Nederlanders eten in hun leven 522 dieren per persoon op

Nederlanders eten gedurende hun leven 522 dieren per persoon op. Dat meldt de Nederlandse Vegetariërsbond. “Op dierendag vertroetelen we onze hond of kat, maar we eten gedurende ons leven ook per persoon 522 dieren die over het algemeen een zeer miserabel leven hebben geleid. Daar zit iets heel tegenstrijdigs in!”, zegt Floris de Graad, directeur Nederlandse Vegetariërsbond. Nederlanders eten gedurende hun leven 522 dieren per persoon op. Dat meldt de Nederlandse Vegetariërsbond. “Op dierendag vertroetelen we onze hond of kat, maar we eten gedurende ons leven ook per persoon 522 dieren die over het algemeen een zeer miserabel leven hebben geleid. Daar zit iets heel tegenstrijdigs in!”, zegt Floris de Graad, directeur Nederlandse Vegetariërsbond.

De bond rekende meer gespecificeerd uit een Nederlander in zijn of haar leven de volgende hoeveelheden dieren verorberd: 3 runderen, 2,5 lammeren, 27 varkens en 490 kippen.

De grote hoeveelheid vlees die wij consumeren heeft een zwaar nadelig effect op vele fronten. Het belast het milieu door afval, uitstoot en energieverspilling. Mogelijkheden om de mondiale voedselproblematiek aan te kunnen pakken, bijvoorbeeld door de grondstoffen voor vleesproductie in te zetten voor alternatieve voedselproductie, gaan verloren. In dit artikel worden enkele van deze perspectieven op het eten van vlees nader besproken aan de hand van cijfers en verhoudingen. Produceren van vlees:
  • is voedselverspilling
  • leidt tot milieuvervuiling
  • is energieverspilling
  • kost levens

Vleesproductie is voedselverspilling

Om de mondiale veestapel van voedsel te voorzien, heeft men per jaar 735 miljard kilo graan nodig. Per wereldburger is er 0,2 hectare landbouwgrond beschikbaar; voor de voeding van iedere Nederlander is er in binnen- en buitenland 1,20 hectare land in gebruik. Dat is 6 maal zoveel. In Nederland is ongeveer 1,3 miljoen hectare in gebruik. Ter verduidelijking, dat is alleen voor de productie van gras en maïs voor het rundvee. Daarnaast gebruikt Nederland ook een gelijke hoeveelheid grond in (ontwikkelings-)landen als Thailand (voor cassave), Maleisië, Brazilië (voor soja) en Argentinië voor de productie van veevoer. Voor de geïmporteerde mengvoeders is in andere landen 5,4 miljoen hectare in gebruik. De grondstoffen voor het kippen- en varkensvoer worden voor ca. 75% uit het buitenland gehaald. Ongeveer één derde daarvan is afkomstig uit derdewereldlanden.

Wat nu als de grondstoffen voor het veevoer worden gebruikt om voedsel voor de mens te maken? De enorme hoeveelheid graan kan worden gebruikt voor brood, pap en andere producten waarmee men een (groot) deel van de mondiale voedselproblematiek zou kunnen aanpakken. Nu worden grote hoeveelheden kostbare grondstoffen voor voedsel aangewend om uiteindelijk een kleine hoeveelheid vlees te produceren.

Vleesproductie is milieuvervuiling

Wat veel mensen denken, is dat het verkeer de grootste vervuiler is. De zure regen ontstaat door de uitlaatgassen van onder andere auto’s. Niets is minder waar: de grootste bron van deze vorm van vervuiling, de zure regen die bossen en heide ernstig aantast, is de veehouderij (61%). Pas daarna komt het verkeer (18%). In 1997 produceerde de Nederlandse veestapel 77.093 miljoen kilo mest. Daar kun je een groot deel van de Randstad mee onder laten lopen. Een stof die vrij komt uit mest is ammoniak (NH3). Dat kennen we wel van het schilderen: de stof die ontvet, met een penetrante geur. Deze ammoniak is zeer belastend voor het milieu en draagt sterk bij aan de zure regen. De eerder genoemde hoeveelheid mest die in 1997 is geproduceerd door de veestapel, leverde eveneens 140 miljoen kilo ammoniak op.

Dan is er ook water nodig om het vlees te produceren. De dieren moesten immers drinken. Omgerekend is voor één pond vlees ruim 11.000 liter water nodig. Met het water dat verbruikt wordt voor de Nederlandse rundvleesconsumptie, kan men een derde van de hele wereldbevolking een jaar lang van drinkwater voorzien. Een andere verhouding is, dat men met het benodigde water voor de voedselvoorziening van één maand van een vleeseter, men een niet-vleeseter bijna een jaar lang van voedsel kan voorzien.

Vleesproductie is energieverspilling

De productie en consumptie van vlees is de belangrijkste bijdrage (18%) aan de opwarming van de aarde (broeikaseffect). Wanneer alle Nederlanders zouden besluiten 3 dagen per week geen vlees te eten, zou dat de hoeveelheid broeikasgassen in ons land evenveel reduceren als wanneer 3 miljoen auto’s van de Nederlandse wegen gehaald zouden worden. Bij de omzetting van plantaardig in dierlijk eiwit gaan ook nog eens veel voedingsstoffen verloren. Met 4 kilo plantaardig eiwit (veevoer) produceer je gemiddeld slechts 1 kilo dierlijk eiwit.

