Becel; is deze margarine goed voor cholesterol en je hart?

Becel; is deze margarine goed voor cholesterol en je hart? Wanneer we de berichtgeving volgen dan lezen we dat Becel goed is voor hart en bloedvaten. Is dat echt zo en wat is er dan zo goed? Zijn er verschillen met andere margarine en zijn er meer richtlijnen om verlaging van cholesterol te krijgen en goed te zorgen voor hart en bloedvaten? Er zijn zeker aanwijzingen dat Becel goed is om het cholesterol op peil te houden maar een gezonde levensstijl is toch het belangrijkste. Becel is een product van Unilever en de naam betekent 'blood cholesterol lowering'.

Hoe is Margarine ontstaan

Margarine werd voor het eerst geproduceerd in de jaren rond 1870 in Frankrijk toen Napoleon opdracht gaf om een smeersel te ontwikkelen dat de boter kon vervangen. Margarine bevat echter veel transvet en verzadigde vetten. Lange tijd bestond margarine vooral uit deze slechte vetten. Later kwamen hier de plantaardige margarines bij die al een verbetering gaven. Mensen werden steeds meer bewust van het belang van goede voeding en vooral de verzadigde vetten wil men vermijden. Er is meer aandacht voor een gezonde levensstijl waarbij we zelf invloed kunnen uitoefenen op het cholesterolgehalte in ons bloed en mogelijk hartkwalen kunnen voorkomen.

Hoe is Becel ontstaan

Becel is ontstaan in 1962 toen vanuit de medische wereld aan Unilever werd gevraagd om een smeerbare margarine te ontwikkelen met een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. De naam komt van B.C.L. (Blood Cholesterol lowering). Het cholesterolverlagende effect werd bereikt door een verandering in de triglyceridenverhoudingen in de vetten. Enige tijd later kwamen er Becelproducten onder de naam pro-activ; het effect van deze producten komt van bepaalde plantensterolen die het slechte LDL cholesterolgehalte verlagen. Deze margarine en andere producten van Becel met een medicinale werking worden nutriceuticals of functional foods genoemd. Er is wetenschappelijk aangetoond dat deze producten effect hebben op het cholesterolgehalte. Echter de slogan "Becel. Al 50 jaar goed voor hart en bloedvaten" mocht van de reclame code commissie niet gebruikt worden en werd als misleidend beschouwd. Becel heeft naast margarine meer producten ontwikkeld waarbij vastgesteld kan worden dat ze gemaakt zijn van plantaardige olie en rijk aan goede onverzadigde vetten Omega 3 en Omega 6. Er zijn speciale Becel-producten die helpen om de bloeddruk op peil te houden. Zo is vastgesteld dat kalium kan helpen om overtollig zout uit het lichaam te verwijderen en dit heeft een gunstige invloed op de bloeddruk. Becel producten worden inmiddels verkocht in meer dan twintig landen.

Wat is cholesterol

Cholesterol kunnen we zien als bouwstenen voor het lichaam. Er zijn twee soorten cholesterol namelijk het HDL en LDL. De laatste vormen de slechte stoffen die een gevaar vormen voor hart en vaten. Iemand met een verhoogd cholesterol heeft dan ook te veel LDL in het bloed. Je kunt via de huisarts je cholesterolwaarden laten onderzoeken in je bloed.

Welke producten kennen we van Becel

Becel kent meerdere producten zoals:
 • margarine en halvarine
 • pro-activ halvarine, melkdrank,
 • yoghurt en minidrinks, koffiemelk
 • dressings
 • dieetolie

Wat bevat een kuipje Becel

De ingrediënten van Becel margarine bestaan uit:
 • plantaardige olie
 • water
 • plantaardig vet
 • emulgatoren
 • lecithine
 • vitamine E, A, D
 • foliumzuur
 • zuurmiddel citroenzuur
 • aroma
 • kleurstof carotin

Is er kritiek op Becel

Regelmatig zien we berichten verschijnen waarbij er kritiek is op de berichtgeving van Becel goed is voor hart en bloedvaten. Zo werd de werking van plantensterolen onderzocht in Duitsland en er kwamen enige negatieve berichten. Studies over de effecten op lange termijn ontbreken echter. Maar over het algemeen is men van mening dat Becel zeker goed is om het cholesterol op peil te houden. Maar de enige juiste manier om van te hoge cholesterolwaarden en/of een onevenwichtige cholesterol samenstelling af te komen is de aanpassing van het gehele voedingspatroon. Niet alleen het gebruik van Becel zal effect hebben maar ook voldoende anti-oxidanten, vitamine D en B vitamines zijn noodzakelijk. Pas daarbij op met transvetten en geraffineerde koolhydraten en neem voldoende groente, fruit, olijfolie en vette vis.

