Somber, slaapproblemen, stress. Wanneer naar de psycholoog?

Somber, slaapproblemen, stress. Wanneer naar de psycholoog? Je bent moe, nee, uitgeput... schouders zitten al tijden vast, na het werk plof je op de bank om de volgende dag weer veel te vroeg op te staan om naar je betekenisloze werk te vertrekken. En dat elke dag weer. Waarom? Om het huis te kunnen betalen waar de bank in staat waar je die avond weer op neer ploft... Wanneer is genoeg genoeg? Wanneer beslis je dat je er echt zelf niet meer uit gaat komen en dat je hulp nodig hebt. En als je dat eenmaal besloten hebt, hoe pak je het dan aan?

Nare gevoelens

Existentiële crisis, stress, rouw. Iedereen maakt het mee in zijn leven. Soms zijn het vlagen, soms weken achtereen. Maar meestal kan je jezelf op een gegeven moment weer inspireren. Eindelijk maar eens die cursus tekenen gaan doen (wie weet kan je ooit je geld verdienen als illustrator!), een nieuwe auto (je zuur verdiende geld kan ook rollen!), of toch maar eens serieus naar een andere baan uitkijken. En voila, met al deze plannen komt er weer licht aan het eind van de tunnel, je hebt jezelf eruit getrokken. Geen psycholoog nodig.

Een mens kan ook nooit altijd gelukkig zijn. Vragen, nare gebeurtenissen, verdriet en veranderingen horen bij het leven.
Maar hoe lang moet je wachten als je dit soort depressieve of stress gevoelens hebt? Wanneer is het een burnout of depressie en hoe weet je dat het tijd is om een psycholoog te bezoeken?

Op het moment dat de depressieve- of stressgevoelens je dagelijks functioneren gaan beïnvloeden zou er een flinke alarmbel moeten afgaan. Signalen om serieus te nemen zijn bijvoorbeeld:
  • slecht slapen
  • ongezonder leven
  • meer roken en drinken
  • lage weerstand
  • angstgevoelens
  • de neiging jezelf te isoleren van vrienden en familie
  • geen zin meer in leuke uitjes

Te veel mensen gaan soms maanden- of zelfs jarenlang door met deze klachten. Dit maakt het er vaak niet beter op en kan leiden tot een burn-out of een klinische depressie. Het duurt dan alleen maar langer voor de klachten weer overgaan als je dan pas hulp zoekt.

We leven in een consumptiemaatschappij dus waarom niet gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn? Soms zijn er maar een paar sessies nodig om iemand even weer wat handvatten te geven om verder te kunnen.

Waar begin je als je hulp wil?

De eerst aangewezen hulpverlener bij depressieve en stressgerelateerde klachten is de eerstelijnspyscholoog. Je kan de huisarts vragen om adressen maar je kan ook zelf via bijvoorbeeld de website van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen een psycholoog in jouw buurt vinden. Gewoon bellen en een afspraak maken.

Houdt de regie

Wees gerust kritisch bij het zoeken van de juiste therapeut. Het is belangrijk dat het klikt tussen jou en de therapeut. Het is niet gek om meerdere therapeuten te bellen en in ieder geval telefonisch even een klein gesprekje te voeren met de psycholoog. Vraag hoe de procedure in zijn werk gaat, wat je kan verwachten van de therapie, is het groepstherapie of individuele therapie, enzovoorts. Bedenk ook van tevoren of je een voorkeur hebt voor een man of een vrouw en voor een kleine praktijk of een grote, meer zakelijke organisatie zoals PsyQ.

Je zal vervolgens een afspraak krijgen voor een kennismakingsgesprek of gelijk voor een intakegesprek. Bedenk dat iedere psycholoog anders is en als het met de één niet klikt schroom dan niet om naar een ander te gaan.

De confrontatie met jezelf is niet altijd makkelijk en er zullen ongetwijfeld ook wel eens dingen gezegd worden die je liever niet wil horen. Het vertrouwen in de psycholoog is daarom enorm belangrijk en dat laatste zal je ondanks depressieve en verwarde gevoelens nog prima aanvoelen. Als de eerste klik er is geef dit vertrouwen dan de kans om te groeien.

Andere therapievormen

Naast psychologische zorg is er tegenwoordig een keur aan mogelijkheden zoals haptonomie, mindfulness, life coaches enzovoorts. Dit zijn vaak prima hulpmiddelen om de grip op het leven weer terug te krijgen. Let wel op of de aanbieders lid zijn van een beroepsvereniging. Meestal vinden dergelijke meer alternatieve therapieën plaats naast reguliere psychologische hulp of als de reguliere therapie al wat gevorderd is.
© 2011 - 2025 De_onderzoeker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Burnout behandelen: behandeling tegen burnoutBurnout behandelen: behandeling tegen burnoutOnderzoek naar de behandeling tegen burnout wordt (nog steeds) gedomineerd door preventieve hulpprogramma´s tegen burnou…
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Burnout herkennen, wat zijn de eerste burnoutverschijnselen?Burnout herkennen, wat zijn de eerste burnoutverschijnselen?Burnout herkennen is lastig. Veel mensen hebben geen zin om naar het werk te gaan. Ze voelen zich moe en uitgeput. Alles…

Vicodin, de sterke pijnstillerVicodin, de sterke pijnstillerVicodin is een sterke pijnstiller die voorgeschreven wordt om hevige pijnen te stillen. Vicodin bevat de stoffen hydroco…
De gespecialiseerde verzorgende thuiszorg is belangrijkDe gespecialiseerde verzorgende thuiszorg is belangrijkDe gespecialiseerd verzorgende thuiszorg is een verzorgster met een hele specifieke opleiding die gezinnen en alleenstaa…
De_onderzoeker (3 artikelen)
Laatste update: 26-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.