Genetische modificatie: wat eet ik eigenlijk?

Genetische modificatie: wat eet ik eigenlijk? In het dagelijks leven denken slechts weinig mensen aan genetische modificatie. Bij deze gentech worden de eigenschappen van een soort aangepast, met opvallende gevolgen. In Nederland en België ligt nog niet veel genetisch gemodificeerd voedsel in de schappen van de supermarkt, maar het is wel verkrijgbaar. Mais en soja is al wel gemodificeerd te vinden. Daarbij zijn er enkele opvallende genetisch gemodificeerde gewassen te vinden. Er geld een strenge regelgeving in heel Europa. Wel eens achterop een pakje margarine gekeken? Of tussen de ingrediënten van een kant-en-klaar pizza? De kans is groot dat er ‘gemodificeerd zetmeel’ opstaat. Dit is echter niet genetisch gemodificeerd. Wel eens die geelgekleurde rijst geprobeerd, zonder kleurstoffen? Deze ‘golden rice’ is wél genetisch gemodificeerd. Ook paarse tomaten zijn genetisch gemodificeerd. Appels met rood vruchtvlees bestonden al in het wild, maar zijn door genetische modificatie nu ook smakelijk.

Gemodificeerd zetmeel

Hierin zit een groot misverstand. Veel mensen die ‘gemodificeerd zetmeel’ op een verpakking zien staan, gaan er direct vanuit dat dit slaat op genetische modificatie. Dit is echter niet het geval. Het zetmeel is chemisch gemodificeerd om het beter te laten binden. Er zijn dus enkel wat stoffen toegevoegd, maar er is niets verandert aan de genen. Problemen met biodiversiteit en andere gevaren van genetische modificatie treden hierbij dus niet op.

Mais en soja

Mais en soja worden regelmatig genetisch gemodificeerd. In de supermarkt zijn dan ook veel producten te vinden op basis van genetisch gemodificeerde gewassen. Mais en soja worden doorgaans gemodificeerd om ze resistent te maken tegen vraat door insecten. Gewassen die genetisch gemodificeerd zijn tegen insectenvraat zijn bijna altijd Bt-gewassen. Deze hebben een gen van een bacterie die insecten aantast. Gemodificeerd soja kan onder andere gevonden worden in chocoladepasta, koekjes en sauzen. Gemodificeerd mais kan zitten in blikken mais, maar ook in kant-en-klaar maaltijden.

Golden rice

Golden rice (gouden rijst) is geelgekleurde rijst die door gentech extra vitaminen bevat. Golden rice is in heel Europa niet toegestaan. Het is dus niet te vinden in Nederland en België. Geelgekleurde rijst is wel veel te koop. Dit is gewone rijst, gekleurd met kurkuma, ook bekend als geelwortel of koenjit. In de toekomst is het mogelijk dat de genetisch gemodificeerde golden rice ook in Europa verkrijgbaar wordt, maar tot die tijd is het nog geen onderdeel van de Nederlandse of Belgische maaltijd. Zo nu en dan worden wel partijen golden rice gevonden in Europa, maar dit verschijnt niet zomaar op je bord. In het buitenland is golden rice al wel een belangrijk product. Op vakantie kun je het dus zomaar tegen komen.
Rijst met kurkuma is niet genetisch gemodificeerd / Bron: Chris2k, RgbstockRijst met kurkuma is niet genetisch gemodificeerd / Bron: Chris2k, Rgbstock

Opvallend genetisch gemodificeerd voedsel

Aan het meeste genetisch gemodificeerde voedsel is niet veel te zien. Het heeft misschien een interessante merknaam, maar verder verschilt het op het oog niet veel van het originele product. De modificatie zit hierbij in het verhogen van productie, de kwaliteit of het bestrijden van insecten. Sommige soorten worden echter genetisch gemodificeerd en zijn direct opvallend. Een eigenschap is gelinkt aan een andere eigenschap, bijvoorbeeld kleur aan een vitamine. Door de vitamine over te brengen, wordt ook de kleur overgebracht. Een paar voorbeelden van opvallend genetisch gemodificeerd voedsel:

Paarse tomaat

Deze vrucht ziet er in eerste instantie vreemd uit. Het is een tomaat met de kleur van een aubergine. De paarse tomaat bevat extra antioxidanten. Deze zorgen voor een betere stofwisseling en kunnen hartproblemen, trombose en bepaalde kankers tegengaan, hoewel hier nog veel onderzoek naar wordt gedaan. De kleur van de tomaat was niet het doel van de modificatie, maar is wel het meest opvallende. Hij is ontstaan door de genen van een leeuwenbekje toe te voegen.

Appels met rood vruchtvlees

Er bestaan al lang appels met rood vruchtvlees. Dit zijn de wilde appels, die er misschien wel leuk uitzien maar absoluut niet lekker smaken. Genetisch gemodificeerde appels met rood vruchtvlees zijn gezonder dan gewone appels. Daarbij kunnen ze zonder problemen voor langere tijd worden bewaard. Behalve dat de appel er mooi uitziet, bevat hij veel antioxidanten. Daarbij is hij tegen veel ziekten resistent.

