Honing als geneesmiddel

Honing als geneesmiddel Iedereen weet natuurlijk wel wat honing is. Meestal gebruik je het voor op de boterham en soms ook wel voor in de thee. Maar wist je eigenlijk dat honing al duizenden jaren geleden vooral gebruikt werd om mensen met kwetsuren te genezen? Honing kan namelijk heel goed als antisepticum en antibioticum dienen en daar werd het dan ook voor gebruikt tijdens het oorlogvoeren. Lees verder…

Honing als wondermiddel

Er bestaan geschriften van ver voor de jaartelling over het gebruik en de toepassing van honing als een genezend middel. En dan praten we ongeveer over 2500 jaar voor Christus. Er werden in die tijd heel veel ‘recepten’ voor het gebruik van honing vastgelegd op papyrussen die tot heden toe bewaard zijn gebleven. Daarom ook weten we dit zo goed. Ze werden toegepast door volkeren als de Babyloniërs, Egyptenaren, Grieken en Romeinen.

Honing werd in die tijd echt overal voor gebruikt. Vooral ook op het slagveld. Toen al, wist men dat honing wonden vrijmaakt van bacteriën en ook laat genezen. Het was een middeltje dat op vele manieren toepasbaar was. Pure honing op wonden (ook brandwonden), maar ook vermengt met water, azijn of citroensap dat werd gebruikt om het bacterieel evenwicht van het lichaam te herstellen. Het werd dus voor uiterlijke kwetsuren gebruikt maar evengoed voor innerlijke kwalen. Honing was en is gewoon een middel dat in alle omstandigheden toegepast kan worden. Een soort van allesomvattend en altijd werkend middel. Het wordt wel eens vergeleken met aspirine, maar honing doet veel meer dan een aspirine.

Zo kan honing bijvoorbeeld worden aangewend bij koorts: d.m.v. een mengsel van honing met water, maar ook bij hoest: als gorgeldrank, bij de behandeling van abcessen of tumoren, spierkrampen, verkoudheid, bedplassen, slapeloosheid en noem maar op.

Overigens is zo’n heel oud recept ook wel eens uitgetest. Onderzoekers wilden de antiseptische werking proberen uit te testen en maakten volgens het recept een zalf die was samengesteld uit 1 deel honing en 2 delen vet. En wat zagen ze gebeuren? Ze merkten dat de bacteriën die in wond zaten verdwenen. Maar nog waren ze niet geheel overtuigd dus voegden ze zelf nieuwe bacteriën toe aan de wond, maar ook deze bacteriën verdwenen door de zalf. Het resultaat was duidelijk: Honing helpt wonden te steriliseren waardoor genezing veel sneller kan plaatsvinden.

Zo kan honing ook heel goed zijn werk doen bij diarree. Het remt de groei van ziekteverwekkers als salmonella, escherichia coli en choleravirussen. Dit is ontdekt door Afrikaanse wetenschappers. Daarom ook zou het juist een heel goed middel zijn voor gebruik in ontwikkelingslanden omdat daar juist mensen vaak overlijden ten gevolge van diarree.

Een recent onderzoek

In de medische wereld worden natuurproducten meestal niet serieus genomen. Uw arts zal niet tegen u zeggen: ‘Smeer de wond 3xdaags in met wat honing’. Maar het is wél zo. Ook wetenschappelijk is dit bewezen, en wel door microbioloog Paul Kwakman die op deze studie gepromoveerd is.

Honing is gezond, maar er zijn enkele kanttekeningen!

Ondanks dat honing puur natuur is, is het toch beter om kinderen onder het jaar (baby’s) geen honing te geven. Ook direct in de natuur komen wel eens dingen voor waartegen kleine kinderen nog geen weerstand hebben opgebouwd en dat zijn bijvoorbeeld bepaalde bacteriën die het gif botuline aanmaken. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor aardbeien. De mens bouwt daar op den duur vanzelf weerstand tegen op maar die hele kleine mensjes hebben dat dus nog niet.

Verder is het gedrag van de mens hierbij heel belangrijk. In dit geval het gedrag van de imker die zijn bijenvolkeren wil beschermen tegen varroamijten. Het kan zijn dat de imker hiervoor chemische gifstoffen gebruikt en wanneer dit het geval is dan komen deze gifstoffen dus ook in de honing terecht. Koop daarom alleen producten bij een imker die de varroamijten bestrijdt met tijmolieproducten en organische zuren als: melkzuur, mierenzuur en oxaalzuur. Deze zijn namelijk wel veilig.

Samen sterk: Honing en kaneel.

Soms zijn er voedingsmiddelen die, wanneer deze gecombineerd worden, elkaar kunnen versterken. Een voorbeeld daarvan is honing samen met kaneel. Ook kaneel bevat genezende eigenschappen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten honingWist je dat er wel meer als tien soorten honing bestaan? Ben je ook benieuwd welke jij het lekkerst vindt? Dan wordt het…
Honing, een natuurproduct en natuurlijke zoetmakerHoning, een natuurproduct en natuurlijke zoetmakerHoning is de eerste zoetstof die mensen vroeger bij het bereiden van gerechten gebruikten. Heel lang is dit de enige zoe…
Natuurlijk mooi met HoningNatuurlijk mooi met HoningHoning is een veelzijdig product: je kan het als zoetmiddel gebruiken, het heeft een licht antisceptische werking en bev…
Vijf recepten voor het maken van een gezichtsmasker!Elke week een gezichtsmasker is goed voor een mooie egale huid. Er zijn veel verschillende masker te koop in de winkel,…

Slankbrood zin of onzin?Slankbrood zin of onzin?Eet je slank met slankbrood! Het klinkt als een wonderbrood om af te vallen. Volgens de fabrikanten van slankbrood vermi…
Genetische modificatie: wat eet ik eigenlijk?Genetische modificatie: wat eet ik eigenlijk?In het dagelijks leven denken slechts weinig mensen aan genetische modificatie. Bij deze gentech worden de eigenschappen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.natuurlijk-welzijn.org/artikel/Honing130.html
  • http://www.bewustleven.info/Kaneel.html
Reactie

Sjef Hendriksen, 29-05-2017
Ik heb op mijn hoofd schaafwonden. Welk merk honing kan ik het beste gebruiken? Reactie infoteur, 04-06-2017
Ik schrijf artikelen en ben geen natuurarts uiteraard. Maar… ik zou sowieso nooit voor een 'merk' gaan, maar altijd naar een echte Imker. Gelukkig zijn er in mijn eigen omgeving meerdere…

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 14-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.