Fabels en feiten over voeding

Fabels en feiten over voeding Er zijn maar weinig onderwerpen die de laatste decennia meer aandacht krijgen dan onze voeding. Nieuwe, veelbelovende diëten volgen elkaar in rap tempo op en de ene trend is nog niet verdwenen voor de volgende zich alweer aandient. Het is tijd om kennis te maken met een aantal veelgehoorde feiten en fabels over voeding.

Feit: vitamines kunnen zeer gevoelig reageren op omgevingsfactoren zoals licht, water, lucht en temperatuur.

Van bijvoorbeeld vitamine C en Foliumzuur zal niks overblijven in een vochtige, warme, lichte omgeving. Bewaar je groente, fruit en voedingsupplementen daarom op een droge, koele en donkere plaats.

Fabel: van vet kun je beter zo min mogelijk binnen krijgen.

Niet alleen bestaan er vitamines die alleen in vet oplossen, zoals vitamine A, D en E, ook is vet een belangrijke bouwstof voor je lichaam. Niet schrappen dus, die vetten!

Fabel: van koolhydraten kom je aan.

In een gezond voedingspatroon bestaat minimaal 40% van de dagelijkse energieinname uit koolhydraten. Er is zelfs geen maximum! Je komt alleen aan wanneer je meer energie tot je neemt dan je verbruikt. Wel doe je er goed aan om te letten op de verschillende soorten koolhydraten. Snelle suikers kun je beter mijden en in plaats daarvan kun je meer zetmeel (langzame suikers) tot je nemen. Ook is het goed om te ontbijten met koolhydraten. Je hersenen zijn niet in staat om vetten of eiwitten te gebruiken als brandstof, dus koolhydraten zijn een vereiste voor een goede concentratie.

Feit: teveel eiwit is schadelijk voor je lichaam.

Hoewel populaire diëten, zoals bijvoorbeeld het dr. Frank dieet, je anders willen doen geloven, is teveel eiwit wel degelijk schadelijk voor je lijf. Het is voornamelijk belastend voor je nieren, maar ook de zuurtegraad van je bloed verhoogt en er vindt een groter verlies van mineralen zoals ijzer, magnesium, zink en calcium plaats.

Fabel: vitamines in voedingsupplementen zijn net zo goed voor je als vitamines in fruit en groente.

Degenen onder ons die geen liefhebbers zijn van fruit of groente zouden vast graag willen geloven dat dit waar is. Helaas, vitamines in een pil worden door ons lichaam in veel mindere mate opgenomen dan vitamines uit groente en fruit.

Feit: wanneer je dorst krijgt ben je al te laat met drinken.

Probeer daarom de hele dag door kleine beetjes water tot je te nemen. Een goede dagelijkse hoeveelheid vocht komt neer op 1,5 tot 2 liter. Voor erg actieve mensen is dit meer.

Feit: er bestaan drankjes die de weerstand kunnen ondersteunen.

Toegegeven: het merendeel van de zogenaamde 'health drinks' in de supermarkt zal weinig tot niets voor je lichaam doen. Van Yakult, Activia en Vifit is echter bewezen dat ze voor sommige mensen wel degelijk kunnen werken. Of je er minder snel ziek van wordt is nog maar de vraag, maar je stoelgang zou er wel eens flink op vooruit kunnen gaan.

Fabel: een teveel aan vitamines bestaat niet.

Een overdosis aan sommige vitamines kan nare gevolgen hebben. Het is daarom wijs om altijd de richtlijnen van de verpakking aan te houden wanneer je voedingsupplementen slikt. Zwangere vrouwen moeten extra goed opletten. Voor hen kan een teveel aan vitamine A namelijk zorgen voor een aangeboren afwijking bij hun baby.
© 2011 - 2023 Jacksparrow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen voor koolhydratenBronnen voor koolhydratenKoolhydraten zijn belangrijk in onze voeding, dus ze moeten voor 55-60% deel uitmaken van onze dagelijkse hoeveelheid vo…
Brood dikmakend?Brood dikmakend?"Je moet geen brood eten als je wilt afvallen". Brood zou een dikmaker zijn. Maar is dat werkelijk zo? En waar komt deze…
Het kyalin-dieetWie wil afslanken of vermageren kan talrijke diëten volgen, elk met hun specifieke kenmerken en werkwijzen. Een van deze…
Voor- en tegenstanders over voedingssupplementenVoor- en tegenstanders over voedingssupplementenVitamines en mineralen zijn van levensbelang. Vitaminen en mineralen zitten in onze voeding, maar de meningen verschille…

De oorzaken van overgewichtDe oorzaken van overgewichtNaar schatting lijdt ongeveer 12% van de volwassenen in Nederland aan obesitas. Er is sprak van obesitas bij een BMI van…
Nederlanders eten in hun leven 522 dieren per persoon opNederlanders eten gedurende hun leven 522 dieren per persoon op. Dat meldt de Nederlandse Vegetariërsbond. “Op dierendag…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.voedingsabc.nl
  • De natuurlijke sportapotheek - Dr. Jörg Zittlau en Dieter Trzolek
  • Sportvoeding voor betere prestaties - Anita Bean
Jacksparrow (6 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.