Genetisch gemodificeerde vis

Er zijn verschillende experimenten gaande om vis genetisch te modificeren. Op deze manier kan vis tot drie keer sneller groeien als normaal. De vissen zijn al te modificeren, maar het is nog niet toegestaan op grote schaal. Dit omdat er in de gehouden visteelt regelmatig vissen ontsnappen. Genetisch gemodificeerde vissen hebben daarbij een groot voordeel ten opzichte van normale vissen. Bij ontsnappingen wordt de concurrentiepositie verschoven en kan een ecologische ramp optreden. Over de gevaren van genetisch gemodificeerde vis eten voor mensen is ook nog niets bekend.

Hoe weet ik of ik genetisch gemanipuleerd voedsel eet?

Sommige mensen hebben ethische bezwaren tegen het eten van genetisch gemodificeerd voedsel, sommige vinden het idee om gemanipuleerd voedsel te eten gewoon niet prettig. Maar hoe weet je nu welk eten gemodificeerd is?

Etiket

In Nederland moet op iedere verpakking met tenminste 0.9% genetisch gemodificeerde ingrediënten aangegeven zijn dat het op genetisch aangepaste producten gaat. Dit is te herkennen aan de tekst ‘genetisch gemodificeerd’ of ‘geproduceerd met genetisch gemodificeerde’ achter het ingrediënt.

Vlees, zuivel en eieren

Wanneer een dier gevoed is met genetisch gemodificeerde voedsel, hoeft dit niet te worden aangegeven op de producten die van een dier afkomstig zijn. Een varken dat is gevoed met genetisch gemodificeerde mais geeft dus vlees waarop niets wordt aangegeven betreffende de modificatie.

Keurmerk

Producten met het EKO-keurmerk zijn niet genetisch gemodificeerdProducten met het EKO-keurmerk zijn niet genetisch gemodificeerd
Op sommige producten is ene merk te vinden waarop aangegeven staat dat er geen genetisch gemodificeerde producten inzitten. Hieraan is dus ook te zien dat er helemaal niets inzit. Bij producten met minder dan 0.9% hoeft het niet aangegeven te worden, maar door een keurmerk weet je zeker dat er helemaal geen genetisch gemodificeerde producten inzitten. Producten met het EKO-keurmerk zijn altijd vrij van genetisch gemodificeerde gewassen.

Gevaar?

Een genetisch gemodificeerd product wordt pas in Europa toegelaten als het door een keuring van de Europese Unie heen is. De Europese voedselveiligheid autoriteit beoordeeld de veiligheid voor de gehele EU. Vervolgens kijken de individuele lidstaten de veiligheid nog eens na voordat het toegestaan is het product te verbouwen en/of te verkopen. Producten die hier te koop zijn, zijn dus veelvuldig gecontroleerd op de veiligheid.

Lees verder

© 2011 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat voor invloed heeft genetische modificatie gehad?Wat voor invloed heeft genetische modificatie gehad?Wat houdt genetische modificatie of manipulatie eigenlijk in en wat de invloed ervan geweest? Hierbij is het belangrijk…
Gentherapie maakt goede vorderingen (2021)Gentherapie maakt goede vorderingen (2021)Met gentherapie worden steeds meer successen geboekt en worden er grote stappen gemaakt. De Nobelprijs voor de Scheikund…
Biologische babyvoedingBiologische babyvoedingGoede voeding is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Voor baby’s en jonge kinderen geldt dit al helemaal, o…

Honing als geneesmiddelHoning als geneesmiddelIedereen weet natuurlijk wel wat honing is. Meestal gebruik je het voor op de boterham en soms ook wel voor in de thee.…
Hoe verlaagt Danacol de cholesterolIedereen heeft de reclamefilmpjes van Danacol wel al eens gezien. Vele zijn overtuigd van het drankje en anderen staan e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: StariSob, Rgbstock
 • www.nieuwsbank.nl
 • www.kennislink.nl
 • www.nextfruitgeneration.nl
 • www.rijksoverheid.nl
 • Gmwatch.org
 • www.voedingscentrum.nl
 • www.food-info.net
 • www.diseaseproof.com
 • www.wikipedia.org
 • Afbeelding bron 1: Chris2k, Rgbstock
Reacties

Lc Lantinga, 16-09-2014
Bij de c 1000 vond ik druiven zonder pit, zijn dat gemodificeerde druiven? of moet er nog iets bij staan Reactie infoteur, 17-09-2014
Nee, dat zijn geen genetisch gemodificeerde druiven. Die druiven zijn via veredeling gekruist tot druiven met een hele kleine pit.
Als het genetisch gemodificeerd is, staat dit echt op het product.

Rosa, 09-09-2014
Nuttig artikel, dank je wel! Wat ik me dus afvroeg, hebben jullie ooit weleens een product gezien in een Nederlandse supermarkt met 'genetisch gemodificeerd' op het etiket? Ik kijk er bijvoorbeeld altijd naar bij maïs, bij een boel merken, maar ik heb het nog nooit kunnen aantreffen. Ook bij producten met soja kijk ik vaak, uit nieuwsgierigheid. Ik heb letterlijk helemaal niks kunnen vinden, nog niet althans. Is het dan wel echt aanwezig in de supermarkten, als het noemen verplicht is? Reactie infoteur, 17-09-2014
Het komt in Nederland (en in heel Europa) maar weinig voor. De grootste kans heb je nog op verwerkte producten, zoals zoutjes, koekjes en diepvriespizza's.

Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.