Hoe verlaagt Danacol de cholesterol
Iedereen heeft de reclamefilmpjes van Danacol wel al eens gezien. Vele zijn overtuigd van het drankje en anderen staan er sceptisch tegenover. Maar hoe werkt Danacol juist?
Wat doet Danacol
Dankzij de plantensterolen die Danacol bevat, wordt de opname van cholesterol in het lichaam verminderd. Zo kan de slechte cholesterol worden verlaagd. Drie klinische studies uitgevoerd in Europa tonen aan dat het innemen van 1 Danacol per dag gedurende 3 weken (1,6 g planten-sterolen) de slechte cholesterol significant verlaagt zonder de goede cholesterol te verminderen. In het kader van een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl helpt het u om de slechte cholesterol te verlagen. Bovendien is het erg makkelijk in gebruik (slechts 1 flesje per dag) en draagt het bij tot de consumptie van één van de drie aanbevolen melkproducten per dag.
Wat zijn plantensterolen
Plantensterolen zijn natuurlijke componenten van plantencellen. Ze staan in voor biologische functies in de plantencel die te vergelijken zijn met die van cholesterol in zoogdierencellen: het onderhouden van de structuur en de functie van de celmembranen. Plantensterolen vertonen bepaalde chemische structurele overeenkomsten met cholesterol maar verschillen door bepaalde substituties in hun zijketen. Hierdoor worden ze slechts in geringe mate opgenomen bij de vertering, in tegenstelling tot cholesterol.
Plantenstanolen komen veel minder voor in de natuur dan sterolen, zoals cholesterol, en zijn met uitzondering van bepaalden granen (zoals rogge, tarwe, gerst en haver) slechts beperkt aanwezig in de meeste planten.
In een standaard voedingspatroon varieert de opname van plantensterolen tussen verschillende populaties, afhankelijk van het aandeel plantaardige producten in het dieet (150 – 400 mg/dag). In vergelijking met andere regio‟s bevatten Westerse voedingspatronen relatief weinig sterolen.
Wat doen plantensterolen tegen cholesterol
De eerste wetenschappelijke observatie van de cholesterolverlagende effecten door plantensterolen werd reeds gepubliceerd in 1953. Er zijn sindsdien meer dan 200 artikels verschenen, waaronder ongeveer 100 klinische studies en overzichtspublicaties. Klinische data tonen op consistente wijze aan dat een dagelijkse inname van 1,5 tot 3 g plantensterolen/stanolen de concentratie van slechte cholesterol met 5-15% vermindert zonder de goede cholesterol significant te beïnvloeden.
Die resultaten worden ondersteund door het wetenschappelijk panel van de Europese Food Safety Authority (EFSA). De EFSA bevestigt dat werd aangetoond dat plantensterolen het cholesterolgehalte in het bloed doen dalen. Bij een dagelijkse inname van 1,5 tot 2,4 gram kan men een gemiddelde daling van 7 tot 10,5% verwachten. Dergelijke daling is van biologisch belang in verband met het lager risico op hartziekten. Het effect op de slechte cholesterol wordt doorgaans bereikt tijdens de eerste 2 tot 3 weken consumptie en kan worden behouden door continu gebruik van plantensterolen (tot 85 weken).
© 2011 - 2024 Bienstman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is cholesterol?Iedereen heeft weleens van het begrip ‘cholesterol’ gehoord. Het is een onmisbare stof in ons lichaam. Het is nodig voor…
Zelf je cholesterol verlagenZoals veel mensen wel weten heb je goede en slechte cholesterol. Het slechte cholesterol heet LDL-cholesterol en je moet…
Bronnen en referenties
- Eigen eindwerk, Danacol als onderdeel in de behandeling van hypercholesterolemie, pagina 29-31