Gemiddeld kost de productie van 1 kilo vlees(waren) 14,7 x meer energie dan de productie van een kilo plantaardige voeding. Om een kilo kalfsvlees te produceren heb je 100 keer zoveel energie nodig als om een kilo aardappels te produceren. Een normale akker met grasland "produceert" ongeveer 330 kilo vlees. Hetzelfde stukje grond kan ook 40.000 kilo aardappelen produceren. In 1994 voerde Nederland 40% van de eigen graanconsumptie op aan het vee; dat is genoeg voor 44 broden per jaar per Nederlander.

Vleesproductie kost levens

De vleesproductie in Nederland kost jaarlijks minstens 450 tot 500 miljoen dieren het leven. Per jaar eet de Nederlandse consument gemiddeld 88 kilo vlees, waarvan overigens bijna de helft niet eens wordt opgegeten! Naast het eten van vlees, drinkt deze zelfde consument jaarlijks gemiddeld 45 liter halfvolle melk en eet hij 178 eieren. Om in deze behoefte te voorzien gaan vele dierenlevens verloren. In Nederland zijn er een klein miljoen mensen die geen vlees eten. Deze groep bespaart op jaarbasis het leven van circa 6 miljoen dieren.

Gezondheid

Naast alle belasting op onder meer het milieu, is het eten van veel vlees ook niet goed voor het menselijk lichaam. Een veel gehoord argument voor het eten van vlees, is dat het nodig is voor een gebalanceerde voeding. Het eten van vlees en overigens ook van zuivel is helemaal niet essentieel. Als je er dagelijks veel van eet is het zelfs niet goed. Een Amerikaanse universiteit heeft onderzocht dat consumptie van dierlijk eiwit de kans op lymphe-kanker verhoogt. Het eten van tomaten, broccoli en andere groenten hebben juist een tegenovergesteld effect. Daarbij gaat het bereiden van vlees voor de maaltijd vergezeld met vetten (bijvoorbeeld (braad)boter). Vlees wordt dan ook weer geconsumeerd met een jus, wat ook niet bijdraagt aan de gezondheid.

Conclusie

Als iedereen wat minder vlees zou eten, dan zou dat op vele fronten een positief effect hebben. Ook al is het maar één dag per week geen vlees eten, dan heeft dit al effect. Kies eens vaker voor een alternatief uit de groentewinkel. Dat is beter voor het milieu en zeker voor de gezondheid. Ook zijn er alternatieven op basis van soja of zuivel, maar om die te produceren zijn bovenstaande punten evenzogoed in bepaalde mate van toepassing!

Weetjes

  • Voor 1 kilo dierlijk eiwit is zo'n 5 kilo plantaardig eiwit nodig. Zodoende wordt gigantisch veel voedsel verspild aan veevoer
  • 42% van de Nederlanders eet elke dag vlees en 81% minstens 5 dagen per week.
  • "Een vegetariër in een SUV is milieuvriendelijker dan een vleeseter op de fiets"
  • Een vegetarisch menu bespaart dagelijks 5,7% energie
  • Nederlandse vlees wordt veel geëxporteerd: 70% maar liefst van de Nederlandse vleesproductie gaat naar het buitenland. Ongeveer 96 miljoen mensen voornamelijk binnen Europa eten jaarlijks Nederlands vlees.
  • Elke dag sterven er op de wereld 20.000 kinderen aan ondervoeding. Er is voldoende voedsel op de wereld om ook deze kinderen te voeden. Als mensen in het rijke westen minder vlees zouden eten en als mensen in de Derde Wereld zelf het plantaardige voedsel dat in hun land wordt verbouwd eerlijk zouden verdelen, kan er structureel worden gewerkt aan ondervoeding.
© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitleg over verschillende groepen vegetariërsVegetariërs zijn mensen die geen vlees eten. Vegetariërs kun je onderverdelen in meerdere groepen. In dit verslag zal ik…
Verschillende soorten vegetariërsVeel mensen denken aan vegetariërs als een homogene groep die gewoon geen vlees eet. Maar niets ligt verder van de waarh…
Redenen om vegetariër te wordenRedenen om vegetariër te wordenDe hedendaagse wereld wordt geteisterd met plagen en kwaaltjes: Milieuproblematiek, voedseltekort, watertekort, het broe…
Vegetarisch eten als je thuis de enige vegetariër bentVegetarisch eten als je thuis de enige vegetariër bentAls je thuis de enige vegetariër bent of als je als enige thuis vegetariër wilt worden, kunnen je huisgenoten het lastig…

Fabels en feiten over voedingFabels en feiten over voedingEr zijn maar weinig onderwerpen die de laatste decennia meer aandacht krijgen dan onze voeding. Nieuwe, veelbelovende di…
Boter versus margarineBoter versus margarineIn de volksmond lijken boter en margarine, en zelfs ook halvarine, eenzelfde product te zijn. Je smeert het op je brood…
Bronnen en referenties
  • Telegraaf
  • Wakker dier
  • Vlees.us
Solnah (99 artikelen)
Laatste update: 06-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.