Waarom eten we liever fastfood dan groente of fruit?

Waarom eten we liever fastfood dan groente of fruit? Zo'n twee miljoen Nederlanders eten minstens één keer per week in een snackbar of ander fastfoodrestaurant. Als tussendoortje nemen we liever een hamburger dan een wortel. Waarom kiezen we eerder voor fastfood dan groente of fruit?

Energie is makkelijk

De belangrijkste reden dat we zo van fastfood houden, is dat het veel energie bevat. Energie uit voedsel is de brandstof die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het geeft dan ook een goed gevoel als je je energiebehoefte vervult. Daar komt nog eens bij dat je fastfood heel snel kunt eten. Je hoeft er niet lang op te kauwen, omdat het weinig vezels bevat. Zo krijg je binnen korte tijd veel energie binnen. En dat geeft een extra fijn gevoel.

Hoe komt het dat die hamburgers en frieten zo veel energie bevatten? Die zit vooral in de vetten. De hoeveelheid energie in eten drukken we uit in kilocalorieën aan energie. Zo bevat een gram vet negen kilocalorieën aan energie. Koolhydraten en eiwitten bijna de helft daarvan. Een vette maaltijd bevat dus meer energie dan een vetarme maaltijd. Een portie frieten met een hamburger en cola levert bijvoorbeeld bijna de helft meer calorieën dan een normale portie boerenkoolstamppot met worst.

Vet leren eten

Dat we zo houden van de energie van fastfood is aangeboren, want in de prehistorie aten we zo energierijk mogelijk. Die energie sloeg ons lichaam op voor als er een gebrek aan voedsel was. Maar hoe zit het eigenlijk met de smaak van fastfood? Is onze voorkeur daarvoor ook aangeboren? Het antwoord daarop luidt: nee. Dat we fastfood lekker vinden, is aangeleerd. We zijn geconditioneerd om de smaak te waarderen. De eigenschappen van voedsel worden in de hersenen in verband gebracht met elkaar. Deze combinatie leer je kennen en geeft je een bepaald gevoel. Als je ziek wordt bepaald voedsel kan dat negatief uitpakken. Maar dat gevoel kan ook positief zijn, bijvoorbeeld als het eten je een voldaan gevoel geeft. Zo ga je in het vervolg smaak, geur, uiterlijk en structuur van voedsel associëren met dat gevoel.

Door die koppeling tussen het fijne gevoel en het eten van bijvoorbeeld een hamburger, wil je als je honger hebt weer een hamburger eten. Daarom eten de meeste mensen graag friet en hamburgers. Maar het conditioneren gebeurt ook op andere manieren. Hoe vaker je iets eet, hoe vertrouwder het wordt. Door bepaald voedsel van jongs af aan veel te eten, wen je eraan. Verder speelt de omgeving een belangrijke rol bij het aanleren van voedingskeuze. Als je ziet hoe lekker anderen iets vinden, ga je het zelf ook eerder lekker vinden.

Te weinig groente en fruit

Groente en fruit zijn gezond. Dit weten we allemaal, maar toch eten we het te weinig. Ze leveren de benodigde vitaminen, mineralen en zijn een bron van vezels. Veel mensen vinden het echter knap lastig om dagelijks de aanbevolen hoeveelheid groente te eten. De verklaring hiervoor is dat lekker het eigenlijk altijd wint van gezond. Over het algemeen hebben mensen een voorkeur voor voedingsmiddelen die zoet of hartig, vet en energierijk zijn. Groente is niet vet en bevat weinig energie. We associëren het met niet lekker en denken dat gezond eten niet verzadigt.

Gedrag aanpassen

Velen nemen het zich regelmatig voor: vanaf vandaag neem ik minimaal twee stuks groente per dag. Maar vaak vallen we snel terug in ons oude gedrag. Het is moeilijk om je gedrag te veranderen, omdat veel beslissingen over eten gedachteloos genomen worden. Als we ons gedrag daadwerkelijk willen veranderen, moeten we ons eerst bewust zijn van het eigen gedrag en dat willen aanpakken.
© 2014 - 2025 Arts1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
Wat is fastfoodWat is fastfoodFastfood, bijna iedereen eet het wel eens omdat het bijvoorbeeld lekker is, snel gaat of goedkoop lijkt. De fastfoodkete…
Fastfood centrum Dordrecht: snackbars, broodjeszaken en meerFastfood centrum Dordrecht: snackbars, broodjeszaken en meerZeg je frikandel dan zeg je Dordrecht. Veel mensen weten het niet maar de frikandel en ook de mexicano zijn Dordtse uitv…
Gezond fastfood uit eigen keukenGezond fastfood uit eigen keukenFastfood is in de regel niet gezond, maar wat als je haast hebt en geen tijd om te koken? Snel even langs de snackbar, d…

Tips om minder suiker te gebruikenTips om minder suiker te gebruikenSuiker wordt vaak toegevoegd aan dranken en voedingsmiddelen want een zoete smaak vindt bijna iedereen lekker. Vooral in…
E621 of ve-tsin: gevaarlijke of gezonde smaakversterker?E621 is een populaire smaakversterker. De stof komt in veel voedsel voor onder verschillende namen, zoals bijvoorbeeld v…
Bronnen en referenties
Arts1984 (47 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.