Hoe gezond is geitenkaas?

Hoe gezond is geitenkaas? Sinds begin 21ste eeuw hebben we geitenkaas pas echt ontdekt. Natuurlijk wordt geitenkaas al langer gemaakt, maar een definitieve plaats naast de kaas van koeien is lang uitgebleven. Inmiddels vinden we ook in de supermarkt verse of voorverpakte geitenkaas. Uiteraard nog niet in zo’n grote diversiteit als kaas van koeien. Een van de redenen dat geitenkaas het steeds beter doet op de consumentenmarkt is dat het beter voor je zou zijn dan kaas van koeien. Dus is de meest logische vraag of geitenkaas nu ook echt zo gezond is?

De (gezonde) geitenbasis

Zoals de koe voor het maken van kaas gemolken wordt, gaat dit niet anders bij de geit als we daar kaas van willen. De geit wordt gemolken en het proces van kaasmaken begint direct. Geitenkaas is witter dan kaas van de koe. Dit heeft te maken met het caroteen in de voeding dat geiten om kunnen zetten naar het kleurloze vitamine A.

Voor en vermindering van je cholesterol hoef je niet van kaas van koeien over te stappen naar kaas van geiten. Geitenkaas bevat ook verzadigd vet en verzadigd vet verhoogt nu eenmaal het cholesterol. Het is wel zo dat geitenkaas iets lichter verteerbaar is. Er zitten wat minder vetbolletjes in geitenkaas en de substantie komt iets dichter bij moedermelk. Ben je lactose-intolerant dan is geitenkaas ook geen oplossing, want ook in geitenkaas zit lactose.

Bron: Pixel Sepp, PixabayBron: Pixel Sepp, Pixabay

Vitaminen en mineralen

Vitaminen

Qua vitaminen doen koemelkkaas en geitenkaas niet echt veel voor elkaar onder. Ze bevatten:
  • Vitamine A
  • Vitamine B1, B2, B6, B11, B12
  • Vitamine D

Het verschil tussen de kaassoorten zit hem niet echt in de vitamine, maar wel in de zogenaamde reststoffen die we in het product terugvinden. Reststoffen belasten onze darmen en kunnen tot slijmvorming leiden. Deze reststoffen zijn beduidend lager bij geitenkaas, dan bij de kaas van de koe. Dat maakt ook dat je zonder problemen dagelijks geitenkaas kunt eten, wat je eigenlijk met kaas van de koe beter niet kunt doen. Het lichaam heeft nogal wat ‘op te ruimen’ aan reststoffen.

Mineralen

Geitenkaas bevat ook veel mineralen, te weten:
  • Calcium*: belangrijk voor je bottenstelsel, zo’n 1000mg per dag. Afhankelijk van de geitenkaas krijg je veel (harde kaas), iets minder (halfzachte kaas) of weinig (zachte kaas) calcium binnen.
  • Kalium: belangrijk voor de bloeddruk, maar ook voor je stofwisseling. Je hebt op dagbasis zo’n 3300 mg nodig en uit geitenkaas haal je weer afhankelijk van hard, halfzacht of zacht, veel of weinig (zie ook calcium) kalium. Feta geitenkaas bevat bijvoorbeeld heel veel kalium.
  • Fosfor: goed voor de botten en tanden (samen met calcium) en heeft invloed op de energiestofwisseling. Je hebt zo’n 600 mg per dag nodig. Geitenkaas kan een substantiële bijdrage leveren, circa de helft van wat je per dag nodig hebt.
  • Magnesium: belangrijk voor de botopbouw, spieren en zenuwbanen. Je hebt zo’n 350 mg per dag nodig en geitenkaas levert er zo’n 15 mg van. Niet erg veel dus en andere bronnen, bij voorkeur biologische producten, moeten dit dus aanvullen.
  • Natrium: belangrijk om de bloeddruk op niveau te houden. Je hebt als mens zo’n 1,5 gram per dag nodig en geitenkaas levert 400 mg. Feta geitenkaas zelfs meer dan het dubbele, bijna 1100 mg.

