedeeltelijk vergoed.
Waaruit bestaat het?
Vroeger bestond thuisverzorging voornamelijk uit de verpleging van de patiënt. De ziekenkamer is bij voorkeur een kamer op de begane grond. Vaak wordt ook een gedeelte van de woonkamer hiervoor gebruikt. De kamer wordt dagelijks schoongemaakt en geventileerd. Het bed bestaat in veel gevallen uit een hospitaal- of ziekenhuisbed. Deze is onder andere via de thuiszorgwinkel verkrijgbaar. Dit bed is in hoogte verstelbaar en is vooral handig voor de verzorging van de patiënt door de zorgverlener. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een steeklaken, dat een hulpmiddel kan zijn bij het draaien van de patiënt. De zorgverlener zal dagelijks de medicijnen toedienen, de lichaamstemperatuur opmeten en de polsslag voelen.
Ook wordt er geholpen bij het eten, douchen en persoonlijke verzorging. Soms moet een wond meerdere malen per dag verzorgd worden. Dit doet de hulpverlener ook. Het wisselen van bijvoorbeeld een stoma hoort daar ook bij. Een andere vorm van thuiszorg is de huishoudelijke hulp en de begeleiding bij zelfstandig wonen. Deze twee vallen onder maatschappelijke ondersteuning, maar kunnen gelijktijdig met thuiszorg geboden worden.
Het is mogelijk om hulp via een thuiszorgbureau in te schakelen. Maar ook een ZZP-er kan ingeschakeld worden. Een thuiszorgorganisatie biedt verschillende manieren van thuiszorg aan. Zij hebben personeel in dienst dat vaak goed gekwalificeerd is. Het dienstenaanbod bestaat vaak uit:
- Terminale zorg, waaronder ook nachtzorg.
- Verpleging en gespecialiseerde verpleging
- Nazorg aan ontslagen ziekenhuispatiënten
- Thuisbegeleiding bij opvoedingsproblemen, psychische problemen, verslaving etc.
- Verzorging: hulp bij het wassen, aankleden, eten etc.
- Begeleiding met zelfzorg en mantelzorg
- Huishoudelijke hulp of ondersteuning
Vergoeding
De thuiszorg wordt met de jaren aangepast, waaronder ook de vergoedingen. Sins de crisis van 2008 wordt er steeds meer bezuinigd op de zorg. Sinds 2015 valt de thuiszorg onder de Zorgverzekeringswet (ZVW). De thuiszorg wordt alleen vergoed wanneer de patiënt een indicatie voor AWBZ-zorg heeft. Deze kan de patiënt, maar ook een familielid aanvragen via het Centrum indicatiestelling zorg. Huishoudelijke hulp en begeleiding vallen onder de wet maatschappelijke ondersteuning. Zorg is via de gemeente aan te vragen. Soms wordt een persoonsgebonden budget verstrekt. Daarmee kan zelf zorg ingekocht worden.
Er zal een eigen bijdrage betaald moeten worden. Deze eigen bijdrage kan sterk verschillen per situatie. Zo spelen onder andere leeftijd, gezinssamenstelling, het jaarinkomen en eigen vermogen. Het is belangrijk om dit vooraf te berekenen, bijvoorbeeld met het rekenprogramma. Bovendien berekent het CAK dit ook nog eens. Deze sturen ook de rekening voor de eigen bijdrage naar de patiënt toe. Het persoonsgebonden budget wordt via de SVB (sociale verzekeringsbank) overgemaakt. Hulpmiddelen worden vaak vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Neem contact op met de zorgverzekeraar, deze kan precies vertellen wat wel en niet vergoed wordt.