Plantensterolen

Plantensterolen komen in hun natuurlijke vorm voor in onze voeding. Plantensterolen worden niet via de darmen in de bloedbaan opgenomen. De plantensterolen kunnen ervoor zorgen dat in enkele weken het cholesterolgehalte in het bloed daalt.

Levensstijl met zorg voor je hart

Naast het gebruik van de juiste voedingsstoffen is het van belang om:
 • Actief te leven
 • Een gezonde leefstijl te hanteren
 • Stress te vermijden
 • Sport te beoefenen
© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat heb ik in de kuipWat heb ik in de kuip? Heb jij dat ook je staat voor het schap in de supermarkt en denkt wat moet ik kiezen? Er is zovee…
Becel Keuken (vloeibaar): voor koken, bakken en roerbakkenBecel Keuken (vloeibaar): voor koken, bakken en roerbakkenVoor gebruik in de keuken heeft Becel (merk van Unilever) verschillende vloeibare producten. Ze zijn gemaakt met zonnebl…
Omega 3, 6 en LinolzuurOmega 3, 6 en LinolzuurHart- en vaatziekten zijn lange tijd nr. 1 in doodsoorzaken geweest en in die tijd hebben wij kunnen lezen en vernemen d…

Hoe verlaagt Danacol de cholesterolIedereen heeft de reclamefilmpjes van Danacol wel al eens gezien. Vele zijn overtuigd van het drankje en anderen staan e…
Aardpeer, groente en geneeskruidAardpeer, groente en geneeskruidAardpeer, die ouderwetse knobbelige groente wordt weer populair. De aardpeer vindt haar oorsprong in Noord-Amerika, waar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lou Zeni, Pixabay
 • Voedingsraad
 • Becel
 • http://www.optimalegezondheid.com/cholesterol-verlagen-met-plantensterolen/
Reacties

Alfred Portgens, 25-06-2017
Geheel gehard vet goed voor hart en bloedvaten? Dit gebruikt Becel ook in zijn producten en is schadelijker dan dierlijk vet. Er zijn landen waar gehard vet niet meer in voedingsmiddelen gebruikt mag worden! Reactie infoteur, 26-06-2017
Beste Alfred,

Het blijft een lastige discussie wat wel en niet goed is voor hart en bloedvaten. Toch blijft Becel wel een van de betere margarines om ons cholesterol te verlagen. Het bevat diverse soorten olie. Ik heb je website bezocht en je verhaal gelezen. Dat is boeiend.
Maar misschien is het nog beter om in het geheel geen margarine te gebruiken.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Wim de Jong, 22-05-2017
In verband met een streng zoutarm dieet als gevolg van hartfalen, koop ik al jarenlang becel brood bij de Albert Heijn in Oisterwijk. Vandaag gehoord dat het door AH uit het assortiment wordt genomen. Geen idee waarom. Waarschijnlijk omdat er te weinig aan verdiend wordt. Zijn er nog meer adressen waar dit brood wordt verkocht? Reactie infoteur, 23-05-2017
Beste Wim,

Ik heb ook begrepen dat AH het Becel brood uit het assortiment gaat halen. Het brood wordt geproduceerd door Unilever. Ik kan geen andere leveranciers vinden. Maar er zullen beslist méér mensen zijn die dit brood gaan missen. Misschien kan de Nederlandse Hartstichting informatie verstrekken of bemiddelen bij het vinden van een andere leverancier.
Jammer, maar ik kan je niet verder helpen.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Tutu, 08-11-2011
Is dit een advertorial voor Becel? ik mis de nieuwswaarde/context… en al helemaal een gefundeerd antwoord op de vraag in kop… Reactie infoteur, 08-11-2011
Dank voor Uw reactie.
De meningen zijn verdeeld. Er is wat onderzoek geweest in Duitsland maar dit is nooit helemaal bevestigd. Het blijkt echter wel dat Becel pro- activ een gunstig effect heeft op de bloeddruk.
Verder ben ik een gewone consument die graag weet en eet wat er gezond en minder gezond is.

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 07-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.