* Kaas van koeien bevat iets meer calcium dan geitenkaas.

Is geitenkaas beter dan kaas van de koe?

Het wordt nogal een gezegd “geitenkaas is gezonder dan kaas van de koe”, maar is dat ook wel zo? Dit is maar deels waar en zit hem in de vergelijking met de volle kaas van de koe. Als je de volle kaas afzet tegen de kaas van de geit, dan kan je zeggen dat geitenkaas zeker gezonder is. Echter, bij de kaas van de koe heb je ook varianten van 20+ en 30+. Deze zijn qua verzadigde vetten weer iets beter dan de geitenkaas. Het spreekt voor zich dat als je de 20+ geitenkaas neemt, deze weer beter is. Alleen is de 20+ geitenkaas niet overal even goed verkrijgbaar. Qua cholesterol zitten ze, zoals eerder aangehaald, dus ook gelijk niveau. Alleen is het wel iets lichter verteerbaar en dat maakt dat geitenkaas wel opgenomen wordt in een zogenaamd bewust eetpatroon.

Bron: PIX1861, PixabayBron: PIX1861, Pixabay

Smaken

Over smaak valt niet te twisten. Sommige mensen prefereren de kaas van de koe en anderen de wat lichtere geitenkaas (ook in verwerking door het lichaam). De geitenkaas is ook prima te combineren met vlees en vis en verschillende soorten groenten. Bovendien is geitenkaas ook lekker op de boterham met een beetje mosterd of een tomaatje en bieslook of verwerk geitenkaas in een frisse (zomer)salade, al dan niet met wat fruit. Als strooikaas heeft geitenkaas voor de meeste mensen net iets minder smaak en daar wordt nagenoeg altijd kaas van de koe voor gebruikt, veelal Italiaanse en soms (extra) belegen kaas van de koe.

Tot slot

De kaas van de geit is zeker niet slecht, maar dat geldt ook voor kaas van de koe. Het verschil is dat geitenkaas wel in een dagelijks verantwoord voedingspatroon past en kaas van de koe niet. Tenminste als we de vergelijking met de volvette producten maken. De reststoffen vergen te veel qua verwerking door het lichaam, om voor dagelijkse consumptie verantwoord te laten zijn. Geitenkaas is licht verteerbaar en dat maakt het mede daarom ook uitermate geschikt om op een broodje als lunch te consumeren. Overigens passen de magere versies van de kaas van de koe (20+ en 30+) wel in een gezond dagelijks eetpatroon. Echter, voor alles geldt … eet met mate en dus ook alle kaassoorten.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is geitenkaas gezond?Is geitenkaas gezond?Heerlijk, een blokje geitenkaas. Maar is het wel zo goed voor de gezondheid? Wat zijn de gezondheidsverschillen tussen z…

Babymelk op basis van geitenmelk: Nannycare, Kabrita, BiobimBabymelk op basis van geitenmelk: Nannycare, Kabrita, BiobimBen je van plan om over te stappen van babymelk op basis van koemelk naar babymelk op basis van geitenmelk? Geitenmelk i…
Hoe gezond is de courgette?Hoe gezond is de courgette?Courgette is een populaire groente en veelzijdig in gebruik. Het is familie van de komkommer en augurk, maar ook van de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PDPhotos, Pixabay
  • http://jouwlijflijn.nl/geitenkaas-feiten-en-fabels/
  • http://www.ishetgezond.nl/index.php/overig/is-geitenkaas-gezond
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/aandoeningen/is-geitenkaas-beter-voor-mijn-cholesterol-dan-gewone-kaas-.aspx
  • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/13/Lekker-Eten/article/detail/818544/2009/04/14/Is-geitenkaas-echt-gezonder.dhtml
  • http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/?q=geitenkaas
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/mineralen.aspx
  • Afbeelding bron 1: Pixel Sepp, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PIX1861, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.