Verlaat je de comfort zone?

Verlaat je de comfort zone? De comfort zone, we gebruiken het al weer een hele tijd en we weten allemaal wat we er mee bedoelen. Toch geldt voor velen dat als je het over de comfort zone hebt, menigeen er helemaal niet op zit te wachten deze te verlaten. Het weinig uitdagende en vooral heel veilige aspect, spreekt wel aan. Dit neemt niet weg dat de meeste mensen het niet als zodanig uit zullen spreken. Alsof we allemaal continu buiten onze comfort zone moeten treden en een avontuurlijk bestaan moeten leven.

Veel mensen blijven binnen de comfort zone

Het is slechts een gegeven dat de grootste groep mensen binnen de comfort zone blijft, wat overigens een heel normaal menselijk gedrag is, en niet het avontuurlijke bestaan opzoekt. Niet zelden onder het motto dat het ook niet kan met een gezin. Op zich is het niets mis mee om binnen je comfort zone je leven te leiden, maar gebruik een gezin niet als excuus. Stap vooral niet uit je comfort zone als je bijvoorbeeld lui of bang bent of omdat je het lichamelijk of geestelijk niet aan kunt … en zo zijn er nog veel meer redenen. Prima, je bepaald je eigen leven en dus ook of je wel of niet uit je comfort zone stapt. Er is niets goed of fout.

Mis je iets als je het uit je comfort zone stapt?

Voor iedereen die er buiten staat zal het antwoord op deze koptekst “ja” zijn, maar voor de man of vrouw binnen de comfort zone zal het antwoord “nee” zijn. Strikt genomen klopt dit laatste ook, immers je weet niet wat je mist en als je het niet weet, mis je het ook niet.

Waar komt ‘comfort zone’ vandaan?

‘Comfort’ is de bekende warme deken, gerieflijk, welbehagen, tevredenheid, gemak oplopend tot vrij van pijn of angst. Voeg daar ‘zone’ aan toe en je hebt het over een gebied waar je je prettig voelt en je kunt er gemakkelijk en zonder obstakels manoeuvreren.

Is het buiten de comfort zone gevaarlijk?

Dat zou je aan de hand van de uitleg over comfort zone kunnen aannemen, maar dat is iets te zwart wit. Als je uit je comfort zone stapt weet je het niet, kom je in het onbekende terecht en dat vinden veel mensen eng. Men gaat liever op de automatische piloot door het leven en hoewel iedereen baas over eigen leven is, leg je op dat moment ook direct vast dat je niet de uitdaging en ontwikkeling in je leven opzoekt.

Zijn er ook binnen de comfort zone consequenties?

Hoewel het veilig en vertrouwd is, zijn er wel degelijk consequenties. Immers, je volgt vrijwel blindelings de vaste veilige route. Maar je staat dus ook niet meer open voor andere snellere, betere routes. Bovendien kan je route “geblokkeerd” raken, simpelweg omdat een blokkade je niet direct de flexibiliteit geeft om te veranderen en in te spelen op de situatie.

”Any man who reads too much and uses his own brain too little falls into lazy habits of thinking.” Albert Einstein

Hoe kom je wél uit je comfort zone?

Vooropgesteld dat je het echt moet willen, kan je natuurlijk altijd beslissen om uit je comfort zone te stappen. Het écht willen is van belang, want je weet niet hoe lastig het wordt als je iets gaat doen buiten je comfort zone. Begin voorzichtig en zet kleine stappen buiten je comfort zone.

Ga naar buiten en doe de dingen je mogelijk normaal niet snel zult doen, zoals:
  • Zeg tegen de mensen die je tegenkomt standaard goede dag, ook als je bij de meeste niets terug te horen krijgt … blijven volhouden.
  • Ga de straat op en loop eens niet om een groep mensen heen die op het trottoir staat. Excuseer je vooral ook eens niet.
  • Als je de straat op gaat of op bezoek bij familie/vrienden, trek dan kleding aan die buiten je comfortzone liggen.
  • Loop een kroeg of eetcafé binnen als het druk is en schuif gewoon aan bij een half bezet tafeltje.
  • Zeg “ja” tegen een rol in een project op het werk wat buiten je normale werkzaamheden ligt.
  • Geen lieve vrede, dus als je je ergert aan gedrag van een vriend of familielid, zeg je dat voor de verandering gewoon.
  • Al een tijdje een klus liggen, die je alleen niet kunt klaren? Vraag hulp bij een vriend/vriendin die je normaal niet snel zult vragen.
  • Je ziet bij iemand op straat die mooie jas die je al heel lang zoekt, spreek die persoon aan en vraag naar het adres waar hij/zij de jas gekocht heeft.
  • Je neemt altijd een vaste route naar je werk, maar je weet dat er ook een andere route is. Probeer de route niet via internet te achterhalen, maar stap in de auto en rij die andere route gewoon.
  • Je wilt wel iets gaan doen aan sport, maar niemand gaat mee. Je vindt het lastig om nieuw in een onbekende groep te stappen je mee te gaan sporten. Denk er niet langer over na en loop naar binnen en zeg dat je een proefles wilt volgen.

Het gaat niet zozeer om de acties op zich, maar het onverwachte van een andere route. Je komt misschien op andere plaatsen, spreekt mensen die je normaal mogelijk nooit gesproken zou hebben, je hebt geen idee hoe mensen op je reageren en leert nieuwe werkwijze kennen. Kortom, het is nieuw, je weet het niet, kunt je er niet op voorbereiden etc.

Tot slot

Je verlegt met uit je comfort zone stappen je grenzen, het houdt je hersenmassa in beweging en je ziet, voelt en hoort meer. Je verbreed als het ware je beeld wat je van de omgeving hebt en zal je minimaal meer invalshoeken geven.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hé loser, stap uit die comfort zone!Veel mensen zitten in hun comfort zone, omringd door een middelmatig, neutraal en onverschillig leventje vol met problem…
Levensvisie: UitstelgedragLevensvisie: UitstelgedragWe hebben er allemaal wel eens last van … uitstelgedrag. Toch is de groep groot die vrij consequent “last” heeft van uit…
Als angst een vriend wordtAls angst een vriend wordtVoor de meeste mensen is het de “ver-van-hun-bed-show”, want we weten allemaal dat angst geen goede raadgever is en leve…
Adaptief onderwijs: wat houdt dat eigenlijk in?Adaptief onderwijs is erg belangrijk in Nederland. Dit komt omdat ieder kind uniek en een individu is. Het is dan ook be…

Verzorg je borsten goedVerzorg je borsten goedDe borsten van een vrouw staan naast functionaliteit ook voor een stuk vrouwelijkheid. Toch kunnen borsten ook een bron…
Betrouwbare medische informatie op internetBetrouwbare medische informatie op internetHet internet heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een onuitputtelijke bron voor geïnteresseerde patiënten en burge…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.